Kızıltuğ'dan 'Kop Dağı'ndan Birinci Ordu'ya'

Gazetemiz yazarı Fırat Kızıltuğ’un ‘Kop Dağı’ndan Birinci Ordu’ya' adlı kitabı okuyucuyla buluştu.

Kızıltuğ'dan 'Kop Dağı'ndan Birinci Ordu'ya'
Bayburt Postası - Gazetemiz yazarı Fırat Kızıltuğ’un ‘Kop Dağı’ndan Birinci Ordu’ya' adlı kitabı okuyucuyla buluştu. 2002 yılında tamamlanan, Akıl Fikir Yayınları’nca geçtiğimiz ay içerisinde edebiyat dünyasına kazandırılan ‘Kop Dağı’ndan Birinci Ordu'ya’ adlı eser Bayburt başta olmak üzere 1. Dünya Savaşı’nda yaşanan korkunç yılları konu alıyor. Tarihin hiç bir döneminde görülmeyen soykırımlar, göçler, yıkımlar, maddi ve manevi kayıpları konu alan kitap 250 sayfadan oluşuyor.

Kızıltuğ, kitabında muhacirlik anılarını anlattığı gibi Ermeniler ve tarih boyunca onların yılmaz savunuculuğunu yapmış devletlerin soykırım yalanlarına kendi ailesinin yaşadıkları üzerinden cevaplar veriyor.

“Bu coğrafyanın edebiyatı henüz yazılmamıştır”

Kitabın önsözünde ‘bu coğrafyanın edebiyatı henüz yazılmamıştır’ diyen Kızıltuğ, “Ülkemizin haritasına bir an için bakalım ve Samsun’dan Sivas ilimize bir hat çekelim. Bu çizgiyi, Iğdır ilimize uzatalım. Çizgimizi Hopa ile birleştirirsek, topraklarımızın aşağı yukarı dörtte birini sınırlamış oluruz. Bu bölgeden her hangi bir kişiyi seçiniz. Onu ‘Mâcirlik’ hakkında konuşturunuz. Konuşmayı kâğıda dökünüz. Edebiyat yapmaya, roman yazmaya, hiç gerek yoktur. Çünkü anlatılanlar o kadar çarpıcı, öylesine dramatiktir ki, insana, “Bu bir usta yazar elinden çıkmış roman olmalı? düşüncesini çağrıştırır. Özellikle ‘Seferberlik’ ve ‘Mâcirlik’ terimleri, milât gibidir. ‘Mâcirlikten önce’, ‘Biz mâcir iken’, ‘Mâcirlikten sonra’ deyimlerinin eklenmediği olay yoktur. Bizler o bölgelerde bu atmosfer içinde büyüdük. Hassas hale getirildik. Dedelerimiz, ninelerimiz, baba ve annelerimiz hep ağlarlardı. Kardeşe ağlanırdı. Babaya yanılırdı” ifadelerini kullanıyor.

“Kırk yıla yakın bir zaman dinlenen mâcirlik hikâyelerinden oluştu”

Kızıltuğ, bölgeden yetişen yazarların bu konuları ciddi bir şekilde ele alacağına inancının olduğunu belirttiği önsöz yazısının bir bölümünde ise şunları kaydediyor:

“Siz hiç özbeöz kardeşinden, elli yıl ayrı kalmanın dramını yaşadınız mı? Gözünüzün önünde babanızın katledilişini seyrettiniz mi? İnsanlık erdemlerinin hiçbiriyle bağdaştıramayacağınız kıyımları yaşadınız mı?

O günleri bizler de yaşamadık ama, yaşayanlarla iç içe, yan yana onlarca yıl beraber olduk. O bölgenin insanı daima gamlıdır. Yüzünün yazrısı güler, yarısı ağlar. Dıştan anlayamazsınız. Izıdrabın en dehşetlisiyle için için ağlar. Şâir şöyle demişti:

Gizli gizli karanfilim ağlama.

