Semedbeyli'den '20 Ocak' semineri

Azerbaycan kurucusu Ebulfeyz Elçibey’in damadı ve Azerbaycan eski Milletvekili Aqil Semedbeyli, Bayburt’ta ‘20 Ocak Katliamı’ konulu bir konferans düzenledi.

Semedbeyli'den '20 Ocak' semineri
Bayburt Postası - Azerbaycan kurucusu Ebulfeyz Elçibey’in damadı ve Azerbaycan eski Milletvekili Aqil Semedbeyli, Bayburt’ta ‘20 Ocak Katliamı’ konulu bir konferans düzenledi. Bayburt Üniversitesi’nin davetlisi olarak gelen Semedbeyli, Bayburt Tarih-Kültür ve Edebiyat Derneği’nde ise Türk Edebiyatı konulu bir söyleşi gerçekleştirdi.

2071 Değişim ve Gelişim Kulübü tarafından düzenlenen konferansta ‘20 Ocak’ katliamını değerlendiren Semedbeyli’yi başta Azerbaycanlı öğrenciler olmak üzere Türk Dünyası’ndan öğrenciler takip etti. 20 Ocak’ta en büyük hedefin Azerbaycan Halk Cephesi ve onun lideri Ebulfeyz Elçibey olduğunu söyleyen Semedbeyli, Rusya’nın Bakü’ye yaptığı kanlı baskının Azerbaycan için bir hüzün günü olduğu kadar aynı zamanda gurur günü de olduğunu dile getirdi.

Rus birliklerinin 20 Ocak 1990'da Ermenileri korumak iddiası ile Bakü'ye girerek katliamlar yaptığını, bu girişimin bağımsızlık girişiminde bulunabilecek tüm Sovyet cumhuriyetlerine bir göz dağı niteliği de taşıdığını anlatan Semedbeyli, kendini milletine kurban eylemiş olan Ebulfeyz Elçibey yönetimindeki Azerbaycan halkının bağımsızlığa giden yolda hiçbir baskıya boyun eğmediğini dile getirdi.

Turgut Özal ve Ebulfeyz Elçibey’in Bakü petrollerini paylaşmak isteyen emperyalist güçlerce öldürüldüğünü aktaran Semedbeyli, 1994 yılında Rus ordusunu Azerbaycan’a müdahale etmek için çağıran Aliyev Ailesi’nin halen görevde olduğunu kaydetti.

Azerbaycan petrollerinin Aliyev yönetimiyle birlikte emperyalist güçlerin eline geçtiğini aktaran Semedbeyli, Azerbaycan’da asgari ücretin Türkiye’dekinin dörtte biri kadar olduğunu ve Azerbaycan halkının varlık içinde yokluğa reva görüldüğünü kaydetti.

Ebulfeyz Elçibey’in siyasi hayatından hatıralar da aktaran Semedbeyli’ye İlahiyat Fakültesi Dekanı Nasrullah Hacımüftüoğlu ve 2071 Değişim ve Gelişim Kulübü Başkanı Elgiz Mutellimov tarafından plaket takdim edildi.

Programda kulüp üyesi öğrenciler tarafından günün anlam ve önemine uygun şiirler ve ezgiler söylendi.

BAYDER’de Türk Edebiyatı söyleşisi

Bayburt programında Bayburt Tarih-Kültür ve Edebiyat Derneği’nin kültür sohbetlerine de katılan Aqil Semedbeyli, burada yaptığı konuşmada 20 Ocak Katliamı’na değindi. Semedbeyli, ayrıca Türk Edebiyatı konulu bir söyleşi de gerçekleştirdi. 

Türk Edebiyatı konulu söyleşisini Azerbaycanlı şairlerin şiirleriyle renklendiren Semedbeyli’nin ardından Aşık İsmail Öksüz ve Aydoğan Gülhan sahne aldı. Programda yerel sanatçı Kurban Çil ile birlikte Azerbaycan, Bayburt başta olmak üzere koro türküler selendirildi.    

"Türk Milleti'nin ortak acısı"


Programda konuşan gazeteci Murat Okutmuş ise, Ermeni mezalimlerinin sadece Azerbaycan'ın değil Türk Milleti'nin ortak acısı olduğunu belirtti. Okutmuş, Bayburt'un Ermeni mezaliminin en acı şekilde yaşandığı yerlerden biri olduğunu hatırlattı.

"Diri diri insanları yakmak, insanların derisini yüzmek gibi eşi benzeri olmayan canilikleri yapan Ermenilerin sözde soykırım zırvaları ancak trajikomik olarak değerlendirilebilir" diyen Okutmuş, Ermenilerin milli kimliklerinin ve milli kültürlerinin Türk düşmanlığı üzerine kurulu olduğunu söyledi.    

Şair-yazar Yavuz Bülent Bakiler'in telefonla bağlanarak Elçibey'le olan anılarını anlattığı, şiirler okuduğu programda BAYDER Başkanı Fatih Dündar ise, Azerbaycan'ın Türkiye ile kardeşliğine vurgu yaparak, Semedbeyli'ye çeşitli hediyeler takdim etti.   


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Hayri 7 yıl önce

Hosgeldiniz, sefalar getirdiniz...Can gardaslarimiza en qalbi selamlarmizi gönderiyrik!