‘Kop Savunması’nın yeni kitabına imza günü

Atilla Güler, konferans vermek için geldiği Bayburt’ta imza gününe katıldı.

‘Kop Savunması’nın yeni kitabına imza günü
Bayburt Postası - Atilla Güler, konferans vermek için geldiği Bayburt’ta imza gününe katıldı. Bayburt’un Düşman İşgali’nden Kurtuluşu’nun 96. Yıldönümü etkilikleri kapsamında “Askeri Açıdan Kop Savunması” adlı konferansı vermek için Bayburt’a gelen Emekli Albay Atilla Güler, Türk tarihinin en büyük destanlarından biri olan “Şanlı Kop Dağı Savunması” adlı kitabını okuyucuları için imzaladı. 

Purut Kitabevi’nde gerçekleşen imza gününde Bayburt Postası’na açıklamada bulunan Albay Güler,  “İnsanımızın bizleri coşku içerisinde karşıladıkları için minnettarım” dedi.

Kurtuluş programı kapsamında önemli konuların işlendiğini söyleyen Güler, şu açıklamayı yaptı:

“Bayburt’un Düşman İşgali’nden Kurtuluşu’nun 96. Yıldönümü dolayısıyla Valilik, Garnizon Komutanlığı, Belediye Başkanlığı ve Bayburt Üniversitesi aracılığıyla düzenlenen etkinliklere katılmak için Bayburt’a gelmiş bulunuyorum. İnsanımızın bizleri coşku içerisinde karşıladıkları için minnettarım. Yapılan düzenlenen etkinlikler çok önemli konuları içeriyordu. Gerek kurumlar, gerek halk ve gerek medya bize çok ilgi gösterdi. Ben Valimiz Mükerrem Ünlüer’e, Garnizon Komutanımız Mehmet Nail Yiğit’e, Belediye Başkanımız Hacı Ali Polat’a, Bayburt Üniversitesi Rektörü Selçuk Coşkun’a ve tüm Bayburt’a teşekkür ediyorum” dedi.

Güler, Nisan ayında Kop Savunması’yla ilgili konferans için yeniden Bayburt’a geleceğini söyledi.

Şanlı Kop Dağı Savunması

Mareşal Fevzi Çakmak Paşa’nın anılarını içeren “Büyük Harpte Şark Cephesi Hareketleri” ve gazeteci yazar Osman Okutmuş tarafından kaleme alınan “Kop Dağlarında Altı Ay” isimli eserlerle tozlu raflardaki varlığını koruyan Kop Savunması’nı son olarak emekli Albay Atilla Güler yazmıştı.

Kitapta, Birinci Dünya Savaşı’nda Şark Cephesi’ni uzun bir süre ayakta tutan ve savaşın seyrini değiştiren en önemli direnç noktalarından biri olarak gösterilen Kop Savunması, resmi tarihi belge ve dokümanlarla anlatılıyor. 1916 yılında Rus ordularının, Van Gölü kuzeyinden Karadeniz’e uzanan hattın batısına geçirilmemesi için binlerce Mehmetçik tarafından savunulan Kop Dağı’ndaki kahramanlık destanını ana tema olarak işleyen “Şanlı Kop Dağı Savunması” adlı kitapta, muharebe öncesi ve sonrası yaşananlara yer veriliyor.

Çoruh Müfrezesi Komutanı Halit Paşa’nın komutasında, gece gündüz altı ay boyunca savunulduktan sonra taktik gereği düşürülen Kop Savunması ile birlikte ardında yaşanan Ermeni olaylarını da içeren kitap, 1918 yılında Bayburt’un Türk ordusu tarafından geri alınma sürecindeki tarihi olaylara da değiniyor.

Atilla Güler kimdir?


Kitabın yazarı emekli Albay Atilla Güler, 1956 yılında Mersin’de doğdu. İlk ve orta öğrenimini Çankırı’da, lise öğrenimini Kuleli Askeri Lisesi’nde tamamladı. 1976 yılında Kara Harp Okulu’ndan mezun olan Atilla Güler, 1977 ve 2007 yılları arasında Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın muhtelif kadrolarında subay olarak görev aldı. 2006 yılında Kara Kuvvetleri MEBS Başkanlığı görevine getirilen Albay Güler, 2007 yılında emekliye ayrıldı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.