Prof. Güleç'in 'Bayburt Halk Bilimi' adlı çalışması kitaplaştı

Prof. Dr. Hamdi Güleç'in 'Bayburt Halk Bilimi' kitabı okuyucuyla buluştu.

Prof. Güleç'in 'Bayburt Halk Bilimi' adlı çalışması kitaplaştı

Bayburt Postası - Bayburt Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanı Prof. Dr. Hamdi Güleç'in 'Bayburt Halk Bilimi' adlı kitabı Kriter Yayınları'ndan çıktı. 168 sayfa olarak yayınlanan kitap, konuları bütünleyen fotoğaraflar da içeriyor. 

"...
Ben gönül camını kırmadım Billah
Hiç kasem olur mu bundan ziyade"

"...
Sözü kantara çek zihninde pişir
Yahşi danış, ehl-i dil incinmesin"

"...
Şat gözümden aksa Fırat dilimden
Elim elmas kesse alıp satan yok"

"...
Sorma Celâli'ye kimdir Leyla'sı
Elbet bir şem'in pervanesiyem."

Bu çalışma, Bayburtlu halk şairi "'Aşık Celâlî'ye ithaf olunur. Ruhu şad olsun..."

Kitabın giriş kısmında  bu ifadeler yer alıyor. Bayburtlu Celâlî'ye ithaf olunan kitapta; Bayburt'ta Sosyal Hayat, Gelenek ve Görenekler, Bayburt Ağzı, Dede Korkut Hikâyeleri'nde Bayburt, Bayburt Efsaneleri, Bayburt Türküleri, Bayburtlu Şairler, Yazarlar, Bayburt'ta Âşıklık Geleneği, Bayburt Atasözleri, Bayburt'ta Mizah ve Bayburt Halk Fıkraları, Bayburt'ta Çocuk Oyunları, Bayburt Halk Oyunları, Bayburt Yemek Kültürü, Coğrafi Konumu, Bayburt Tarihi, Tarihi Mekanlar, Medreseler, Türbeler, Şehitlikler, Camiler, Bedesten, Ekonomi gibi bölümeler yer alıyor.

Prof. Güleç, kitabın önsözünde şunları kaydediyor:

"Bayburt, zengin kültürel mirasa ve tarihi geçmişe sahip, geçmişte Rus işgalleri ile büyük zararlar görmüş; acılar yaşamış, matem yüklü bir çileler yurdudur. Bayburt, milli kültür değerlerimizin yaşatıldığı bir yer olması açısından da önemlidir.

Bayburt, Dede Korkut Hikayelerinin geçtiği tarihi ve coğrafi mekan olmasından dolayı, bir Dede Korkut diyarıdır. Bayburt; Zihni, Celâlî, Hicrâni gibi halk şairleri ile duygu yüklü bir vatan parçası, Bayburt’u İslamiyet’le tanıştıran, Anadolu’da ilk gazi unvanını alan sahabe sancaktar Abdülvehhâb Gazi gibi öncü komutanlarıyla da bir sahabeler şehridir. Bayburt, Ruslara karşı Kop dağlarındaki savunmasıyla İkinci Plevne’dir.

Maddi ve manevi anlamdaki bütün kültürel değerlerimizi halk bilimi adı altında toplayabiliriz. Bir şehrin kültürel mirasının ürünlerinden olan atasözü, deyim, bilmece, halk hikayeleri, halk masalları; gelenek, görenek ile türbeleri, camileri, ziyaret yerleri, halk şairleri, müzeleri gibi kısaca halkla ilgili her şey halk biliminin konuları ve inceleme alanları içine girmektedir. Halk bilimi, halkın kültürel değerlerinin bir özetidir.

Bu çalışmamızda bir şehrin kimliği olan değerler bütünü ele alınmıştır. İlk bölümde Bayburt’taki sosyal hayat, gelenek ve görenekler; Bayburt’ta kılık kıyafet, Bayburt ağzı ve Bayburt halk bilimi ürünleri ve örnekleriyle tanıtıldı. Diğer bölümlerde ise Bayburt’un coğrafi konumu ve tarihi; medreseler, türbeler, şehitlikler, camiler, bedesten gibi tarihi mekanlar, ayrıca ekonomi, turizm ve haklarında da bilgiler verilmeye çalışılmıştır.

Anadolu fetih dönemi evliyalarından olan Abdülvehhâb Gazi'nin yeni türbesinin yapımında büyük emekleri geçen Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a şükranlarımı ve teşekkürlerimi arz ederim. Kitabın yayımına katkılarından dolayı Kriter yetkilileri ile Murat Okutmuş ve Abdulkadir Temur’a teşekkürlerimi sunmayı bir borç bilirim. Bu çalışmamızda mutlaka eksiklerimiz olacaktır. Bütün hemşehrilerimize sonsuz sevgi ve saygılarımı sunarım."

Prof. Dr. Hamdi Güleç kimdir?

1949 yılında Bayburt'ta doğdu. İlk ve ortaoklu Bayburt'ta bitirdi. Erzurum'da başladığı lise tahsilini Gümüşhane'de tamamladı. 1972 yılının ekim ayında Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Böllümünden mezun oldu. Aynı yılın son aylarında Bayburt Lisesi'nde edebiyat öğretmeni olarak ilk görevine başladı.

1982 yılından itibaren Balıkesir Üniversitesi'nde öğretim görevlisi ve okutman olarak görev aldı. Ege Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde yüksek lisans ve doktorasını tamamladıktan sonra 1994 yılında doktor unvanını aldı ve 1997 yılında Çanakkale 18 Mart  Üniversitesi'nde yardımcı doçent olarak geçiş yaptı. Bu görevini 2013 yılı ekim ayına kadar devam ettirdikten sonra doçent unvanını alarak, aynı üniversitesdeki görevine devam etti. 2014 yılında da Bayburt Üniversitesi'ne doçent olarak ataması yapıldı. 

Kırk yıla yakın bir süre çeşitli üniversitelerde akademisyen olarak görevini sürdürdü. 2013 yılında doçent, 2018 yılında profesör unvanını alan Güleç, bu sürede çeşitli idarecilik görevlerinde bulundu.

Türk Halk Edebiyatı, Çanakkale Halk Bilimi ve Bayburtlu Ünlü Halk Şairleri gibi yayınlanmışkitapları bulunan Güleç, halen Bayburt Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimler, Fakültesi'nde öğretim üyeliği görevine devam etmektedir. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
a.kadir temür 3 yıl önce

saygıdeğer,hocama,C.Allahtan,rahmet,peygamb er,asm.efendimizden,şefaat,dileyere
k.,ailesine,v e,talb elerine,b aş sağlığı,dilerim.ruhu şad,olsun.

Avatar
muzaffér 3 yıl önce

Değerli yazarlar sizlerin kıymetli yazılarınızda çok bilgileniyoruz sizlerden aglarbaba irsadi baba hazretleri osluhoca hazretleri ve diğer değerlerimizi de anlatmamız onlar şimdiki nesillere anlatılması o deyerlerin kim olduğunu n bilinmesini rica ediyorum selam vehurmetlerimle

Avatar
Beşiroğlu 3 yıl önce

Hamdi hocamızı tebrik ederim... üstlendiği konumun yetkin ismidir, mutlaka her Bayburtlu hemşehrimizin kütüphanesine koyması gereken bir eser olduğundan eminim.. selam ile.

Avatar
bayburt 3 yıl önce

sayın hocamı tebrik ediyorum.bu şekilde bayburtun değerlerini ölümsüzleştiren tüm hocalarımızdan Allah razıolsun.geleçek nesilleri için büyük hizmetler.