Kop'ta esaret, yılan hikâyesine döndü

Kop Dağı Kış Sporları ve Kayak Merkezi’ndeki konaklama ve teleski sorunu sürüyor... İşte detaylar...

Kop'ta esaret, yılan hikâyesine döndü
Bayburt Postası - Kop Dağı Kış Sporları ve Kayak Merkezi’ndeki konaklama ve teleski sorunu sürüyor. Beraberinde Kop Dağı’nda bulunan tesis ile ilgili sürpriz ve ilginç gelişmeler ise devam ediyor. Daha önce kayak evi olacağı yönünde yapılan açıklamaların aksine yeniden özel sektöre devredilen Kop Dağı tesisleri, kiralama yapılmasına rağmen faaliyete geçmedi.

1993 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından turizm merkezi ilan edildikten sonra, 1995 yılında yapımına başlanan konaklama tesisleri ile ilgili sorunlar bir süre daha süreceğe benziyor!

2012 yılında Bayburt eski Valisi Hasan İpek tarafından yapılan açıklamada, Kop Dağı’nda bulunan ve İl Özel İdaresi’ne ait otelin kayak evi olarak faaliyete açılması için Gençlik Spor Genel Müdürlüğü’ne teklif götürüldüğü hemen ardından teklifin uygun görüldüğü müjdesini veren eski Vali İpek, “Gerekli yetkiyi bize verdiler. Bundan sonra Kop Dağı’nda bulunan tesis, kayak evi olarak faaliyet gösterecek. Kayakçılarımızın yetişmesinde büyük önem arz edecek bu müjdeyi sizlerle paylaşmak istiyorum. Şimdiden hayırlı uğurlu olsun” demişti.

3 yıl önce ‘esaret bitiyor’ demiştik, daha bitmedi!

1993 yılında turizm merkezi ilan edildikten sonra 1995 yılında yapımına başlanan konaklama tesisinin ardından Bayburt’un kış turizmine ve kayak sporuna katkı sunması beklenen Kop Dağı Kayak Merkezi, aradan geçen 20 yıl boyunca tam anlamıyla faaliyete açılamadı. Yanlış pist alanı tercihleri, sürekli ertelenen teleski ihaleleri ve işlevinin dışında kullanılan konaklama tesisiyle gündeme gelen Kop Dağı Kayak Merkezi’nde konaklama sorunu ile birlikte kamulaştırma sorunu da halen sürüyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kayakçılara hizmet verilebilmesi için inşaatına başlanan fakat faaliyete açıldığı ilk günden bugüne işlevinin dışında kullanılan Kop Kayak Merkezi’ndeki tesisin asıl kimliğine kavuşacağı müjdesi verilirken, bugüne kadar daha çok mahkeme süreçleri ve atıl bir durum içerisinde kaderine terk edilmiş görüntüsüyle belirsizliğini korumaya devam eden 110 yatak kapasiteli bu tesisin, en son Gençlik Spor Genel Müdürlüğü bünyesinde kayak evi olarak faaliyete açılması planlanmıştı.

Bayburt eski Valisi Hasan İpek’in konuyla ilgili müjdeli açıklamasının ardından yetkililerden aldığımız bilgiye göre, İl Özel İdaresi’nin 49 yıllığına bedelsiz olarak Gençlik Spor Genel Müdürlüğü’ne kiraladığı tesisin, kayak evi olmasının önündeki tek engel ise özel sektöre kiralanmış olmasıydı!

Özel sektöre kiralanan fakat daha sonra mahkemelik olan tesis ile ilgili yargı kararını beklediklerini dile getiren yetkililer tarafından, mahkeme sonuçlandıktan sonra çalışmaların hemen başlayacağı belirtilmişti.

Kayak evi olarak açılması beklenirken tekrar özel sektöre kiralandı ve yine kapalı!

Tesisin kayak evi hüviyetine kavuşması için gerekli tamir ve bakımının Gençlik Spor Genel Müdürlüğü tarafından karşılanacağı ve işletmesinin Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından yapılacağı açıklanmasına rağmen İl Özel İdaresi tarafından Kop Kayak ve Spor Tesisi A.Ş. olarak özel sektöre kiralandı. 

