Yerel yönetime ‘tarihi’ çağrı

Bayburt Postası - Yard. Doç. Dr. Yunus Özger, yerel yönetime bir çağrıda bulundu. Demirözü ilçesine bağlı eski adı Hınzeverek yeni adı Çatalçeşme köyündeki tarihi cami ile ilgili Bayburt Postası’na bir açıklamada bulunan Özger, caminin, dönemin sadrazamı Kara İbrahim Paşa tarafından yaptırıldığını hatırlatarak, “Bayburt’tan çıkmış, doğduğu köye bir cami ve okul yaptırmış, Kara İbrahim Paşa’nın aziz hatırası için bir şeyler yapmak, tüm Bayburtlular için bir vefa borcudur” dedi.

Yerel yönetime ‘tarihi’ çağrı

Çatalçeşme Camii’nin Kara İbrahim Paşa tarafından yaptırıldığını IV. Mehmed tuğralı tarihi bir belgeyle açıklayan Özger, Bayburt tarihi açısından da gizli kalmış tarihi bir gerçeği ortaya çıkardı…Bayburt Postası - Yard. Doç. Dr. Yunus Özger, yerel yönetime bir çağrıda bulundu. Demirözü ilçesine bağlı eski adı Hınzeverek yeni adı Çatalçeşme köyündeki tarihi cami ile ilgili Bayburt Postası’na bir açıklamada bulunan Özger, caminin, dönemin sadrazamı Kara İbrahim Paşa tarafından yaptırıldığını hatırlatarak, “Bayburt’tan çıkmış, doğduğu köye bir cami ve okul yaptırmış, Kara İbrahim Paşa’nın aziz hatırası için bir şeyler yapmak, tüm Bayburtlular için bir vefa borcudur” dedi.

Günümüzde Başbakanlık makamına karşılık gelen Sadrazam görevinde bulunan Kara İbrahim Paşa’nın Bayburt’ta bilinmemesini tarihi bir eksiklik olarak niteleyen Özger, bu eksikliğin giderilmesinin, Kara İbrahim Paşa’ya hak ettiği vefayı göstermekle birlikte Bayburt tarihi açısından da gizli kalmış bir sayfayı ortaya çıkaracağını vurguladı.

1683-1685 yılları arasında Osmanlı Padişahı IV. Mehmed döneminde iki yıl görev yapan Kara İbrahim Paşa’nın Demirözü İlçesine bağlı Çatalçeşme köyünde doğduğunu belirten Özger, daha önce gündeme getirdiği konu ile ilgili “Kara İbrahim Paşa’nın doğum tarihi ay ve gün olarak bilinmemekle beraber, H. 1030 tarihinde ( M.1620-1621) dünyaya geldiği bir çok kaynakta yazılıdır. Bu kaynaklardan biri  Osmanlı sadrazamlarının hayat hikâyeleri hakkında çok önemli bir eser olan Hadikatü’l-Vüzerâ’dır. Müellif Osmanzâde Taib Ahmed, Kara İbrahim Paşa hakkında Bayburdludur tarih-i veladeti bin otuzdur diyerek, H.1030 /M 1620-1621’de dünyaya gelmiş olduğunu ifade etmektedir. Diğer kaynaklarda onun günümüzde Demirözü ilçesine bağlı Çatalçeşme köyünde doğduğu kayıtlıdır ve doğrusu da budur. Ancak İbrahim Paşa’nın dünyaya geldiği dönemde adı geçen köy Kelkit’e bağlı idi. Kelkit ise Erzurum eyaletinden idare ediliyordu. Köy daha sonra Bayburt’a bağlanmıştır.” ifadelerini kullanmıştı.

Geçtiğimiz günlerde Çatalçeşme Camii ile ilgili yaptığı araştırmaları ve camiye ait tarihi belgeleri Bayburt Postası’na açıklayan Özger, konuyla ilgili açıklamasında camiyi yaptıran dönemin sadrazamı Kara İbrahim Paşa’dan da söz etmişti. Kara İbrahim Paşa’nın Bayburtlu olduğunu bir kez daha hatırlatan Özger, yerel yönetime çağrıda bulunarak şu açıklamayı yaptı:

“Bayburt’tan çıkmış, doğduğu köye bir cami ve okul yaptırmış, Merzifonlu gibi bir devlet adamıyla birlikte ikbal bulmuş Kara İbrahim Paşa’nın aziz hatırası için bir şeyler yapmanın tüm Bayburtlular için vefa borcu olması gerektiğini düşünüyorum. Köy camisinin adı “Sadrazam Kara İbrahim Paşa Camii” şeklinde değiştirilmelidir. Bu konuda Demirözü ilçe müftüsü Sayın Aşur Akyol Bey ile bir görüşme yaptık ve teklifimizi oldukça makul karşıladılar. Kendilerine buradan teşekkür ediyor ve sürecin en kısa zamanda sonlandırılmasını ümit ediyorum. Ayrıca Demirözü’nde bir okula, bir caddeye ya da idareciler tarafından belirlenebilecek daha uygun bir yere Kara İbrahim Paşa’nın adı verilmelidir. Bu hususta da değerli dostum Demirözü Belediye Başkanı Sayın Selami Ersen ile temasa geçtim ve ilgili evrakların kendisine ulaşması halinde derhal işlemi başlatma sözünü almış bulunmaktayım. Aslında bu faaliyetler sadece Demirözü ile sınırlandırılmamalı ve Bayburt merkezde de benzer girişimlerde bulunulmalıdır. Örneğin Bayburt Üniversitesi öncülüğünde bir Kara İbrahim Paşa sempozyumu düzenlenebilir. Bu konuda sayın rektörümüzün ve Bayburt’un çok değerli yerel yöneticilerinin gerekli girişimlerde bulunacağını umut ediyorum”

Editör: Araştırmacı kimliği ile Bayburt'un bilinmeyen tarihine ışık tutan ve birçok konuyu tarihi belgelerle gün ışığına çıkaran Yard. Doç Dr. Yunus Özger bu defa, Bayburtlu olarak en üst düzeyde görev yapan Kara İbrahim Paşa hakkında bir yazı kaleme aldı. Özger'in "Bayburtlu bir Başbakan" adlı yazısını okumak için lütfen tıklayınız...

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.