Cazim Gürbüz'ün yeni kitabı 'Daim Sola Daim Sola'

Gazetemiz yazarı Cazim Gürbüz’ün ‘Daim Sola Daim Sola’ adlı kitabı çıktı.

Cazim Gürbüz'ün yeni kitabı 'Daim Sola Daim Sola'
Bayburt Postası - Bayburtlu yazar Cazim Gürbüz, Berfin Bahar Yayınları arasından okuyucuyla buluşan ‘Daim Sola Daim Sola’ adlı eserinde, Türkçülük ile sol ideoljinin birbirlerinden ayrışma süreçlerini irdeliyor. Milli Mücadele ve yer yer daha öncesinden başlayan süreci, günümüze kadar getiren Gürbüz, hangi düşüncelerin, bilinçli olarak Türkçülük ve solculuk fikirlerini ayrıştırmak için çabaladığını anlatıyor. Gürbüz, belgeler, anlatılar ve kendi yaşamışlıkları ile zenginleştirdiği kitabında, ‘Daim Sola’ diyor. 

Cazim Gürbüz, uzun müddet içerisinde bulunduğu, bugün keskin çizgilerle ayrıştığı sağ ideoljiyle ilgili hesaplaşmalara da yer verdiği yeni eserinde, yer yer sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımların altına gelen yorumlarla konuların daha iyi açıklanmasına katkı sunuyor. Gürbüz’ün son kitabında Bayburt’la ilgili ve Bayburt’ta kendi yaşadıkları üzerine değerlendirmeler de bulunuyor. 

Kitabın giriş yazısı olan bölümden alıntılar yapılan arka kapak tanıtım bülteninde ise, eserin ismine iham veren Türkçü Hüseyinzade Ali Turan’dan ve bir yazısından bahsediliyor. İşte o bölüm:

“Hüseyinzade Ali Turan, Azerbaycan doğumlu bir Türk doktor, profesör ve yazar. Türkçülüğün Türkiye ve Azerbaycan’daki ileri gelenlerinden... İttihat ve Terakki Partisi üyesi, Türk Derneği, Türk Yurdu Cemiyeti ve Türk Ocakları gibi oluşumlarda yer alan önemli kişilerden.

Hüseyinzade Ali Turan, 1906 yılında Bakü’de yayınlanan Hayat Gazetesi’nin 42. Sayısında, “Sol’a, Sol’a, Sol Tarafa” başlıklı makalesinden şöyle yazıyordu:

“Sol’a! Çünkü bu defa uçurum, girdap, sağ taraftadır. Hâşâ muhafazakâr beylerin, köhne fikirli veya fikirsiz ağaların, dünyaperest sermayedarların, âhiretperest ve sermayeperest mollaların, keşişlerin, küçük akıllı-büyük hileli, mürüvvetsiz, insafsız, münâfık, fitneci bürokratların, bilumum esaret ve istibdat kullarının sürükledikleri sağ taraftan!.. Hâşâ sağ taraftan... Hâşâ sağ taraftan... Uçurum oradadır!”

Hüseyinzade böyle diyordu ya, Türkçülük ve solculuk zaman içinde ayrıldı, II. Dünya Savaşı sırasında ve sonrasında ise düşman edildi birbirine. Sonra soğuk savaş yılları geldi, bu düşmanlık katmerlendi.

Cazim Gürbüz, sola düşman edilen Türkçü hareketin içinde yaşadı. Gördü onların tüm hallerini; solu da izledi, okudu, araştırdı ve yeniden “Daim sola!” demenin gerekliliğine inandı.

Bu kitapta farklı başlıklar göreceksiniz “sol” adına. Bu başlıkların içeriğinde; ilgi çekici bilgileri, olayları ve özel anıları okuma olanağı elde edeceksiniz. Neler mi o başlıklar, sayalım:

Daim sola daim sola ve sağ kafa sığ kafa… Doğa ve şehre sol bakış… Sağcılarla ticaret solcularla gazete… Daim sağ’a daim din’e diyenler… Sağ’ın adaletsizliklerinden payıma düşenler… Sağ’ın dil yobazları ve anadilde eğitim yazıma karşı çıkan sol kafa… Şiir solcudur.

Dünyanın yeniden ve yepyeni bir sola doğru gitme zorunluluğunun doğduğu bugünlerde, tam da okunacak bir kitabı sunduğumuz inancındayız.”

'Daim Sola', 'Daim Sağ'a Daim Din'e Diyenler', Sağ'ın Dil Yobazları ve Anadilde Eğitim Yazıma Karşı Çıkan Sol Kafa', 'Doğa ve Şehre Sol Bakış',0 'Sağcılarla Ticaret, Solcularla Gazete', 'Sağ'ın Adaletsizliklerinden Payıma Düşenler', Sözün Devrimci Eylemidir Şiir' bölümlerinden oluşan 375 sayfalık kitap, tüm kitap satış adreslerinde ve tüm internet kitap satış adreslerinde bulunuyor. 

Gürbüz’ün yayınlanmış tüm kitapları ise şöyle:

Ateşkes Çağrısı / Şiir Defteri Yayınları - 1990

Saman O Yana, Buğday Bu Yana / Şiir Defteri Yayınları - 1993

Türk'e Baştan Başlamak / Sone Yayınları - 2007
Nikolay'ın Av Köşkü / Sone Yayınları - 2007
Hazar Üstüne Yazılanlar / Sone Yayınları - 2007
Edebiyatlaşan Vergiler / Bilgeoğuz Yayınları - 2007
Gelin Bizi Ayırt Edin Ulan / Berfin Yayınları - 2008
Cenet’in Kütüphanesi / Sone Yayınları - 2008
Oyunlar ve Senaryolar-1 / Sone Yayınları - 2009
Kartal Gözüyle Laiklik / Berfin Yayınları - 2010 
“Atatürk Ekonomisi ve Beş Destan Adam / Asya Şafak Yayınları - 2011 
Kartal Gözüyle Milliyetçilik / Asya Şafak Yayınları - 2012
Dillere Destanlar / Atayurt Yayınevi - 2016
Atatürk Ekonomi ve Milliyetçilik / Nergiz Yayınları - 2017
İslam’dan Deizme / Berfin Yayınları - 2017
Aşk'a Zum / Kora Yayınları - 2018 
Tanış Ünlüler, Anılar, Giz Dökümleri / Berfin Yayınları - 2018
Kemalist Türkçülük / Nergiz Yayınları – 2018
Ehl-i İslam’dan Cinsel Fetvalar / Berfin Yayınları - 2019
Şaman Olan İmam / Berfin Yayınları – 2019
Bilimsel Ateizm (Çeviri) / Berfin Yayınları – 2019
Daim Sola Daim Sola / Berfin Yayınları - 2020

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.