Uğur Kocabey'den ikinci şiir kitabı: "Kavgam Gölgemle"

Bayburtlu şair Uğur Kocabey'in "Kavgam Gölgemle" adlı şiir kitabı yayınladı.

Uğur Kocabey'den ikinci şiir kitabı: "Kavgam Gölgemle"

Bayburt Postası - 2020 yılında ilk şiiri kitabı "Çaya Beş Kala" ile edebiyat dünyasına merhaba diyen ve şiirleri sevilen Kocabey'in ikinci şiir kitabı "Kavgam Gölgemle" de 7 Harf Yayınları'ndan okuyucu ile buluştu. 

Kitabın ön sözünde Kocabey, şiirseverlere şöyle sesleniyor:

"Şiiri ruhun derinliklerine bir pencere açmaktır. Bazen yaşanmışlıklar, bazen yaşanamayanlar yansır şiire. İnsana ve duygularına dair her şeyi şiirde bulmak mümkündür.

Bu düşüncelerle kaleme aldığım "Kavgam Gölgemle" isimli bu kitapta hasret, hüzün, sevinç ve zaman zaman serzenişlerime tanık olacaksınız. Tıpkı iklimler gibi, insan ömrüne dair aşamaları safha safha işleyen şiirlerin yanı sıra, hayata veda eden güzel insanların izleri, kaybedilen erdemler, vatan sevgisi gibi pek çok değerleri konu eden şiirler bulacaksınız. 

Bilgi için değil, hissetmek ve yaşamak için şiir okuruz. Şiir okumaya vakit kalmamışsa, yaşamayı da ertlemişsiniz demektir. Ruhunuzun enstrümanına dokunun bir şiirle. Tellerine üfleyin bir kez, tozları gitsin. Bir şiir okuyun ve bir şiir cümlesi yazın kendinize."

113 şiirin yer aldığı kitabın son bölümün Uğur Kocabey şiirine dair değerlendirmeler var. Bu değerlendirmelerden biri Beşiroğlu mahlası ile şiirler kaleme alan şair Faruk Nafiz Kılıçalan'a ait. Kılıçalan, Kocabey'e ithafen şu ifadelere yer veriyor:

"Şiir sanat ve insanlık aleminin en uzun ve müstakil, değerini her devirde korumuş, yegâne, içselden genele tezahür eden mono bir meşgaledir. İnsanın hafızaî ve beşeri kazanımlarının belgesi şiirdir. Önce şiiri vardı, diyebiliriz yani.  

Böyle bir girizgâhla, sevgili dost ve kardeşim Uğur Kocabey üstadın, ikinci şiir kitabı olan "Kavgam Gölgemle"nin daha evvel yayımladığı "Çaya Beş Kala" eserinden ve bu eserine koyduğu, derûnunda biriktirdiği bedî ve asil duygularının yer aldığı yeni şiir kitabının okurunun bol olmasını dilerken ve gittikçe güzelleşen, gelişimine çeşitli vesilelerle bizzat şahit olduğum sanata aşinalığı ile şiiri sanatında yükseldiği, adeta kendini aştığı neşideleri ile bana göndermiş olduğu, okuduğum manzumeleriyle hak ettiği yere geleceğinin -hatta geldiğinin- bir nişanesi olarak görüyorum.

Türkçeyi güzel kullanan ve gelenekten beslenen bu değerli kalemin daha nice eserlere imza atacağından şüphemiz yoktur. Büyük edebiyat tarihçisi Nihat Sami Banarlı merhumunun söylemiyle "İsterim ki (sevgili dostumuzun dilinden, kaleminden) dilimiz birçok daha güzel mısralar söylesin."

Uğur Kocabey'in ilk kitabında da olduğu gibi Kavgamla Gölgemle adlı eserinde de Bayburt'a dair şiirler bulunuyor. Özlem dolu ifadelerle kaleme alınan "Bayburt'a Dönesimiz Var" adlı uzun şiirin iki kıtası şöyle: 

"Kışın zemheride çatıda buzu
Egişle vurup da kırasımız var
Yazın sıcaklarda girip Çoruh'a 
Dulunup neşeyle çimesimiz var

Melekler, cücükler, böcükler hani 
Reşber karıştırmış sapla samanı
Göçenler unutmuş kesmiş gümanı
Ahbunda tarlayı süresimiz var"

Kitaba ismini veren şiirde ise Kocabey, duygularını şöyle dile getiriyor:

"Seven gönüllere yürek sarmışız
Kıymetim bilmeyen yardan bana ne
Kara sevdalara ateş karmışız
Külümde yanmayan kordan bana ne

Kavuşmaktı sana benim muradım
Özlemle yoğruldum seni aradım
Umudum olmuştu yolda her adım
Engelim olmayan zordan bana ne

Kavgam kendimledir, sessiz gölgemle
Gece yalnız kaldım, gündüz gölgemle
Yürüyemez oldum sensiz gölgemle
Mehtapta gizlenen sırdan bana ne

kırgın gönüllere sevgi ekilmez
Baharın fidesi güzde dikilmez
Dumanlar başıma çökmüş çekilmez
Dağımda olmayan kardan bana ne"

160 sayfalık eser, Bayburt'taki kitabevlerinin yanı sıra internetten kitap satışı yapan adreslerden de temin edilebiliyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.