'Şehrimiz Bayburt' adlı kitap tanıtıldı

Bayburt Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından büyük emekler verilerek hazırlanan ve önümüzdeki yıl orta okullarda seçmeli ders olarak okutulacak olan 'Şehrimiz Bayburt' adlı kitabın tanıtımı yapıldı.

'Şehrimiz Bayburt' adlı kitap tanıtıldı

Bayburt Postası - Bayburt İl Milli Eğitim Müdürü Cengiz Karakaşoğlu, Öğretmenevinde gerçekleşen kitap tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, Bakanlığın 81 ile yönelik yaptığı projenin, Bayburt'ta 1,5 yıllık titiz bir çalışma sonucunda ortaya çıktığını belirtti. 

Kitap içeriği hakkında bilgiler veren Karakaşoğlu, ilk iki ünitenin Bakanlık tarafından hazırlandığını ve 'Şehir Nedir', 'Şehir ve Medeniyet İlişkisi', 'Şehir ve İnsan İlişkisi' konu başlıklarının yer aldığını belirterek, "Her şehrin bir medeniyet oluşu hikayesi var, kültürü var. İnsanların şehre, şehrin insanlara katkısı var. Bakanlığımız bunları gözönüne alarak çok kıymetli bilgilerle donatmış bu bölümü. İkinci ünitede ise, 'Şehirde Sosyal Yaşam' konu başlığı var. Şehrin insanlara sunduğu fırsatlar ve riskler var, sosyal yaşamda insanların meslekleri var, birbiriyle olan ilişkileri var. Giyim kuşamdan tutun da birçok konuda çocuklarımızın temel bilgi sahibi olması için hazırlanmış bir bölüm" dedi.

Üçüncü üniteden itibaren kitabın kendi öğretmenleri tarafından hazırlandığını söyleyen Karakaşoğlu, 'Şehrimizi Tanıyalım' konu başlığı adı altında Bayburt'u tanıttıklarını, burada Bayburt'un coğrafi özellikleri, bitki örtüsü, akarsuları, yolları, gölleri gibi yerlerin tanıtımının yapıldığını belirtti. 'Şehrin Tarihçesi' başlığı altında kadim şehir Bayburt'un kuruluş hikayesinin, anlatıldığını aktaran Karakaşoğlu, yakın dönem tarihinin de kitapta yer aldığını, Milli Mücadele kahramanlarından, ilk TBMM temsilcilerine kadar birçok tarihi şahsiyetin burada anlatıldığını söyledi. Karakaşoğlu, şehrin idari yapısı, il olma hikâyesi, şehrin ilçeleri, beldelerinin kitapta yer aldığını belirtti.

'Şehrim Çalışıyor' adlı dördüncü ünitede, şehirdeki günlük yaşamdan, yer altı zenginliklerinden, ticari, sosyal hayat, ulaşım sanayi, tarım ve hayvancılık konularının işlendiğini ifade eden Karakaşoğlu, "Bu bölümde kaybolmya yüz tutmuş meslekler de işlenmiş. Bakırcılık, ahşap oymacılığı, çömlekçilik, kilimcilik,dericilik gibi mesleklerde bugüne kadar neler yapılmış, bunlar yer alıyor. Turizim konusu ayrı bir başlık adı altında burada yer alıyor. Yaylalarımız, yer altı şehrimiz, mağaralarımız veya spor bölümünde tarihi cirit oyunlarımız, kayak ve diğer sporlarımız hakkında bilgiler yer alıyor. Yine Kop Şehitleri Anıtımız, yöresel giysimiz ehram, coğrafi işaret almış yiyeceklerimiz de bu bölümde geniş bir şekilde yer aldı" dedi.

Beşinci ünitede ise, 'Şehrim ve Ben' başlığı altında kişilerin şehre katkısından, şehirdeki kültür varlıklarına kadar birçok konunun yer aldığını ifade eden Karakaşoğlu, "Baksı Müzesi ve Kenan Yavuz Etnoğrafya Müzesi hikayeleri burada yer alıyor. Bunların çocuklarımız tarafından tanınıp, bu vesileyle bilginin tüm evlere girmesi ve buraların tanıtımına katkı sunmak açısından önemli. Milli Eğitim Tarihi Müzemiz var, burayla ilgili bilgiler var. Dede Korkut Kültür Sanat Şölenleri başta olmak üzere sanatsal etkinliklere yer verdik. Tarihi değerlerimiz, tarihi şahsiyetlerimiz, basın tarihimiz, müzik adamlarımız, spor adamlarımız, köy seyirlik oyunlarımız, eğitim hayatımız, halk oyunlarımız, türkülerimiz, fıkralarımız, yemeklerimiz, alkışlarımız, kargışlarımız, atasözlerimiz, deyimlerimiz ve daha birçok konumuz bu bölümde yer alıyor. Öğrencimiz bu kitabı okuduğunda kendi değerlerinin tamamını burada görecek ve tanıyacak. Kitabımızın her ünitesinin sonunda ise, genel bir değerlendirme bulunuyor" diye konuştu. 

Kitabın hazırlanmasında emeği olan Zeynel Abidin Öztürk, Sümeyye Çalışkan, Emin Deniz, Gülşah Koçyiğit Özbay, Fatih Çuhadaroğlu, Mervenur Fırat, Ezgi Odabaş, Neşet Çakır, Yusuf Karagüzel ve Erdinç Yaya'ya teşekkür eden Karakaşoğlu, basın mensuplarına da kitaptan hediye etti. .   

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.