Bayburt'ta öğrenci yoğunluğu var ama en büyük sorun da barınma!

Üniversite eğitimi için Bayburt'u tercih eden öğrencilerin zorlu süreci başladı.

Bayburt'ta öğrenci yoğunluğu var ama en büyük sorun da barınma!

Bayburt Postası - 15 bin üniversitesi öğrenci kapasitesi bulunan Bayburt, kalacak yer sorunu ile yine gündemde. Kentte son bir haftadır öğrenci yoğunluğu gözle görülür bir seviyeye ulaşırken, öğrenci velilerinin kalacak yer hususunda çektikleri sıkıntılar da alenen ortada. 

Bayburt'ta 15 bin öğrenciye, Kredi Yurtlar Kurumu'nun layık gördüğü sayı sadece 3 bin 100. Bin 700 kişilik yeni bina ise, daha önce eylül ayında açılacağına yönelik açıklamalar yapılmasına rağmen, en iyi ihtimalle aralık ayında açılacak gibi.  

KYK şuana kadar yurtlara sadece 3 bin 100 kişi yerleştirdi. Bu sene KYK bir ilk olarak pandemi koşullarını öne sürüp misafir öğrenci de kabul etmiyor. Ne yapacak bu kadar öğrenci?

Apart oteller 9 ay garanti istiyor

KYK yeni açılacak yurdu göz önünde bulundurarak bin 500 ile 2 bin öğrenci arasında yedek kontenjan açmış durumda. Bu kez özellikle yedekte ilk bin 500'lerde bulunan öğrenciler, apart otellere yöneliyor fakat 2 ay kalacaklarını söylediklerinde apart oteller bu duruma sıcak bakmıyor. Çünkü apart oteller 9 ay garanti şartı ile öğrenci kabul ediyor. Bu şekliyle de büyük bir mağduriyet oluşuyor. Henüz yüzde 65'lik doluluk oranına ulaşan Bayburt'ta barınma sıkıntısı bu durumlara ulaşmışken, yarın iki ayrı ek kontenjanla gelinecek oranlarda, yaşanacak sıkıntıların daha büyük olacağı gözüküyor. 

Kredi Yurtlar Kurumu, ildeki öğrenci sayısını göz önünde bulundurarak yurt yapmalı. Apart oteller KYK'dan memnun olmayan, daha iyi hizmet almak isteyen öğrencilerin tercihi olmalı. Yeni açılan üniversitelerin bulunduğu şehirlerde öğrenci kapasitesi ile yurt kapasitesine bakıldığında, Bayburt bu rakamlarla diğer illerin çok çok gerisinde kalıyor. 

Öğrenci memnuniyetsizliğinin nedeni üniversite değil, kent ve sunulan hizmetler...

Geçtiğimiz günlerde öğrenci memnuniyeti konulu yapılan araştırmada Bayburt Üniversitesi iyi bir noktada çıkmadı. Şu iyi bilinmeli ki, öğrenci memnuniyetsiziliğinin verilen eğitimle ilgili kısmı yüzde 1'e dahi tekabül etmez. Hakeza üniversite içinde bulunan yaşam merkezleri anlamında öğrenciye sunulan imkanlar, diğer üniversitelerle karşılaştırıldığında iyi bir noktada, daha da iyileşmesi için önemli adımlar atılıyor. Peki, bir öğrenci kentten ne ister? Bırakın öğrenciyi dünyanın her yerinde geçerli insani bir kural vardır. Bir kişi, bilmediği, tanıdıklarının olmadığı bir yerleşim yerine gittiğinde, ilk sorunu barınma olur. Dolayısıyla öğrencilerin de en önemli isteği barınma ve onda da nasıl bir sınav verildiği ortada.

Dert edinenine çağrı...  

Üniversite öğrencilerinin mağdur olmaması yönünde atılacak adımlardan en önemlisi Bayburt halkına düşüyor. Özellikle kiralık evi bulunanlar, üniversite öğrencilerine hitap eden sosyal medya adreslerinde duyurular yaparsa, bu mağduriyetin giderilmesine bir vesile katkı sunmuş olurlar.

Apart oteller biraz daha şartlarını iyileştirmeli, iki ay sonra ek kontenjanlarla gelecek öğrenciler kimseyi mağdur etmeyecektir. 

Öte yandan misafirhanesi bulunan kurumlar da (açanlar vardır) bu süreçte mutlaka öğrencilere kapılarını aramalı.

Öğrenci giderse, okulunu dondurup gelmekten vazgeçerse bu tüm Bayburt'u etkiler; tüm Bayburt kaybeder.  

Yorum Haber: Murat Okutmuş

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Şafak Güngör 2 yıl önce

Allah Bayburt esnafına vicdan versin...

Avatar
Öğrenci 2 yıl önce

Üniversite gerçekten çok kaliteli. Ama apartçılar dolmuşçular yaramaz. Hepsi fırsatçı, öğrenciyi yolmaya çalışıyorlar.

Avatar
Köksal Dursun 2 yıl önce

Yerinde bir yazı kaleme alınmış.Tebrik ediyorum.Bu hususta ilgili tüm taraflar ivedilikle üzerine düşeni yerine getirmelidir.Bu memleket hepimizin...

Avatar
veli 2 yıl önce

BAYBURTTA YAPILACAK YURDU İPTAL EDENLER UTUNSIN

Avatar
Cuma 2 yıl önce

Bayburda 2500 kişilik yurt yapılacağı zaman kıyameti koparıp yaptırmayan, 1200 kişilik yurtla öğrencileri sokakta bırakanlar bu öğrencileri şimdi misafir etsinler öğrenci velileri kan ağlıyor öğrenciler sokakta yatıyor

Avatar
bayburt 2 yıl önce

bayburta kesinlikle barınma sorunu yoktur. Sadece öğrenci velilerinin apartların uyguladığı senete itirazları mevcut.bende apart işletsem aynı uygulamayı yaparım.

Avatar
Muhammed Mustafa 2 yıl önce

Öğrenci Velisiyim Öğrencimiz Bayburt Eğitim Fakültesine yerleşti KYK da 900. yedek özel yurtlarda yer yok kalacak yeri olmadığı için öğrencimiz şuan Bayburtt a gelemiyor.Bayburt daki yerel yönetim ve yetkililerden rica ediyorum lütfen Bayburtta barınma sorununa çözüm bulun.

Avatar
nisbet 2 yıl önce

ben öğrenci velisiyim 2.ek yerleştirme ile oğlum yerleşti devlet yurduna başvuru yapamıyoruz özel yurtlar dolu yarın bayburta gidicez ama kalacak yeri yok ne yapabiliriz önerisi olan yazabilir mi?