Sefalı'nın öğrencileri derslerini doğada görüyor

Bayburt Üniversitesi Fen Bilgisi Öğretmenliği öğrencileri, kentin çeşitli bölgelerinde doğada yaptıkları derslerde hayvanları yakından tanıma şansı elde ediyor.

Sefalı'nın öğrencileri derslerini doğada görüyor
Bayburt Postası - Bayburt Üniversitesi Eğitim Fakültesi Fen Bilgisi Öğretmenliği öğrencileri, çevre ve doğa ile ilgili dersleri sınıf yerine doğada uygulamalı işliyor.


Öğretim Görevlisi Abdurrahman Sefalı, doktora çalışması kapsamında fen bilgisi öğretmenliği öğrencilerinin doğaya ve canlılara karşı ön yargılarını ortadan kaldırmak için bazı dersleri kentin çeşitli bölgelerinde doğada anlatıyor.

Bu kapsamda Sefalı, doğal su kaynakları nedeniyle çok sayıda su yılanının barınağı konumundaki Kırkpınar köyünde öğrencileriyle yakaladıkları yılanları yakından inceledi.

Sefalı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, biyolojik çeşitlilik açısından oldukça zengin sayılabilecek Bayburt doğasını öğrencileriyle fırsat olarak değerlendirdiklerini söyledi.

Özellikle kent merkezi dışındaki alanlarda bazı farklı tür canlıları görmenin mümkün olduğunu belirten Sefalı, "Bunlardan biri de yöre halkı tarafından 'yılanlı köy' olarak bilinen Kırkpınar köyü. Buraya öğrencilerimizi getirip Türkiye'de de yaygın olarak bulunan, ekstra bir özelliği olmayan küpeli su yılanı ile damalı su yılanlarını tanıttık." dedi.

Sefalı, insanlardaki ön yargılar nedeniyle yılanların sürekli öldürüldüğüne ancak bunun doğal denge açısından oldukça sakıncalı olduğuna dikkati çekerek şöyle konuştu:

"Ön yargıları kırmak için bir çalışma yapıyoruz, sanırım başarılı da oluyoruz. Öğrencilerimizin çoğu artık su yılanlarını tanıdı, rahatlıkla dokunabiliyorlar. En azından öldürmüyorlar, ürkmüyorlar. Onların da yetiştirecekleri öğrencilerine örnek olmasını temenni ediyoruz." 

Fen Bilgisi Öğretmenliği 3. sınıf öğrencisi Zeliha Kazcı, okula ilk başladığı dönemlerde özellikle hayvanlar nedeniyle tedirginlik yaşadığını ifade etti.
Uygulamalı derslerle bu tedirginliğini attığını anlatan Kazcı, şunları kaydetti:

"Okula başladıktan sonra Abdurrahman hocamızın doğadaki dersleri sayesinde yılanlara, diğer canlılara ve çevreye karşı bakışım değişti. Bu dersler sayesinde artık ben de yılanlara dokunabiliyorum, bu benim için çok güzel bir şey. Atandığım zaman ben de öğrencilerime böyle etkinlikler yaptırmayı isterim." 

Yağmur Taşkıran ise ilk kez yılan gördüğünde çığlıklar atarak kaçtığını ancak uygulamalı dersler sayesinde yılanlardan ya da diğer hayvanlardan korkmadığını kaydetti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
mehdi öz 6 yıl önce

sn sefalı hoca,sevgiler sunarak zehirsiz ziyaret yılanlarının tedavisi basında yayımlandı
dolayısıyla"extra özelliği olmayan demeniz,düşündürücü,400 yıllık gelenek haline
gelen bu muhteşem yılanlar"miğren-yılancık-epilepsi-sedef ve emes hastalıkları tedavisinde fayda sağlamışlardır,iyi günler.

Avatar
GADA 69 6 yıl önce

HOCA SAYESİNDE DÜNYANIN EN İYİ ÜNİVERSİTELERİ ARASINDA YERİMİZİ ALACAĞIZ İNŞALLAH.

Avatar
Bayburtlu 69 6 yıl önce

Bravo sayın hocam