Moskova’da 230 bin Müslüman Ramazan Bayramı namazını kıldı

Rusya’nın başkenti Moskova’da 5 ayrı camide yaklaşık 230 bin Müslüman, bayram namazı için camilere akın etti. Moskova’da inşaatı devam eden Merkez Camii ve çevresindeki caddeleri dolduran 100 binden fazla Müslüman, Ramazan Bayram’ını...

Moskova’da 230 bin Müslüman Ramazan Bayramı namazını kıldı
Rusya’nın başkenti Moskova’da 5 ayrı camide yaklaşık 230 bin Müslüman, bayram namazı için camilere akın etti.

Moskova’da inşaatı devam eden Merkez Camii ve çevresindeki caddeleri dolduran 100 binden fazla Müslüman, Ramazan Bayram’ını coşkuyla karşıladı. Tatar, Başkort, Çeçen, İnguş, Dağıstanlı, Karaçay ve diğer Rus etnik Müslümanların yanı sıra Rusya’da çalışmaya gelen Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkeleri vatandaşları da bayram namazında yan yana saf tuttu.

Bayram namazı için Moskova Emniyet Müdürlüğü yoğun güvenlik önlemleri aldı. Moskova Merkez Camii’nde kılınan namaz Rusya devlet televizyonu Birinci Kanal tarafından canlı yayınlandı. Camiye yakın caddeler trafiğe kapatıldı. Moskova Belediyesi, Rusya Müftüler Konseyi’ne ses sistemi konusunda da yardımcı oldu.

Rusya Müftüler Konseyi Başkanı Ravil Gaynutdin, bayram vaazında Ramazan’ın mübarek ay olduğunu, inananların sıcak ve uzun yaz günlerinde oruç tutarak, teravih kılarak ve muhtaçlara yardımda bulunarak Ramazan’ı dolu dolu yaşadığını ifade etti. Dünyanın çeşitli bölgelerinde yaşanan savaşları hatırlatan Gaynutdin, barış ve huzurun bir an önce sağlanmasını arzu ettiklerini kaydetti. Müftü, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev ve diğer yetkililerin bayram mesajlarını okudu.

Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) bayram duygularını aktaran Tacikistan vatandaşı Muhutdin Sermatov, “Tüm kardeşlerimi Ramazan Bayramı vesilesiyle kutlamak istiyorum. Bugün Müslüman aleminde büyük bir sevinç var. Ramazan Bayramı, bedenlerimizin ve gönüllerimizin temizlenmesine vesile olan bu ayın tacı ve en sevdiğimiz bayramlardan biridir. Bu güzel günde din kardeşlerimin arasında bulunmak ayrı bir bereket. Ramazan ayında camiye sık gitmeye, tüm teravihleri burada kılmaya özen gösterdim. Moskova’da oruç tutmak zor diyorlar, ama buna alışığız, çok rahat geçti. Sıra artık eğlenmede, bugün anne babama, eşime ve çocuklarıma hediye alacağım, birlikte güzel bir sofra kuracağız.” dedi.

Tacik kökenli Mehmed Emin Odinayev ise “Bu sene oruç tutmak oldukça zordu, güneşli sıcak günler çoktu, ancak Allah’ın inayetiyle sonuna kadar tutabildim. Havada bir bayram ruhu var, herkes seviniyor, bayramlaşıyor, dua ediyor. Gurbetçi sayılsak da burası artık bizim de evimiz oldu ve bugün bayramı yaşayacak ve yaşatacağız, arkadaşlarla birlikte pilav yapacağız. Anavatanımızda kalan akraba ve dostlarımızı da unutmayacağız, onları arayıp bayramlarını kutlayacağız.” şeklinde duygularını aktardı.

Rusya’nın Mordovya Cumhuriyeti’nde yaşayan Ramil Abdulov, “İçimde öyle bir huzur ve sevinç hissediyorum ki duygularımı size aktarmakta çok zorlanıyorum. Tabi bu otuz gün içinde çok şeyi yaşadık, bazı zorluklar da vardı, ama çok şükür onları atlattık ve bugün on binlerce kardeşimle burada bayram namazını kıldık. Maalesef ailem ve akrabalarım uzaktalar ve bayramlaşmayı Moskovalı arkadaşlarımla yapacağım.” dedi.

Tatar kökenli Ruslan Miftahov, “Bayramımız kutlu olsun, bugün tüm İslam alemi için hayırlara vesile olsun inşallah. 11 ayın sultanı Ramazan'da, Allah’ın emri olan oruç vazifesini yerine getirdik, şahsen ben hiç zorlanmadım; ama inşaatta, sokakta toz duman içinde, sıcak güneşin altında çalışan arkadaşlarıma çok acıdım; asıl kahramanlar da zaten onlar. Bugün onlara güzel bir yemek ısmarlayacağım. Allah’ın yardımıyla bu otuz gün içinde onlarla daha samimi olduk, birlikte Kuran okuduk, teravihler kıldık, her gün camiye gidemesek de evlerimizde toplandık. Bu Ramazan şahane geçti.” şeklinde konuştu.

Rusya’nın Dağıstan Cumhuriyeti’nde yaşayan Magomed Labadanov, “Çok mutluyum, bu ayı tam bir yıl, bu günü de tam otuz gün bekledik, teravihlere katıldık, Kuran okuduk. Rusya’nın başkenti Moskova’da bu kadar kalabalık bir cemaatle bayram namazını kılmak çok güzel bir ayrıcalık.” diye bayram mutluluğunu paylaştı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.