Birinci Ordu, kırk yıla yakın bir zaman dinlenen mâcirlik hikâyelerinden oluştu. Bölge bu konuda inanılmaz potansiyele sahiptir. Ciltler dolusu kitap yazmak mümkündür. Usta yazıcılarımızın bu bölgeyi anlatacakları günü yıllarca bekledik. Hiç kimseden ses sedâ çıkmadı. Notlarımızı sadece sıraya dizerek, bu kitâbı elde ettik. Esasen roman yazmamaya özellikle dikkat ettik. O zaman, tabiîlikten ayrılacağımızı düşündük.

***

Birinci Ordu, günümüzde bile hayatta olanların yaşadığı hâtıraların  sadece bir tanesidir. Bilhassa bölgemizden yetişen kalem erbâbının, bu konuları ele alması en büyük arzumdur. Edebiyatımız, soluk alıp vermekte zorlandığı bu günlerde, yeni bir neşvünemâ ile renklenecektir. Çok inançlıyım. (28 Aralık 2002 – İdealtepe)”

‘Kurtuluş’un 100. yılında Bayburt’ta imzalayacak

Kızıltuğ, son kitabı ‘Kop Dağı’ndan Birinci Ordu’ya’ adlı kitabı ile kurtuluş etkinliklerinde Bayburt’ta olacak. Bayburt Belediye Başkanı Mete Memiş, kurtuluşun 100. yıl etkinlikleri içerisinde Fırat Kızıltuğ imza gününün de yer alacağını söyledi. 100. yıl kutlamalarının dolu dolu geçeceğini söyleyen Memiş, “100. Yıl etkinlikleri için şimdiden hazırlıklarımızı yapıyoruz. Acı yılları anlatan ve hepimizin izleyerek büyüdüğü tiyatromuzu daha canlı bir şekilde ve eskiden olduğu gibi sokağa taşımak istiyoruz. Bunun yanı sıra kurtuluş etkinliğimizin içeriğini zenginleştiriyoruz. Bayburt’umuzun değerlerinden olan Fırat Kızıltuğ büyüğümüz kaleme aldığı ‘Kop Dağı’ndan Birinci Ordu’ya’ adlı eserini ve diğer eserlerini hemşehrileri için kurtuluş gününde imzalayacak. Kendilerini Bayburt’ta ağırlamaktan mutlu olacağız” dedi.

Akıl Fikir Yayınları

Son yıllarda Fırat Kızıltuğ’un eserlerini okuyucuyla buluşturan Akıl Fikir Yayınları önemli bir hizmete imza atıyor. Yıllar önce kaleme alınan fakat kitaplaşmayan eserleri kitaplaştıran Akıl Fikir Yayınları; ‘Şiirler’, ‘Şikesteler’, ‘Bayburt Şikesteleri’, ‘Dildeste’, ‘Satrançname’ adlı Fırat Kızıltuğ eserlerini ve ayrıca edebiyatçı Menekşe Özkaya’nın ‘İki Fırat İki Kızıltuğ’ adlı Kızıltuğ’un hayatını konu alan eserini yayınlamıştı. Son olarak Fırat Kızıltuğ’un ‘Kop Dağı’ndan Birinci Ordu’ya’ adlı eserini kitaplaştıran Akıl Fikir Yayınları, Kızıltuğ’un At Hikâyelerini konu alan ‘Tilmaç’ ile ‘Dilbeste’ adlı eserlerini de kısa bir süre içerisinde yayınlamış olacak.

“Akıl Fikir yayınları; kitap okuma ve kitap okutma sevdasının sonucunda oluşmuş bir yayınevidir. Arzumuz kitap okumaya bir alışkanlık, bir ihtiyaç olarak bakabilecek nesiller oluşmasında bir katkıda bizden olmasıdır” ifadesiyle yayıncılıktaki üstelendiği rolü açıklayan Akıl Fkir Yayınları, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi aydınlarından Ziya Şakir’in de kitaplarını okuyucuyla buluşturuyor. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
BAYBURTLU 6 yıl önce

