Akademisyenler, Şair Zihni’yi anlattı

Şair Zihni Kültür Merkezi’nde, ‘Bayburtlu Zihni’ konulu bir panel düzenlendi.

Akademisyenler, Şair Zihni’yi anlattı

Bayburt Postası - Şair Zihni Kültür Merkezi’nde, ‘Bayburtlu Zihni’ konulu bir panel düzenlendi. Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dilaver Düzgün’ün başkanlığını yaptığı ve halk ozanı Şair Zihni’nin hayatı, eserleri ile edebi kişiliğinin anlatıldığı panele, Prof. Dr. Saim Sakaoğlu, Doç. Dr. Gülhan Atnur ve Yrd. Doç. Dr. Nazire Erbay konuşmacı olarak katıldı.

Bayburt Üniversitesi tarafından organize edilen panelin açılış konuşmasını Prof. Dr. Dilaver Düzgün yaptı.

Prof. Düzgün, Şair Zihni hakkındaki eski kaynakları anlattığı konuşmasında, halk ozanı Bayburtlu Zihni üzerine araştırmalar yapan ve edebiyat çevrelerince tanınmasını sağlayan isimler arasında Prof. Dr. Saim Sakaoğlu ve Prof. Dr. Ziyaeddin Fahri Fındıkoğlu’nun olduğunu söyledi.

Bayburtlu Şair Zihni üzerine yaptığı araştırmalarla tanınan ve edebiyat dünyasına Bayburtlu Zihni ile ilgili üç eser kazandıran Prof. Dr. Saim Sakaoğlu, panelde yaptığı konuşmada, ünlü halk ozanının mesneviden romana geçişin ilk kıpırdamalarını başlatan ve Türk edebiyat dünyasına bir yenilik getirdiğini ifade etti. Prof. Sakaoğlu, “Sergüzeştname, hasb-ı hal demektir. Bu eser zihninin şaheseridir. Delidoluluklarının yeridir. Olumlu manada maceraperesttir. Eğriye eğri, doğruya doğru der. Yanlışı en ağır şekilde eleştirdiği gibi güzele hak ettiği kıymeti de vermeye çalışır. Eserlerinde mübalağa sanatını kullanmıştır. Zihni halk şairidir aynı zamanda ama aşık değildir. Mesneviden romana geçişin ilk kıpırdamalarıyla edebiyatımıza bir yenilik getirmiştir” şeklinde konuştu.

Panelistlerden Yard. Doç. Dr. Erbay ise, Şair Zihni’nin şiirlerinde kullandığı üslubunu anlattığı konuşmasında, Şair Zihni’nin yaşadığı dönem itibariyle Türk şiirine farklı bir kapı açtığını belirtti. Şiirlerinde Halk Edebiyetı ve Divan Edebiyatı olmak üzere iki kültürü yansıttığını söyleyen Erbay, “Şair Zihni, iki kültürün yansıtıcısı olan şiirler yazmıştır. Halk Edebiyatı şiirine özgü ifadeleri Divan Edebiyatı şiirlerinde de kullanmıştır. Eserlerinde yabancı kültüre ait kelimeler de kullanmıştır. Yaşadığı yüzyıl itibariyle Türk şiirine farklı bir bakışın kapısını açmıştır. Çok ustaca bir dil kullanmıştır. Divan şiirinin dekoratif sanat motifini ve halk şiirinin inceliklerini bir arada işlemiştir. Bu bakımdan onu, iki kültür arasında bir sanatkar olarak değerlendiriyoruz. Olaylara ve durumlara bakış açısını, haksızlıklar karşısındaki tavrını edebi bir yaklaşımla şiirlerine yansıtmıştır. Zihni, dünya görüşünü şiirine yansıtan bir klasikçidir. Haksızlıklar karşısında duramayan biri olduğu için, toplumdaki haksızlıklara, adaletsizliklere ağır eleştiriler yapmış, bu yüzden de sürekli yer değiştirmek zorunda kalmış ve hayatı mücadeleler içinde geçmiştir. İktidara karşı tavrını, hicivlerinde halkın günlük diliyle, küfürlü, hatta müstehcen bir tavırla yansıtmıştır. Samimi duygularını gazel ve naatlarında da başarılı bir şekilde aktarmıştır. Şiirlerinde genellikle vatan hasretini işlemiştir. Son derece açık sözlü ve sert karakterlidir. Onun için ilim ve alim olmak önemli olmuştur.” dedi.

Şair Zihni ünlü eserleri arasında yer alan ve Divan nesriyle yazdığı Kitâb-ı Hikâye-i Garibe adlı eseri hakkında bilgiler veren Doç. Dr. Gülhan Atnur da, bu eser üzerinden Şair Zihni’nin eserlerindeki anlatım ve tekniği aktardı.

Bayburt Belediye Başkanı Hacı Ali Polat ve Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun ile dekanlar, öğretim üyeleri ve öğrencilerin katıldığı panel hediye takdiminin ardından sona erdi.

Fotoğraf: Bayburt Üniversitesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.