Matematik Atölyesi’nde ilk mezuniyet heyecanı

Kapadokya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı, Bayburt sevdalısı Prof. Dr. Rıfat Yıldız’ın emekli ikramiyesiyle Çoruh kıyısında satın aldığı yerde BAYPROJE tarafından hayata geçirilen Matematik Atölyesi ilk mezunlarını verdi.

Matematik Atölyesi’nde ilk mezuniyet heyecanı
Bayburt Postası - Projenin mimarları halen dernek başkanı olan bir diğer Bayburt sevdalısı Akın Bayrak ile Prof. Rıfat Yıldız’ın öncülüğünde hayata geçen Matematik Ayölyesi ikinci yıl önce başladığı bilim yolculuğunda 8. sınıfları mezun etti.

Mezuniyet Töreni Bayburt Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Gökhan Budak Konferans Salonu’nda gerçekleşti. Mezun olan öğrencilerle birlikte TALES ve Kanguru Matematik sınavlarında Türkiye çapında derece yapan öğrencilere mezuniyet ve başarı belgeleri ile Bayburt Belediyesi tarafından kitap hediye edildi.

Öğrencilerin, velilerinin Bayburt protokolünün katıldığı törende konuşmalar yapıldı.

Törende ilk konuşmayı BAYPROJE Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Rıfat Yıldız yaptı. BAYPROJE’nin kuruluş serüveninden bahseden Yıldız, “Sekiz yıl önce, Bayburt sevdası ile Bayburt’a 650 kilometre uzaktaki Kayseri’de arkadaşım Akın Bayrak’la BAYPROJE hareketinin ilk kıvılcımını çaktık ve Bayburt’a olan vefa borcumuzu ödemek üzere BAYPROJE’yi kurduk. 8 yılda gerçekleştirdiğimiz faaliyetlerimizde eğitim, ekonomi ve kültür konularının öne çıktığını görüyoruz. Bu yıl MEM ile işbirliği içinde, yedincisini yayınlayacağımız liselerarası ödüllü öykü yarışmasının amacı: Geleceğin edebiyatçılarının tohumunun ekilmesine katkı yapmaktır. Sevgili öğrenciler biz Çoruh Nehri’nde çimmeyi/yüzmeyi öğrendik, kızak/kayak kaymayı Şingah’ın, Şehit Osman’ın ve Aslan Dağı’nın yamaçlarında, öğrendik. Bayburt Kalesi’nde ise çığırdığımız türküler ve şiirlerle sevgilerimizi, coşkularımızı dile getirdik. İşte bu ve benzer yaşanmışlıklarımız bizleri Bayburt sevdalısı yaptı. Ayrıca 35-40 yıllık mesleki deneyimlerimiz. Çoruh Nehri’ne olan sevgimiz ve kimliğimiz üzerindeki etkisi ile Çoruh Nehri’nin kenarında bir yer satın aldık;  Böylece BAYPROJE’nin ikinci kurumsallaşma kıvılcımını çaktık, Matematik Atölyesini kurduk” dedi. 



Konuşmasında, Matematik Atölyesi’nin temel felsefesinin sorgulama mantığına dayalı matematiği sevdirmek ve  oyun/uygulama esaslı öğrenmeyi öğretmek olduğunu aktaran Prof. Yıldız, konuşmasını şu ifadelerle tamamladı: 

“Neden matematik? Çünkü matematik bilimlerin anasıdır; bilimin çıktısı/türevi ise teknolojidir. Tekonoloji, Türkiye’nin ekonomik bağımsızlık mücadelesinde belirleyicidir! Sevgili Öğrencilerimiz, sizlerin geleceğinizi nasıl hayal ediyoruz, biliyor musunuz? Geleceğin matematik atölyesinin öğretmenleri olarak hayal ediyoruz. Geleceğin matematik atölyesinin yöneticileri olarak hayal ediyoruz. Geleceğin Türkiye’sinin teknoloji üreticileri olarak hayal ediyoruz. Geleceğin Türkiye’sinin yıldız matematikçileri olarak hayal ediyoruz. Geleceğin Türkiye’sinin bilim insanları olarak hayal ediyoruz. Matematik Atölyesi’ni “Türkçe Öykü Okuma, Analiz Esaslı Anlama ve Yorumlama” programımızla bütünleştirdik. Oktay Sinanoğlu diyor ki: Gençler bilim için; aklımızı matematik, gönlümüzü ise Türkçe ile geliştirelim. BAYPROJE Matematik Atölyesine omuz veren; en başta Bayburt Milli Eğitim Müdürlüğü’ne, kamu kurum/kuruluşlarına, Bayburtlu olmayan dostlarımıza, hemşerilerimize, eğitim/akademik danışmanlarımıza ve öğretmenlerimize çok teşekkür ediyoruz. Sevgili çocuklar, yolunuz açık şansınız bol olsun.”

