'Osmanlı'dan Cumhuriyet'e Bayburt Tarihi' adlı eser okuyucuyla buluştu

Bayburt Belediyesi önemli bir kültür hizmetine imza attı. 

'Osmanlı'dan Cumhuriyet'e Bayburt Tarihi' adlı eser okuyucuyla buluştu

Bayburt Postası - Prof. Dr. Murat Küçükuğurlu'nun hazırladığı 'Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Bayburt Tarihi’ adlı eser Bayburt Belediyesi yayınlarından okuyucuyla buluştu. 

228 sayfa hacimli kitapta; Türklerin Hakimiyetinde Bayburt, Osmanlılar Döneminde Bayburt, Osmanlılar Döneminde Bayburt Yöneticileri, Osmanlı Devleti'nin Son Dönemlerinde Bayburt, Cumhuriyetin İlk Yıllarında Bayburt, Osmanlı Döneminde Bayburt Belediyesi, Cumhuriyetin İlk Yıllarında Bayburt Belediyesi, Genel Müfettişlik Döneminde Bayburt Belediyesi, Demokrat Parti Döneminde Bayburt Belediyesi, Bayburt Vakıfları Hakkında Yeni Bilgiler, Bayburt'ta Cemiyetler, Bayburt'ta Spor, Bayburt'ta Sinema, Osmanlı Devleti'nin Son Yıllarında Bayburt Ekonomisi, Cumhuriyetin İlk Yıllarında Ekonomik Hayat, Fabrikalar, Çeşitli İşletmeler, Karayolları ve Demiryolları adlı ana bölüm başlıkları altında birçok başlık yer alıyor. İşlenen konularla ilgili tarihi fotoğraflara da yer verilen eser, Bayburt'un geçmişi ile ilgili önemli bilgiler içeriyor. 

Bayburt Belediye Başkanı Hükmü Pekmezci, kitaba yazdığı takdim yazısında, yaşanmışlıkları gün yüzüne çıkarma ve aydınlatma gayretlerini önemli bulduğununu belirterek, "Bayburt insanlık tarihinin en eski medeniyet izlerini taşıyan önemli bir kültür merkezidir. Birçok medeniyete ev sahipliği yapan şehrimiz aynı zamanda Türk dünyasının ortak atası, bilgelik keilimesinin anlam bulduğu Dede Korkut'un kabrinin bulunduğu , boy boyladığı, soy soyladığı, Bamsı Beyreklerin,  Banu Çiçeklerin Bayburt Kalesi'nin burçlarından, asırlar ötesinden gelen sesinin yankılandığı topraklardır. Tarihin tozlu raflarından günümüz insanının istifadesine sunulacak pek çok değerimizin olduğunu biliyorum. Bu nedenle Bayburt Belediyesi olarak geçmişten günümüze taşıdığı değerlerle hayat bulan şehrimizin bu anlam yüklü bilgi dağarcığını sizlerle paylaşmanın mutluluğu ile eseri hazırlayan değerli hocama teşekkür ediyor, kültür dünyamıza daha nice eserler kazandıracağına inanaıyorum" ifadelerini kullandı.   

Kitabın yazarı Prof. Dr. Murat Küçükuğurlu ise, önsöz yazısının bir bölümünde şu ifadelere yer verdi:

"Her yönüyle kadim bir Türk yurdu olan Bayburt, Selçuklular zamanında İslam Dünyasının sağlam bir kalesi olmuş; ardından Akkoyunluların otağı haline gelmiştir. Nasıl ki Osmanlılar Söğüt ve Domaniç'ten çıkarak muazzam bir imparatorluk kurmuş ise Akkoyunlular da Bayburt'tan zuhur ederek büyük bir devlet kurmaya muvaffak olmuşlardır. Diğer taraftan Bayburt Osmanlı hakimiyetnin ilk dönemlerinde beylerbeylik merkezi ve paşa sancağı olarak tarihteki yerini almıştır. Sonraki asırlarda Bayburt'un önemini muhafaza ettiği ve gelişimini sürdürdüğü anlaşılmaktadır. Bununla birlikte şehir, bilhassa XVIII. yüzüyılın sonlarından XX. yüzyılın başlarına kadar fiziki, sosyal ve ekonomik bakımdan ciddi bir değişim ve dönüşüm geçirmiştir."

Kitapta ele aldığı konulara da değinen Uğurlu, uzun soluklu bir çalışmanın ürünü olduğunu hatırlattığı eserin hazırlanmasında emekleri olan Şemsettin Çelik, Uğur Akbulut ve Naim Ürkmez'e, bazı kitapların temini hakkında Yunus Özger, Gazi Özdemir, Esat Aktaş ve Serdar Göktaş'a, harita düzenleme konusunda Murat Türker Tüfekçi'ye ve eserin ilim alemine ve Bayburtlular'a ulaşmasına vesile olan Bayburt Belediye Başkanı Hükmü Pekmezci'ye teşekkür etti.  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.