Hasan Aktaş, 'sükût suikasti'ne uğrayan Fikret Ürgüp'ü yazdı

Türk edebiyatında 'sükût suikasti'ne uğramış isimler üzerindeki çalışmalarıyla bilinen Hasan Aktaş, Fikret Ürgüp'ü yazdı.

Hasan Aktaş, 'sükût suikasti'ne uğrayan Fikret Ürgüp'ü yazdı

Bayburt Postası - Bayburt Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Aktaş'ın 'Türk Edebiyatı Deliler Teknesinde Bohem-Marjinal-Ayrıksı ve Dosdoğru Adam Fikret Ürgüp' adlı eseri yayınlandı. Yort Savul Akademisi yayınlarından çıkan kitap, bugüne kadar Türk edebiyatında hak ettiği kadar ilgi görmeyen Fikret Ürgüp'ü hayatı ve eserleri açısından ele alıyor.

Aynı zamanda tıp doktoru da olan Fikret Ürgüp'ün 1914 yılında doğumuyla başlayan kitabın anlatımında, Türkiye ve dünyada yaşananlar yıl yıl ve birazda ironik bir dille Ürgüp'ün hayatı ile bağlantılar kurularak veriliyor. 

Enver Paşa'nın damadı olan Fikret Ürgüp'ün, Mahipeyker hanımla yaptığı evlilik, bu evliliğin ve çocuklarının akıbeti de kitapta yerini alıyor. 

Fikret Ürgüp'ün hayatı verilirken, sıkı dostları Sait Faik Abasıyanık ve Ahmet Hamdi Tanpınar'a çokça yer verilen eserde, Ürgüp'ün Orhan Veli, Cahit Sıtkı, Asaf Halet, Özdemir Asaf, Leyla Erbil, Cahit Irgat, Selim İleri, Mina Urgan gibi edebiyat dünyasının tanınmış simalarıyla olan ilişkileri irdeleniyor. Aktaş, Ürgüp'ün Sait Faik'le olan ilişkisini anlatırken, 'Mevlana için Şems neyse, Sait Faik için Fikret Ürgüp odur" ifadesini kullanıyor. Tanpınar'ın da doktoru olan Ürgüp'ün bir psikiyatri uzmanı olarak bu iki yazara yaptığı etkinin altı çiziliyor. 

Aktaş, Ürgüp'ün iki yazardan izler taşıdığını ifade ederek, "Fikret Ürgüp'ün hikâyeleri genel olarak Ahmet Hamdi Tanpınar'ın 'Abdullah Efendi'nin Rüyaları' ile Sait Faik Abasıyanık'ın 'Alemdağ'da Var Bir Yılan' adlı hikâyelerinin bir ortalamasıdır. Bu durumda Fikret Ürgüp; bir Tanpınar ile bir Sait Faik ortalaması olarak karşımıza çıkar. Yani Fikret Ürgüp'ün yarısı Tanpınar, yarısı Sait Faik'tir" diyor. 

Ürgüp'ün hayatını bugüne kadar kitap haline getirenlerin bir Tanpınar övücülüğünden öteye geçemediklerini aktaran Aktaş, Türk edebiyatı için oldukça önemli eserler veren Ürgüp'e yapılan haksızlığa itiraz ediyor. 

Yazarın 'Şizofreni' adlı kayıp kitabı, ilk öyküsü 'Balık Karaya Vurdu', ilk kitabı 'Van' ve 'Çivili Sandıklar' adıyla Everest'ten yayınlanan öykü kitabına da değinilen eserde, yazar Hasan Aktaş, "Fikret Ürgüp'ün öykülerini ve şiirlerini okumak bir dil şöleniyle karşı karşıya gelmektir. Okuyucu bu şölenin tadını çıkartmalıdır. Türk edebiyatının unutulmuş, edebiyat tarihi ve antolojilere kasıtlı bir şekilde alınmamış olan en usta ve en gizli öykücülerinden biridir Fikret Ürgüp" değerlendirmesinde bulunuyor. 

Aktaş'ın kitabına Purut Kitabevi'nden ulaşılabilir. Kitap ayrıca yortsavulakademisi.com adresinden de temin edilebilir. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.