AÜ’den bilim dünyasına 4 yeni eser

Atatürk Üniversitesi (AÜ) öğretim üyeleri tarihte birçok başarılı işe imza atmış Erzurumlu ilim ve bilim insanları ile Erzurum kültürünün yer aldığı kitapları okuyucularla buluşturdu.

AÜ’den bilim dünyasına 4 yeni eser

Atatürk Üniversitesi (AÜ) öğretim üyeleri tarihte birçok başarılı işe imza atmış Erzurumlu ilim ve bilim insanları ile Erzurum kültürünün yer aldığı kitapları okuyucularla buluşturdu. Prof. Dr. Selami Bakırcı ve Prof. Dr. Sadi Çögenli Erzurumlu Hattat Hacı Hâfız Hasan Çelebi'ye armağan olarak Erzurum'da Hat İcâzeti Geleneği adlı eseri çıkardılar. Yoğun ilgiden dolayı ikinci baskısı yapılan eserde, hat sanatının doğuşu ve gelişimi ile ünlü hattatlar hakkında kısa bilgiler ve hat örnekleri bulunuyor.

Prof. Dr. Selami Bakırcı, yayınladıkları eseri Erzurum Oltulu Hattat Hacı Hâfız Hasan Çelebi'ye armağan ettiklerini belirterek, “Osmanlılar döneminde hadis ve tefsir alanında icazet verilirdi. Her mezun olanın diplomasına kimden eğitim almışsa, o hocasından yola çıkılarak silsile yazılırdı. Erzurum’daki hat sanatıyla ilgili icazetler, genelde ilmi icazet şeklinde verilmiştir. Kitapta, bunların örnekleri mevcut olup birinci baskıda 8 tane, 2’nci baskıda ise 13 tane örneği var. Genel olarak, hat sanatının doğuşu ve gelişimi ile ünlü hattatların hakkında kısa bilgiler ve hat örnekleri mevcut.” ifadelerini kullandı.

İlahiyat Fakültesi öğretim görevlilerinden Prof. Dr. Ömer Kara da, Atatürk Üniversitesi tarafından yapılan Erzurumlu Şeyhülislam Mûsâ Kâzım Efendi Sempozyumu bildirilerini kitaplaştırdı. Osmanlı Devleti'nde önemli görevleri yürütmüş isimlerden biri olan Mûsâ Kâzım Efendi'yi bilim dünyasına aktarmak için bu eseri ele aldıklarını söyledi. Ömer Kara, “Erzurum, Osmanlı Devleti’nde birçok şeyhülislam, kazasker vb. görevlerde yer almış, Erzurumlu ilim insanlarını ve değerlerini yetiştirmiştir. Şeyhülislam Musa Kâzım Efendi’de bunlardan biridir. Yaşadığı dönemin diyanetinde (meşihat) etkin olduğu gibi siyasetinde de ciddi düzeyde etkin olmuştur. Atatürk Üniversitesi ve İlahiyat Fakültesi olarak Erzurum’un değerlerini ve kıymetlerini gerek Erzurumlulara, gerek tüm dünyaya, gerekse bilim dünyasına aktarmak için böyle bir sempozyum ve kitabı hazırladık.” dedi.

Kitaplar kitabına adanmış bir ömür: M. Seyfettin Özege kitabı

Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü öğretim üyelerinden Doç. Dr. Ali Utku, Osmanlı matbuatı alanında topladığı eserlerle birçok eserin günümüze ulaşmasını sağlayan M. Seyfettin Özege hakkında bir kitap hazırladı. Utku, Kitaplar Kitabına Adanmış Bir Ömür: M. Seyfettin Özege kitabı hakkında şunları söyledi: "Seyfettin Özege’yle ilgili olarak daha önce bir makale yayınlamıştık. Hakkında daha detaylı bir çalışma yaparak, ölümünün 33. yılında şahsı bir vefa örneği olarak çalışmamızı; ‘Kitaplar Kitabı’na Adanmış Bir Ömür: M. Seyfettin Özege’ adıyla kitaplaştırdık."

Erzurum'un kültürel coğrafyası kitabı

Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Coğrafya Öğretmenliği Bölümü öğretim görevlilerinden Yrd. Doç. Dr. Alperen Kayserili, kültür coğrafyası alanıyla Türkiye'deki çalışılmış ilk eser olan Erzurum Şehri'nin Kültürel Coğrafyası kitabıyla ilgili olarak Erzurum'da insan ve mekân arasındaki etkileşimi ortaya çıkartan eseri kaleme aldı. Alanında ilk olma özelliği taşıyan bir eser yayınladıklaını belirten Kayserili, "Erzurum, zengin bir kültür coğrafyasına sahip. Bu bölgede kalan medeniyeti, günümüz koşullarıyla karşılaştırmaya çalıştık. Bu çalışmamız, kültürel coğrafya alanında ülkemizde yapılan ilk çalışmadır. İnsan ve mekân etkileşimini ortaya çıkarmaya çalıştığımız eserimizde, yazım öncesi oldukça uzun okuma süresi geçirdik. Erzurum’da yayınlanmış tüm çalışmaları taradık ve yararlandık. Kitabın basım sürecinde yardımlarını gördüğüm Sadi Çögenli ve Hulusi Baltakesmez’e, ekonomik olarak destek veren sayın rektörümüz Hikmet Koçak’a ve doktora tezi hocam Yaşar Gök’e teşekkür ediyorum." şeklinde konuştu.

Haber: Cihan

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.