“Eğitim tarihinde bir aksakal; Rafet Ataç”

Gümüşhane’nin hayırsever isimlerinden Rafet Ataç’ın Gümüşhane Üniversitesi’ne bağışladığı 50 bin kitaplık kütüphane, kenti büyükşehirleri aratmayan bir kütüphaneye kavuşturdu. Nadide eserler bulunan kütüphane, çevre illerden gelen araştırmacılara da kapılarını aralıyor. 

“Eğitim tarihinde bir aksakal; Rafet Ataç”

Bayburt Postası - Tarih, edebiyat, sanat ve hukuk konuları başta olmak birçok kaynak esere sahip olan kütüphane, özellikle süreli yayınlar anlamında oldukça kıymetli.

Kütüphanede; National Geographic, Toplumsal Tarih, Bütün Dünya, Sanat Dünyamız, Kitaplık, Cogito, Atlas, Türk Edebiyatı, Hisar, Türk Yurdu, Tohum, İstanbul gibi yayınların yanı sıra, Türk Tarih Kurumu’nun Belgeler ve Belleten dizini ilk sayısından itibaren eksiksiz olarak bulunuyor.

Hayat Mecmuası, Kadınca, Erkekçe, Yıllar Boyu Tarih, Kubbealtı Akademi, Tarih ve Toplum, Gırgır, Hayat, Belgelerle Türk Tarihi vb. yayın hayatını artık sürdürmeyen pek çok dergi ve mecmuanın da muhtelif sayıları kaynaklar arasında yer alıyor.

Gümüşhane’ye bugüne kadar eğitim konusunda çok önemli destekler veren Hukukçu Rafet Ataç’ın, yaşamı boyunca biriktirip muhafaza ettiği kitaplarla 2001 yılında İstanbul’da kurduğu kütüphane, 2019 yılında Gümüşhane Üniversitesi bünyesine kazandırıldı. Gümüşhane Üniversitesi de bu kıymetli bağış karşısında kütüphanenin ismini ‘Gümüşhane Üniversitesi Aysın-Rafet Ataç Merkez Kütüphanesi’ olarak değiştirdi.

Öncesinde Gümüşhane’de bir yer tahsis edilmesi halinde hem kütüphane binasını yaptırıp, hem de bu kütüphaneyi orada açmayı taahhüt eden Ataç, Gümüşhane Üniversitesi’nin bu girişime sahip çıkması ve mevcut binadan bu hizmeti verebileceklerinin taahhüdünün verilmesi üzerine bu fikrinden vazgeçerek, üniversitenin teklifini kabul etti.

Kütüphanenin Gümüşhane’ye aktarılması gündeme gelince Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek'in konuya sahip çıktığını belirten Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Dursun Yücel, “50 bin civarında kitap ve dergi kütüphanemize kazandırıldı. Bir çok kütüphanede bulunmayacak türden eserler var. Tarih ve edebiyat alanında kütüphanemizi gelip gezen hocalarımızın görüşleri de bu doğrultuda” dedi.

Rafet Ataç’ın yaptığı hizmetin önemine değinen Yücel, “Bir Gümüşhaneli’nin Gümüşhane’ye verebileceği en kıymetli hizmet buydu. Bu yüzden  Rafet Ataç büyüğümüzü her zaman sevgiyle, saygıyla anıyor, kendisine sağlıklı uzun ömürler diliyoruz” şeklinde konuştu.

4 bin 500 metrekare kapalı alana sahip olan kütüphanede, 110 bin baskılı kitap, 355 bin de elektronik kitabın olduğunu söyleyen Yücel, Osmanlı ve Cumhuriyet arşivlerindeki tüm belge ve bilgileri de kazandırarak bir ‘Kent Belleği’ oluşturduklarını, bu bölümün de her geçen gün zenginleştiğini belirtti.

“Eğitim tarihinde bir aksakal: Rafet Ataç”

Kadirbeyoğlu-Ataç sülalesinden olan 1936 doğumlu Rafet Ataç, ülke genelinde birçok hayır işine imza atmış bir isim. Ataç, eğitim katkılarını ise, ağırlıklı olarak Gümüşhane’ye yapıyor. Gümüşhane Üniversitesi’nin kuruluşuna vakıf aracılığı ile önemli destekler sunan Ataç, Gümüşhane’ye kurduğu Aysın Rafet Ataç İlkokulu, bu okula kurduğu Z Kütüphane, öğrencilere verdiği burs destekleri ile biliniyor. Gümüşhane eğitim tarihinde çok kıymetli biri, bir aksakal olan Ataç’ın ismi, kentte yaptırdığı okul ve kütüphanenin yanı sıra bir de sokağa verildi. 

Gazeteci Sevim Dabağ, Gümüşhane Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Dursun Yücel, Kütüphanenin Gümüşhane'ye kazandırılmasını basın ayağında destekleyen eğitimci ve gazeteci Yusuf Sadık, gazateci Murat Okutmuş

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Yunus Güler 3 yıl önce

Türkiye’nin böyle insanlara ihtiyacı var. Yardım yapılırsa da böyle yapılır. Ben bir Bayburtlu olarak Gümüşhane’ye yapılan bu hizmete şapka çıkarıyorum. Var olsun Rafet Ataç.