Prof. Yıldız'dan 'Bilim Merkezi' önerisi

Sivil toplum kuruluşları toplantısında TÜBİTAK'ın Bilim Merkezleri projesi gündeme geldi.

Prof. Yıldız'dan 'Bilim Merkezi' önerisi
Bayburt Postası - Sivil toplum kuruluşları toplantısında TÜBİTAK'ın Bilim Merkezleri projesi gündeme geldi. Katılımcılara konuyla ilgili bir sunum izleten Erciyes Üniversitesi Prof. Dr. Rıfat Yıldız, Bayburt'un bu projeden ilk yararlanan illerden biri olması için hemen girişimlerin başlaması gerektiğini belirtti. 

TÜBİTAK'ın ilk olarak büyükşehirlerde başlattığı ve son olarak ülke genelinde tüm illerin yararlanabileceği şekilde projeyi yeniden şekillendirdiğini söyleyen Prof. Yıldız, "Bunun için ilimizde en uygun kurum Bayburt Üniversitesi'dir. Yeni kampus alanında bu proje hayata geçebilir ve ülke genelinde projeden faydalanan ilk illerden biri olabiliriz" dedi. 


Projede bilim merkezi için gerekli binanın üstlenen kurum tarafından yapıldığını iç donanımının ise TÜBİTAK tarafından sağlandığını belirten Yıldız, "Üniversitemiz TÜBİTAK'la temasa geçerek onların istediği yönde yeni kampus alanında binasını inşa edebilir. İç donanım ise tamamen TÜBİTAK'a ait. Bayburt'umuz için gelecek nesillerimiz için bu proje hayati önem taşıyor" diye konuştu. 

Konuyla ilgili Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun'a bilgi verdiklerini ve gerekli girişimlerin Rektör Coşkun tarafından yapılacağını belirten Yıldız, Bilim Merkezleri hakkında TÜBİTAK tarafından hazırlanan sunumu katılımcılarla paylaştı. 

Yıldız, şunları kaydetti: 

"Bilim Merkezleri gençlere, çocuklara ve her yaştan farklı birikime sahip insana bilim ve teknolojinin eğlenceli yönünü göstermeyi, bilimsel merakı uyandırmayı ve onlara yeni bir vizyon kazandırmayı amaçlıyor. Dünyada bilim merkezleri yerli ve yabancı turistlerin ana uğrak noktalarından birini oluşturuyor. Özellikle gelişmiş ülkelerde bilim merkezlerinin sayısı gün geçtikçe artıyor. Bilim merkezleri sadece içeriyle değil mimari özellikleriyle de cazibe merkezi olma özelliği taşıyor. Bilim Merkezi sergileri ziyaretçilere bilim dünyasının kapılarını açmada anahtar rolü üstleniyor. Temel bilimlerden doğa bilimlerine yeni teknolojilerden astronomi ve tarihe kadar bütün bilim dalları sergilerin konusunu oluşturuyor. Bilgiyi klasik yöntemlerle aktarmak yerine görsel, işitsel ve duyulara hitap eden etkileşimli düzeneklerle aktaran sergiler kimi zaman bilgisayar programları, mekanik ve elektronik düzenekler, kimi zaman da basit ahşap oyuncaklarla bilimsel gerçekleri ziyaretçileri ile buluşturuyor. Bilim Merkezleri farklı bilim dallarını işlemenin yanında bulunduğu bölgeye has özellikleri de bünyesinde barındırıyor. Her yaştan insana hitap edecek şekilde tasarlanmış bu sergiler ziyaretçilerin bilim merkezini ailece gezmelerini sağlıyor. Bilim Merkezi programları  ziyaretçilere bilim dünyasına yolculuklarında yol göstermeye başlıyor. Rehberler eşliğinde yürütülen atölyeler, etkinlikler, deney gösterileri ve bilim aktivitileri bilim merkezi programlarının temelini oluşturuyor. Öğretmenlere özel olarak hazırlanış eğitim programları onların etkileşimli anlatım teknikleri üzerine kendilerini geliştirmeleri ve bu teknikleri kendi sınıflarına taşımlarına imkan sağlıyor. Bilim merkezleri ayrıca bilim kampları, çeşitli toplantılar ve kutlamlar gibi etkinliklere de evsahipliği yapıyor. Bilim Merkezleri içerisinde yer alan kafeler, restoranlar ve dinlenme noktaları ziyaretçilerin ihtiyaçlarını gidermelerini ve bilim merkezinin gezmenin verdiği yorgunluğu üzerlerinden atmalarına imkan sağlıyor. Hediye dükkanlarında bilime olan ilgiyi sıcak tutacak bilimsel oyuncaklar, deney setleri, ilgi çekici bilimsel kitaplar, bilim merkezine özel hatıra eşyalar gibi ürünler sunuluyor. TÜBİTAK Türkiye'de Bilim merkezlerini yaygınlaştırarak bilimsel düşünceyi geliştirmeyi, bilim kültürünü yaygınlaştırmayı ve topluma yeni bir vizyon kazandırmayı amaçlıyor."     





Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.