Dernek olarak gerçekleştirdikleri çalışmalar hakkında bilgiler veren BAYPROJE Yönetim Kurulu Başkanı Akın Bayrak ise, “Bugüne kadar çok ciddi işler yaptık. Yirmi bir yayını oldu. Dört kongre düzenledik. Dört araştırma yaptırdık. İki doktora programını, iki yüksek lisans programını destekledik. Öykü yarışması gerçekleştirdik. Dolayısıyla son altı sene bunlar ile vakit geçirdik. Lise talebelerimizin öykü yarışmalarında yazdığı hikayeler kitap haline getirildi. Şu anda bu şekilde beş altı kitabımız var” dedi.

Matematik Atölyesi’ni Prof. Dr. Rıfat Yıldız’ın emeklilik ikramiyesi ile yaptığı yatırım sayesinde hayata geçirdiklerini ifade eden Bayrak, “Bayburt’un sosyal, kültürel ve ekonomik kalkınmasına katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Bu işi de iyi yaptığımızı düşünüyorum. En önemli özelliğimiz buradaki kurumlarla işbirliği içerisinde bu işi yürütüyoruz. Gerek STK’lar, gerekse Valiliğimiz, Belediyemiz, Milli Eğitim Müdürlüğümüz ve diğer kurumlar olsun, onlarla işbirliği içinde yürütüyoruz. Bu işbirliğini Bayburt’ta yaygınlaştırmaya çalışıyoruz. Bu proje için ne yapabiliriz diye tartıştık. Somut, elle tutulur bir şey olsun istedik. Matematik Atölyesi adı altında bu projeyi başlattık. Projeyi başlatmak kolay değil. Öncelikle Sayın Valimiz ile görüştük ve olurunu aldık. O da heyecanlandı. O zaman ki belediye başkanımız ile görüştük. Milli Eğitim Müdürlüğümüz ile bir protokol imzalayarak bu işi başlattık. İki yıldır uyguladığımız bu proje özgün bir projedir. Yani bize hastır. Bayburt’a hastır. Benzeri yoktur. Benzeyenler vardır ama benzeri yoktur” değerlendirmesinde bulundu.



Bayburt Belediye Başkanı Hükmü Pekmezci, hizmetlerinden ötürü BAYPROJE ekibi ile eğitim alan öğrencileri kutlayarak, “Bugün Bayburt’ta BAYPROJE’nin Matematik Atölyesi’ndeki konumu itibariyle geleceğimizin umudu olan çocuklarımıza yönelik çalışmasını yürekten alkışlıyorum. Bir kimyager olarak çocuklarımıza bakınca geleceğimizin Türkiye’sinin matematik konusunda onları uzmanlaşmış insanlar olarak görüyorum. Velileriyle birlikte kendilerini yürekten alkışlıyorum.  Bu konuda emek veren rektörlüğümüze, Milli Eğitim camiasına, emeği geçen herkese şükranlarımı arz ediyorum. Ben Bayburt’ta yapılan her güzel bir şeyi yüreğimde hissederek yarınlara dönük ümidimizi, ufkumuzu ve hayal dünyamızı daha geniş boyutlara taşımanın mutluluğunu yaşıyorum. Yarının umudu olan çocuklarımızı bu duruma getiren ailelerine en içten duygularımla tekrar teşekkürlerimi arz ediyorum. Çocuklarımıza eğitim veren bütün eğitimcilerimizi de kutluyorum” ifadelerini kullandı.

Tören açılışında konuşan Vali Pehlivan, ikinci yıl önce haberi olduğu Matematik Atölyesi projesinden heyecan duyduğunu dile getirerek, “Bizlere böyle bir düşünceleri olduğunu aktardılar. Gerçekten heyecan duydum. Matematik gibi en temel bilim alanlarından birinde böyle bir çalışmanın Bayburt ilinde yapılacak olması bizleri de heyecanlandırdı. Hemen arkadaşlara gerekli talimatları verdim. İşbirliği konusunda ne yapılması gerekiyorsa gerekli desteğin sağlanmasını söyledim. Başta kendilerinin hayal edip projelendirmeleri ve daha sonra hayata geçirmeleri ile o çalışma bugün buralara kadar geldi” diye konuştu.

