Batı Trakya'da asırlık bayram geleneği coşkuyla yaşatılıyor

Batı Trakya’nın Evros (Meriç) iline bağlı Büyük Derbent (Megalo Derio) köyünde Ramazan Bayramı birlik ve beraberlik içerisinde kutlandı. Civar köylerden cemaatin de katılımı ile köy camiinde kılınan bayram namazı sonrası gençlerden...

Batı Trakya'da asırlık bayram geleneği coşkuyla yaşatılıyor
Batı Trakya’nın Evros (Meriç) iline bağlı Büyük Derbent (Megalo Derio) köyünde Ramazan Bayramı birlik ve beraberlik içerisinde kutlandı. Civar köylerden cemaatin de katılımı ile köy camiinde kılınan bayram namazı sonrası gençlerden oluşan davulcu ve hediye toplama ekibi, geleneksel kıyafetlerini giyerek ailelerle bayramlaştı. Davulculara eşlik eden onlarca çocuk ise şeker ve bayram harçlığı toplama sevinci yaşadı.

Ramazan Bayramı, Batı Trakya’da coşku içerisinde kutlanıyor. Meriç ilinin 700 nüfuslu en yoğun Müslüman Türk Azınlık köylerinden Büyük Derbent’e akın eden civar köylerden çok sayıda Müslüman, namaz sonrası hep birlikte bayramlaştı. Müslümanlar, daha sonra evlerinin yolunu tutarak aileleriyle bayramlaştı.

ASIRLIK BAYRAM KUTLAMASI GENÇLERE EMANET

Büyük Derbent köyünde bayram sevinci, benzerine az rastlanır geleneksel kutlamalar sebebiyle farklı bir atmosferde yaşanıyor. Bir asrı aşkın bir süreden bu yana devam eden davulcuların köy evlerini ziyaret ederek bayramlaşma ve bahşiş toplama âdeti, bu Ramazan Bayramı’nın ilk gününde de devam etti. Köy camisinde toplanan davulcu ekibi, fes, gömlek, yelek, kuşak ve poturdan oluşan Osmanlı kıyafetlerini andıran geleneksel elbiseleriyle yine ilgi odağı oldu.

Üniversiteli köy gençlerinden Cihat Kurt, İlhan Efendi, Hakan Kaşayka ve Hasan Kuru’dan oluşan bahşiş ve hediye toplama ekibi, oruç ayı boyunca her gece köylüyü sahura uyandırmanın yorgunluğunu, bayramda topladıkları bahşiş ve hediyelerle attı. Ekipten iki kişi rengarenk süslenmiş davullarıyla maniler okurken, diğer ikisi ise ağaç değneğin iki ucuna bağlanan bakır kovalara ikram edilen baklavaları ve keçi kılından yapılan el işi desenli torbalara verilen bahşişleri toplamakta görev aldı.

Bayramın neşesine neşe katan gelenek vesilesiyle davulcu ekibi, hem aile ve büyüklerle bayramlaşma fırsatı buldu hem de ellerindeki poşetlerle şeker ve bayram harçlığı toplayan ilkokul çağındaki çocukların sevinmesine vesile oldu.

Köy gençlerinin atalarından miras aldıkları bu geleneği sürdürmeleri yaşlıların takdirini topladı. Aileler, davulcular ile bol bol hatıra fotoğrafı çektirmeyi de ihmal etmedi.

Davulcuların evlerini ziyaret etmesini sabırsızlıkla bekleyen köylüler ise okunan bayram manileri eşliğinde bir yandan bahşiş, hediye ve baklava ikramında bulundu, diğer yandan da çocuklara avuç avuç şeker dağıtarak onları sevindirdi. Sabah 10:00’da başlayan davulcu ziyaretleri tam 5 saat sürdü. Toplanan para ödülü davulcular arasında paylaşılırken, bir kısmı da camiye bağışlandı.

BÜYÜK DERBENT’TE OKUNAN DAVULCU MANİLERİ

İşte geldik kapınıza
Selam verdik hepinize
Selamımı almazsanız
Darılırız hepinize.
***
Davulumu aldım elime
Ben giderim efendime
Efendimin adı molla
Çantanın dibini kolla.
***
Davulum davulum ne gümlersin
Yoksa hasta mısın da inlersin
Yoksa ev sahibinden
Bahşişini mi istersin.
***
Bayramınız kutlu olsun
Yürekleriniz sevinçle dolsun
Bir sene sonra
Allah yine bizi kavuştursun.
***
Kara kedi duvardan atlar
Sıçanın ödü patlar
Baklavanın balı akar
Bir tarafı davulculara bakar.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.