Bayburt Kalesi'nde Şair Zihni Şiir Gecesi

Bayburt Dede Korkut 26. Uluslararası Kültür ve Sanat Şölenleri kapsamında gerçekleşen Şair Zihni Şiir Gecesi gönüllere dokundu.

Bayburt Kalesi'nde Şair Zihni Şiir Gecesi

Bayburt Postası - Türkiye’nin çeşitli şehirlerinden şairler ile Bayburtlu şairlerin katıldığı gecede Bayburt Kalesi’nin tarihi atmosferinde şşirler okundu. 

Gümüşhane Üniversitesi Öğretim Görevlisi Talat Ülker’in moderatörlüğünü üstlendiği, Ayhan Dursun'un sunduğu programda İspir Belediye Başkanı Ahmet Coşkun 'Ben Türkiye'yim', Celal Ogan 'Türk Milletinin Çocuğu ve Türküm', Faruk Nafiz Kılıçalan 'Gök Girsin Kızıl Çıksın ve Şimdi' , Kenan Çarboğa 'Merhaba ve Eyleme', Uğur Kocabey 'Sürgün ve Gelen Geçiyor', Mehmet Ali Kalkan 'Merhaba ve Sonunu Allah Bilir' ve İsmail Bingöl  'Türküler ve Ey Dost' şiirlerini seslendirdiler.

Bayburt Belediyesi organizasyonuyla düzenlenen gecede konuşan Belediye Başkanı Hükmü Pekmezci,  “26.’sını düzenlediğimiz Dede Korkut Kültür ve Sanat Şölenleri kapsamında Dede Korkut hikâyelerinde geçen o Bayburt Hisarı’nın burçlarının altındayız. Bir tarihi yaşıyoruz; geçmişten günümüze Beyböyrek’in o sevdiği Banu Çiçek’e söylediği sevda yüklü ifadelerin bulunduğu burçlardayız” dedi.

Tarihi Bayburt Kalesi’nin birçok uygarlığı bağrında barındırdığını söyleyen Başkan Pekmezci, “Tarihi ipek yolu üzerinde bulunması nedeniyle de tarihin her döneminde bir önem arz etmiş bu kale ve bugün de ayakta. Özellikle son yıllarda valiliğimiz ve Kültür Turizm İl Müdürlüğümüzün de destekleriyle üzerindeki çinilerin yeniden yapılması bizlere ayrı bir heyecan veriyor. 1647’de şehrimizi ziyaret eden Evliya Çelebi diyor ki “Bayburt’ta güneş ikinci kez kalenin burçlarından doğar. Biz geçmişimizle övünen bir neslin çocuklarıyız. Bugün kalenin burçlarından şehre baktığımızda geçmişi yâd ettiğimiz bu güzel şehri, geçmişte yaşananlarla birlikte geleceğe taşıma gayreti içindeyiz. Dede Korkut’u bugün var olan bizi bir arada tutan temel değerler içinde kabul ediyoruz.  Biz bugün burada farklı bir misyonu yüklendik. Bir tarafta tarih kokan kalenin burçlarını, bir tarafta tarih ve kültür şehri Bayburt’u görerek, yaşayarak şiirlerimizi okuyacağız” ifadelerini kullandı. 

Milletvekili Fetani Battal ise, “Bu akşam dostların akşamı, şiir akşamı. Şiiri bu çağın insanına, yürekleri titrek insanların içlerindeki birikmiş bütün güzellikleri yansıtma mücadelesi olarak algılayabiliriz” dedi. 
 
Belediye Başkanı Hükmü Pekmezci’nin sağlık sorunları sebebiyle şölenlere iştirak edemeyen Yahya Akengin’i anmak adına iki adet şiirini seslendirdiği gece, protokol üyeleri tarafından şairlere plaket verilmesiyle sona erdi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Serdar Yıldırım 1 yıl önce

ATATÜRK GİBİ OLMAYA ÇALIŞMAK
Atatürk, dünyanın gelmiş, geçmiş
En büyük insanı
O, bir önder, lider.
Yurduna saldıran düşmanlara karşı koyan
Askeriyle omuz omuza savaşan
Düşmana geçit vermeyen
Vatanı için, canını tehlikeye
Atmaktan çekinmeyen
Bir özgürlük sevdalısı.
* * * *
Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran
Tarihe ismini altın harflerle yazdıran
En kült düşüncenin bile görmezden gelemeyeceği
Bir bağımsızlık sevdalısı.
* * * *
Başkalarına zarar vermemek şartıyla
İstenilen hayatın yaşanabileceği
Yenilene, içilene karışılmayan
Düşüncenin özgür olarak
İnsan beyninde şekillendiği
İnsana hayat veren öz güvenin
Sevgi ve barışta kesiştiği
Mutlaka savaş olacaksa
Bunun bilim ve teknolojide
İleri gitmek için, yapılacağı
Bir üstün güç sevdası.
* * * *
İnsanoğlu bir milyar yıldır dünyada var
Bu bir milyon yıl olarak kabul görür
Yine de tarih on beş - yirmi bin yıla
Sığdırılmaya çalışılır.

Avatar
Serdar Yıldırım 1 yıl önce

Yine de tarih on beş - yirmi bin yıla
Sığdırılmaya çalışılır.
Bu durum insanlar tarafından kabul gördükçe
İnsanın atasını tanıması zor olur.
* * * *
Atatürk'ü sevelim
Devrimlerine sahip çıkalım
Dünyada yirmi dört tane İslam Ülkesi var.
Bunun yirmi üç tanesi iç çatışma ve
Karışıklık içinde.
* * * *
Atatürk, Atatürk diyelim
Güzelim Cumhuriyetimizi
Dış güçlere teslim etmeyelim
Özgür ve bağımsız yaşayalım
Atatürk ilke ve devrimlerinden ayrılmayalım.

SON

Yazan: Serdar Yıldırım

e-mail: [email protected]