Bayburt'ta 130 yıllık tarihi konak sahaf oluyor

Bayburt'un günümüze ulaşan en eski tarihi konaklarından biri sahaf oluyor.

Bayburt'ta 130 yıllık tarihi konak sahaf oluyor

Bayburt Postası - Bayburt Elisa Kitap ve Sahaf açılış için gün sayıyor. Bayburtlu girişimci Ruhlar Çetin (44), Bayburt'un ilçe olduğu dönemlerde 17. Dönem Gümüşhane Milletvekilliği yapan Akif Kocaman'a ait Çoruh kıyısındaki 130 yıla yakın bir geçmişi bulunan tarihi konağı kiralayarak sahaf haline getiriyor.  

Kadızade Mahallesi Fabrika sokakta ahşaptan inşa edilen 3 katlı konak, 5 aylık bir restorasyon çalışmasının ardından sahaf olarak hizmete giriyor. Bir dönem Kaymakamlar tarafından da kullanılan ve bu yüzden halkın 'Kaymakam Konağı' olarak andığı tarihi konak kitapseverlerin yeni adresi olacak. 

Çocukluğundan bugüne kitaba olan sevgisinin böyle bir girişime atılmasına vesile olduğunu söyleyen Ruhlar Çetin, Bayburt'ta sahaf eksikliğinin gün geçtikçe hissedidliğini, açacağı sahaf ile bu açığın giderilmesine katkı sunacağı için mutlu olduğunu söyledi. 

Bayburt Elisa Kitap ve Sahaf'ın sadece kitap satışı yapan bir mekân olmayacağını, edebiyat ve tarih konulu söyleşilerin, imza günlerinin düzenleneceği bir mekân olarak tasarladıklarını ifade eden Ruhlar Çetin, 2022 yılında bu tür etkinliklere de kapı aralayacaklarını dile getirdi. 

Bir katını kitap kafe gibi tasarlayıp, diğer iki katını kitap satışı için ayarladıklarını söyleyen Çetin, şuanda 10 bin adet kitap kapasitesine sahip olan sahafın 15 gün içerisinde açılacağını ifade etti.

Uzun yıllardır antika eşyalara da ilgisinin olduğunu söyleyen Ruhlar Çetin, 150'ye yakın efemera ve antika değeri taşıyan eşyayı da sahafta sergileyeceklerini belirtti. 

Çetin, kitaba, okumaya düşkün olan kızı Elisa'nın ismini verdiği sahafın bilginin ışığına açılacak bir kapı olmasını dilediğini ifade ederek, "Bu işe sadece ekonomik anlamda bakan biri değilim. Sahafların o eski ruhuna özeniyorum. Sıcak bir çay eşliğinde güzel bir kitap sohbetinin yapıldığı mekânları. Bunun için de hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. Bayburt'un çocukları veya Bayburt'umuzda okumaya gelen diğer çocuklarımız için çok güzel bir mekânı çok kısa bir sürede hizmete sunacağız" diye konuştu.

Haber ve Fotoğraflar: Murat Okutmuş

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Vatandaş 2 yıl önce

Kitap okumayı özümseyen insanlarımızın hasret kaldığı kültürel ortamın inşasında mihenk taşı olabilecek bu adıma imzasını atan herkese teşekkür ediyorum.

Avatar
Murat Çelik 2 yıl önce

Soğuk günlerde içimizi ısıtan haber....

Avatar
bayburt gençlik pltformu 2 yıl önce

unutulmayacak bir özveri,harika,tebrikler.tşkler.

Avatar
selcuk saka 2 yıl önce

var olun ne güzel bir iş yapmışsınız

Avatar
Ömer Turan 2 yıl önce

Tebrik ediyorum. Bu şehrin kültürüne katkısı olacaktır.

Avatar
Bahir Oltulu 2 yıl önce

Bu yıl Bayburt’a ilk gidişimde uğrayıp Ruhlar kardeşimle tanışmak isterim. Ben de Kadızade mahallesinde doğup büyümüş biriyim. O sokakları ruhum gibi bilirim.