Baksı Müzesi'nde, Şair Zihni'nin izinde

19. Uluslar Arası Dede Korkut Kültür ve Sanat Şöleni programı kapsamında Şair Zihni Şiir Şöleni düzenlendi.

Baksı Müzesi'nde, Şair Zihni'nin izinde

Bayburt Postası - 19. Uluslar Arası Dede Korkut Kültür ve Sanat Şöleni programı kapsamında Şair Zihni Şiir Şöleni düzenlendi. Türkiye ve yurtdışından katılan 20 şairin şiirlerini seslendirdiği şölen, Baksı Müzesi Konferans Salonu’nda gerçekleşti.

Bayburt Belediyesi ve Bayburt Tarih-Kültür ve Edebiyat Derneği (BAYDER) hazırlanan programa, Bayburt Belediye Başkanı Hacı Ali Polat ve eşi Kerime Polat, AK Parti Bayburt İl Başkanı Yusuf Elçi, Baksı Müzesi Kurucusu Prof. Dr. Hüsamettin Koçan, Milli Eğitim Müdürü Seydi Doğan, Gençlik Hizmetleri Spor İl Müdürü Cengiz Karakaşoğlu, BAYDER Başkanı Fatih Dündar, AK Parti Bayburt Kadın Kolları İl Başkanı Meryem Kılıç, AK Parti Artvin Kadın Kolları İl Başkanı Şule Özyer ve davetliler katıldı. Programda bir konuşma yapan Bayburt Belediye Başkanı Hacı Ali Polat, şiir şölenlerinin popüler kültür karşısında ezildiğini söyleyerek, böyle etkinliklerin gençlerin şiire sanata yönlendirmek devam etmesi gerektiğini ifade etti.

Şiir şöleninin özel olarak Baksı Müzesi’nde düzenlendiğine de dikkat çeken Başkan Polat, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Her yıl şiir şöleni düzenliyoruz. Şiir vazgeçilmez, popüler kültür her ne kadar ezse de, yok etmeye çalışsa da şiir her zaman var olmaya devam edecektir. Ama şunu yapmak gerekiyor. Haddimi aşarak söylüyorum. Gençlik artık bu manada değerlerde her geçen gün biraz daha uzaklaşıyor. Şiir, resim, müzikten uzak hobisi olmayan bir gençlik ortaya çıkıyor. Ya da hobisi bizim hoşumuza gitmeyen bir gençlik yetişiyor. Akşama kadar bilgisayarın karşısında, ya da telefonla mesajlaşmak suretiyle gün geçiriyor. Sanatla, edebiyatla maalesef önceki nesillerin anladığından daha az anlıyor. O zaman gençliğin ilgisini çekecek bir şeyler üretmemiz gerekiyor. Popülist kültürden uzaklaştıracak, şiir yazmayı, sanata yönlendirecek bir şeyler üretmek zorundayız. Onların ilgisini çekebilecek bir yol bulmalıyız”

“Baksı Müzesi Bayburt için çok önemli”

“Burası çok özel bir yer. Bizi ağırladığı için Hüsamettin hocama teşekkür ediyorum. Özellikle yazar ve şairlere burayı açtık ki burayı işlesinler. Baksı Müzesi Bayburt için çok önemli. Makalelerinizde, şiirlerinizde Baksı Müzesi’ne yer vermeniz çok önemli. Herkesin ve her şeyin merkezileştiği bir dünyada “ben merkezileşmeden bir şeyler yaparım” diyen Hüsamettin hocam bu esere imza attı. Kendisine sizlerin huzurunda Bayburt adına bir kez daha teşekkür ediyorum”

Her şairin birer şiiriyle katıldığı şiir şöleninde Bosna Hersek Milli Şairi Prof. Dr. Cemalettin Latiç “İstanbul” adlı şiirini okudu. Şiir, deneme, araştırma yazıları, çocuk tiyatroları, oyun ve masallarıyla Türkiye’nin yakından tanıdığı Bayburtlu Yazar-şair Ahmet Mercan’ın da şiiriyle renk kattığı programda, sırasıyla  Samsun’dan şair Suat Zor “Düşer” adlı şiiriyle, Bayburt’tan İbrahim Yılmazoğlu “Biz Köy Çocuğuyuz”, Bulgaristan’dan Zekiye Habibi “Rodoplarda Bahar”, Antalya’dan Mustafa Ceylan “Bir Yanardağ Fışkırması”, Arnavutluk’tan İbrahim Kadriu “Vatan”, Bayburt’tan Ferit Battal “Yol Bulur Gider”,Tataristan’dan Rıfat Salahov “Are you Tatar”, Azerbaycan’dan Akif Ahmetgil “Bayrak”, Bosna-Hersek’ten Esma Bandiç “Şeyh ile Sohbet”, Kosova’dan Osman Baymak “Bayburt”, Bayburt’tan Merdan Karaoğlu “Cemal Safi’ye nazire”, Ankara’dan Mevlüt Uluğtekin Yılmaz “Ağlama Can” Bayburt’tan Yusuf Malkoç “Gönül” Sivas’tan İzzet Sağlam “Bu Dünyayı Kuran Ne Güzel Kurmuş”, Erzurum’dan Selami Şimşek “Ne Kadar Bekler Yar”, Bayburt’tan Ahmet Aker “Baksı’da Müze”, Bayburt’tan Ali Filiz “Pirimsin Gönül” adlı eserlerini okudular.

Öksüzer, bildiğiniz gibi...

Yaklaşık 2 saat süren programın sunuculuğunu ise Mehmet Öksüzer yaptı. Uzun yıllar radyo programcılığı yapan ve daha çok şiir yorumlarıyla özdeşleşen Mehmet Öksüzer’den programa katılan şairler de övgüyle söz etti. Öksüzer’in etkili sunumunu beğeniyle karşılayan şairler, şiir okumanın yazmak kadar zor ve önemli olduğuna dikkat çektiler.

Programın son bölümünde şairlere Bayburt Saat Kulesi biblosu hediye edillirken, hediye takdimi Bayburt Belediye Başkanı Hacı Ali Polat ve programa katılan protokol üyeleri tarafından yapıldı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
efekan 10 yıl önce

ibrahim yılmazoğlu çok değerli bir üstad onun resminin en başlarda olması lazım

Avatar
efekan 10 yıl önce

ibrahim yılmazoğlu çok değerli bir üstad onun resminin en başlarda olması lazım