Obama: Soğuk Savaş yok, Rusya kendini yalnızlaştırıyor

ABD Başkanı Barack Obama, Rusya ile Soğuk Savaş içinde olmadıklarını, AB ve Ukrayna ile birlikte Ukrayna krizine diplomatik çözüm bulmak için ABD’nin Rusya ile iletişimi sürdürdüklerini açıkladı. Ukrayna’da ayrılıkçı milis gruplara...

Obama: Soğuk Savaş yok, Rusya kendini yalnızlaştırıyor
ABD Başkanı Barack Obama, Rusya ile Soğuk Savaş içinde olmadıklarını, AB ve Ukrayna ile birlikte Ukrayna krizine diplomatik çözüm bulmak için ABD’nin Rusya ile iletişimi sürdürdüklerini açıkladı.

Ukrayna’da ayrılıkçı milis gruplara desteğin sürdüğünü gerekçe gösteren Obama, Rusya’nın enerji, silah ve finans sektörünü hedef alan ek yaptırımları ilan etti. Rusya’ya yönelik enerji sektöründe belirli mal ve teknolojilerin ihracatı engellenirken, yaptırım listesi daha fazla Rus bankası ve savunma şirketini de içine alacak şekilde genişletildi. Rusya’da kalkınmayı destekleyen fon ve teşvik kredileri de askıya alındı.

ABD Hazine Bakanlığı ise yaptırım uygulanacak Rus bankalarını açıkladı. Moskova Bankası, Tarım Bankası ve Rusya’nın ikinci büyük bankası VTB listeye alındı. Amerikan vatandaşlarına bu üç banka ile finansal işlemler yasaklanırken, bu bankaların Amerikan sermaye piyasalarına erişimini kısıtlıyor.

Rusya’nın kendini uluslar arası toplumda yalnızlaştırdığını ifade eden Obama, Rusya içerisinden Ukrayna topraklarına topçu ateşi açıldığının uydu görüntüleri olduğunu, Ukrayna sınırında silahlanmayı sürdürdüğünü iddia etti. ABD Başkanı’na göre Moskova, ayrılıkçı gruplara askeri mühimmat transfer ediyor.

“Rusya ile yeni bir Soğuk Savaş mı başlıyor?” sorusuna yanıt veren Obama, “Bu yeni bir Soğuk Savaş değil… Bu Rusya’nın Ukrayna’yı kendi yolunu tercih etme hakkını tanıma konusunda isteksiz davranması ile ilgili özel bir durum..” değerlendirmesinde bulundu.

ABD Başkanı tansiyonun düşürülmesi ve diplomatik çözüm yollarında dünya ile işbirliği içinde olma tercihinin Rusya için çok daha iyi olacağını ifade eden Obama, “Başkan Putin, Cumhurbaşkanı Poroşenko ve Avrupalı ortaklarımızla diplomatik çözüm için temas halinde olmaya devam edeceğiz…” dedi.

Avrupa Birliği de Ukrayna krizi nedeni ile Rusya’ya yönelik ek yaptırım kararı aldı. Çift yönlü askeri teknoloji transferi, petrol sektörü ve silah ticaretinde sınırlamalar getiriyor. Bugüne kadar imzalanan anlaşmalar ise yaptırım paketinin dışında tutuldu. Yarın ilan edilecek yaptırım listesi uygulamaya konulacak.

Karşı yaptırım kararı almayacağını açıklayan Moskova ise, yaptırımların bumerang etkisi yapacağı uyarısında bulunuyor. Rusya’nın AB Büyükelçisi yeni yaptırımların Ukrayna’da tansiyonun düşmesine katkı sağlamayacağını açıkladı. Uzmanlara göre yaptırımlar AB ve Rusya ekonomilerine 100’er milyar Euro ya kadar zarar verebilir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.