Projenin takdire değer bir adım olduğunu kaydeden Vali Pehlivan, “Memleketlerine olan vefayı böyle çağdaş bir proje ile hayata geçirmiş olmalarından dolayı gerçekten takdire değer bir adım olduğunu ifade etmek isterim. Matematik gibi bir bilim dalının seçilmiş olması yine diğer takdire değer bir husustur. Takdire değer bir diğer boyutu da gerek kamu kurum ve kuruluşlarının gerekse sivil toplum kuruluşlarının koordinasyon içerisinde olduğu bir projeyi hayata geçirmek hep arzu ettiğimiz ve yapılması için elimizden gelen gayreti sunduğumuz bir yaklaşımdı” dedi.

Vali Pehlivan, Matematik Atölyesi’ni yakından müşahede etme fırsatı elde ettiğini ve öğrencilerin mutluluğuna yakından tanık olduğuna dikkat çekerek, “Onların heyecanı bizi mutlu eden ve mutluluğumuzu pekiştiren unsurlardan birisi olmuştur. Aynı şekilde velilerimizin de öğrencilerimizi desteklemeleri, fedakarlık göstermeleri ve öğrencilerimizin gönüllü bir şekilde bu işe dahil olmaları bizleri memnun eden unsurlardan başka bir tanesi olmuştur. Başlangıcından sürecin işleyişi ve bugünlere gelişine kadar, meyvelerini de almamız hasebiyle özetle başarılı bir proje olduğunu gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz.” ifadelerini kullandı.

Vali Pehlivan sözlerinin devamında şunları söyledi: “İşin uzmanları bu konuda çok daha iyi değerlendirmelerde bulunacaktır fakat Matematik hakkında sürekli ‘Neden öğreniyoruz?’, ‘İşimize nerede yarayacak?’ gibi sorular olmuştur. Bu konuda verilecek en temel ve en önemli cevap matematik, hayatta karşılaştığımız en karmaşık problemleri biraz daha basite indirgemek ve onu da daha basite indirgeyip nihayetinde çözüme kavuşturma süreçlerini öğreten bir bilim dalıdır. Bir bilim dalı ile ilgili bir şeyler öğrenmeden ya da öğretmeden kişilerin bu bilim dalına yatkın olup olmadıklarını ölçemezsiniz. Dolayısıyla matematiği Milli Eğitim bünyesindeki okullarımızda öğretmeye devam edeceğiz. Bugün ve bu projede olduğu gibi STK destekli var olan yeteneklerin daha da geliştirilmesi ve ileri noktalara taşınması ile ilgili ilave destek, çalışma ve projelerle inanıyoruz ki bu alanda gerek ulusal gerekse uluslararası düzeyde gerçekten başarılı bilim insanları yetişecektir. Buna ihtiyacımız var. Biliyorsunuz Cumhurbaşkanımızın himayesinde Milli Eğitim Bakanlığımız eğitimde 2023 Vizyon Belgesi’ni açıkladı. O belge içerisinde atölyelerin kurulmasından bahsediliyor. Aslında ne güzel ki; bir STK girişimi buralara kadar örnek teşkil edebiliyor. Bayburt ilimizde böyle bir projenin hayata geçirilmesi örnek teşkil etmiştir. Projenin Bayburt’ta hayata geçirilmesinden dolayı Akın Bayrak’a, Prof. Dr. Rıfat Yıldız’a, Bayburt Üniversitesi’ne, Milli Eğitim Müdürlüğü’ne, Bayburt Belediyesi’ne, öğretmenlerimize ve zerre misali katkısı olan herkese ilin valisi olarak teşekkürlerimi sunuyorum. Öğrencilerimize üstün başarılar diliyorum.”

Konuşmaların ardından mezun olan ve matematik alanında düzenlenen çeşitli yarışmalarda dereceye giren öğrencilere protokol üyeleri tarafından sertifikaları verildi. 

Törene; Bayburt Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Halil İbrahim Şimşek, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Halil Murat Bilgiç, İl Milli Eğitim Müdür Vekili Serdal Salık, öğrenciler ile aileleri de katıldı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Ahmet Çağıldak 5 yıl önce

Başta dostum ve hemşerim Prof. Dr. Rıfat Yıldız ve Akın Bayrak olmak üzere emeği olanları kutluyorum. Bayburt eğer çağdaş dünyada bir yer bulacaksa buralardan başlanacak.