Bakü'de 'Korkut Ata'dan Günümüze Aşıklık Geleneği'

Bakü’de Korkut Ata’dan Günümüze Aşıklık Geleneği Sempozyumu düzenlendi.

Bakü'de 'Korkut Ata'dan Günümüze Aşıklık Geleneği'
Bayburt Postası - “Korkut Ata’dan Günümüze Aşıklık Geleneği” adlı sempozyum, Bayburt Üniversitesi, Yunus Emre Enstitüsü ve Bakü Devlet Üniversitesi ortaklığı ile 28 Şubat-1 Mart 2017 tarihleri arasında Azerbaycan’ın Bakü şehrinde düzenlendi.

Açılış konuşmalarını Bakü Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abel Meherremov, T.C. Bakü Büyükelçisi Erkan Özoral, Azerbaycan Milletvekili Hikmet Babaoğlu, TDK Başkanı Prof. Dr. Mustafa S. Kaçalin, Bayburt Üniversitesi Rektör Yardımcısı Süleyman Çiğdem, Kazakistan Korkut Ata İlmi Araştırmalar Enstitüsü Müdür Yardımcısı Şırınbek Koybalıyev, Azerbaycan Milli İlimler Akademisi Folklor Enstitüsü Müdürü Muhtar İmanov ve Bakü Yunus Emre Enstitüsü Müdürü İbrahim Yıldırım yaptılar.

4 oturum halinde düzenlenen sempozyumda Türkiye, Azerbaycan, Kırgızistan ve Kazakistan’dan 42 bilim adamı bildiri sundu. Sempozyuma üniversitemiz öğretim üyelerinden Prof. Dr. Süleyman Çiğdem, Doç. Dr. Hamdi Güleç, Yrd. Doç. Dr. Ferdi Güzel ve Yrd. Doç. Dr. Turgay Kabak birer bildiri ile katıldılar. 

Bakü’de müziğin dili Dede Korkurt

Öte yandan sempozyumda Türk devletlerinin ortak kültür mirası olan Dede Korkut, farklı bilim ve sanat dallarının icralarıyla anıldı.

Azerbaycanlı sanatçı Novruz Novruzlu’nun ‘Dede Korkut’ gösterisi ile başlayan programda, Kırgızistan grubu tarafından Dede Korkut canlandırıldı, Kazakistan grubundan sanatçılar ise Dede Korkut bestelerini seslendirdi. 

Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkiye grubu tarafından âşık şiiri ve Orta Asya halk müziği icra edildi. Türkiye grubundan Bayburtlu Âşık Süphani üslubu ve müziğiyle büyük ilgi gördü.



Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
mehmet oslu 7 yıl önce

DEDE KORKUT TÜRBESİ MASAT KÖYÜ YANINDA"URAZ VE KAZANHAN,
MEZARLARI VAR,BEY-BÖYREK İSE,DUDUZAR NAM CEBELDE"ABDÜLVEHHAB
GAZİ TÜRBESİNİN YANINDA,KÖY İÇİNDE İSE"ABDÜLVEHHAB GAZİNİN HALİFİ
BATTAL GAZİNİN DE MAKAMI VARDIR,İLGİLİLERE DUYRULUR.SLM
Kaynak:t.diyanet vakfı ansiklop.cilt 5 sayfa 206 battalnmae

Avatar
Ahmet Çağıldak 7 yıl önce

Çok başarıl bir haber, emeği geçenleri kutlarım.