BAYBURTLU BU KADAR BÜYÜK BEDELLER ÖDEMİŞ RUSU BAYBURTA SOKMAMIŞ RUSLAR ERZURUMU VE KARADENİZİ RAHATÇA GEÇMİŞLERDİ BU ARADA KOP SAVUNMASI 2. PLEVNE DİYORUZ AMA BUNUNLA İLGİLİ DAHA DOĞRU DÜRÜST KİTAP YOK BIRAKIN MÜZEYİ DAHA KİTAP YOK KİTAP İŞTE BU KADAR DİKKATE ALINIYORUZ HALBUKİ BU OLAY AMERİKADA OLSAYDI EMİN OLUN SİNEMAYA AKTARILIRDI ONLARCA FİLMİ ÇEKİLİRDİ KİTAPLARDA DERGİLERDE GAZETELERDE YAYINLANIRDI İNSANLARIN AKLINA KAZINIRDI BİZDE SOKAKTAKİ ADAMA SOR KOPUN NERESİ OLDUĞUNDAN BİLE HABERSİZDİR BAYBURTA YAZIK OLUYOR

Avatar
gerçekçi 6 yıl önce

Türkiye için asıl bedeli bayburt ödemiştir bu yüzden 2. plevne olmuştur kop savunması gerisi boş masaldır

Avatar
Bayburdi 6 yıl önce

Bir solukta okunası bir eser daha, haber için teşekkürler Bayburt Postası.

Avatar
Bayburtlu Salih 6 yıl önce

Değerli büyüğümüze emeklerinden dolayı teşekkür ediyorum, sağ olsunlar; Fakat es geçtiğimiz önemli nokta var bunun muhakkak yetkililere hatırlatılıp bir an önce gereğinin yapılması lazım. Sn Cumhurbaşkanımızın da ifade ettikleri gibi KOP savunması ikinci PLEVNE dir. Bu savunma sonrası Osmanlı ve Türk düşmanları Anadolu yu işgal etmek isterken bu hevesleri kursaklarında kalmış, KOP savunması bunu geciktirmiş, Bolşevizm ilanı ile ruslar çekilip meydan ermenilere kalsada başarıya ulaşamamış, Çanakkale'de mükemmel savunmada olunca çok yönlü kuşatma hevesleri kursaklarında kalmış oldu.
TÜRKİYE CUMHURİYETİNİN ilanı kolaylaşmış oldu.
Ayrıca Nisa Nur AYAZ kızımızın yazdığı eserin tanıtımı ulusal bazda, görsel ve yazılı medya da duyurulması lazımdı ihmal etmeyelim.

Avatar
Ahmet 6 yıl önce

Hep sozde kaliyor destan diyoruz 2.plevne diyoruz hala kop savunmasiyla ilgili bir muzemiz yok

Avatar
ayarsız 6 yıl önce

bayburtlu ısımlı arkadaş yani ERZURUM VE TRABZON MEMLEKETMİ SATTI Kop şehitliğindeki maçkalı şehitlerde var BAYBURT değeri bu konuda tartışılmaz başka memlketleri satılık gibi ifade edemezsın

Avatar
DOĞRUCU DAVUT 6 yıl önce

BAYBURTA HİZMET ETMEK İSTİYORSANIZ EĞER BAYBURTUN HAKKINI VERİN ÖNCE ÖDEDİĞİ BEDELLERİ İNSANLARA GÖSTERİN BAYBURTLU KOPTA RUSA KARŞI NE MÜCADELELER VERMİŞ ÖNCE ONLARI KİTAPLARDA DERGİLERDE GÖSTERİN FİLMİNİ ÇEKİN BAYBURT TANITILSIN İNSANLAR DAHA KOP SAVUNMASINDAN BİLE BİHABERLER BENCE BİRÇOK BAYBURTLU BİLE BUNU BİLMİYORDUR TÜRKİYE TARİHİNDE KOP SAVUNMASI DÖNÜM NOKTASI OLMASINA RAĞMEN BİLİNMEMESİ NE KADAR DA GARİP DEĞİL Mİ