Gençlik Spor Genel Müdürlüğü bünyesinde kayak evi olması beklenirken tekrar özel sektöre devredilen tesisin son durumu ile ilgili edinilen bilgiye göre ise 1 yıldır kapalı ve bu sezonu da yine kapalı geçirecek.  

Öte yandan tesisi kiralayan firmanın, oteli yetersizlik ve altyapı sorunları nedeniyle açmadığı öğrenilirken, bu sorunlara rağmen neden kiralandığı ise merak konusu oldu. 

Bir başka sorun teleski ve yeni bir tesis yapılmasının önündeki engel: Çok başlılık!

Bugüne kadar bir çevre planı dahi yapılamayan Kop Dağı Kış Sporları ve Kayak Merkezi’nde, teleski ve yeni tesis konusunda girişimlerde bulunulduğu fakat kamulaştırma yapılamadığı için Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bu talebe cevap vermediği de öğrenildi. 

Konuyla ilgili daha önce bir açıklamada bulunan Bayburt Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Cengiz Karakaşoğlu, “Kop Kayak Merkezi’ndeki bana göre en büyük sorun çok başlılık” demişti. Kop Dağı Kayak ve Kış Sporları Merkezi’nin yer aldığı alanın tek bir elde toplanılması gerektiğini söyleyen Karakaşoğlu, “Otel Özel İdare’nin, arazinin bir kısmı köylü vatandaşın, bir kısmı da Özel İdare’nin, teleski ise Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü’nün. Bunları tek elde toplamakta fayda var” şeklinde çağrıda bulunurken, Kop’ta uzun yıllar atıl bir durumda bekledikten sonra özel sektör tarafından kiralanan otelin amacına uygun bir şekilde tam anlamıyla faaliyete geçmesi için kayak pistindeki teleskinin de verilmesi gerektiğini söylemişti.

Karakaşoğlu, Gençlik Spor Genel Müdürlüğü’nden izin alındığı takdirde teleskiyi otel işletmecisine kiraya vermeyi düşündüklerini de söyleyerek, şu açıklamayı yapmıştı:

“Kop Kayak Merkezi bir turizm merkezi olmayı hak eden bir yer. Kop Kayak merkezindeki bana göre en büyük sorun çok başlılık. Otel Özel İdare’nin, arazinin bir kısmı köylü vatandaşın, bir kısmı da Özel İdare’nin, teleski ise Gençlik Hizmetleri Spor İl Müdürlüğü’nün. Bunları tek elde toplamakta fayda var diye düşünüyorum. Özel İdare oteli kiraya veriyor, Gençlik Spor Genel Müdürlüğü’nden izin alabilirsek, biz de teleskiyi aynı işletmeciye kiraya vermeyi düşünüyoruz.  Böylelikle hafta içi ve hafta sonu sürekli açık kalması için ve oranın cazibe merkezi olabilmesi için bu şart. Çünkü biz sadece hafta sonu açabiliyorduk. Böyle olunca da talep olmuyordu. Önümüzdeki yıl daha iyi şeyler olacağını düşünüyorum.  Orayı alan müteşebbis güzel bir yatırımla cazibe merkezi haline getirebilir. Güzel bir pist var. Gerçekten önemli bir değer. İnşallah bunu gerçekleştirirler. Bu gerçekleşirse de Bayburt’un Baksı Müzesi ile birlikte dünyayı açılan ikinci penceresi olur“

Son olarak, Kop Kayak ve Spor Tesisi A.Ş. adıyla kiralanan tesisin faaliyete geçmesinin ve teleski ile birlikte yeni bir tesisin daha yapılmasının ise kamulaştırmaların tamamlanmasına bağlı olduğu belirtildi.


*


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
abdullah birisi 9 yıl önce

kiralayanlar ile,bayburt ak.parti yönetimi istişare yaparak,çözüm üretmeli,bayburtu
seviyorlar ise.!!?,aksi halde,yazık olur.

Avatar
Mecnun 9 yıl önce

ORAYA MÜDÜR YAPMAK İÇİN İSİM ARIYORLARDIR, YOKSA ORA ÇOKTAN FAALİYETE GEÇMİŞTİ.

Avatar
serdar bey 9 yıl önce

AKP'yi babasının malı zannedenler torpille milleti işe sokmanın yarışını yapıyorlar boş işlerle değilde Bayburt'la ilgilenseydiler KOP DAĞINDA şimdiye kadar OLİMPİYAT bile yapılmıştı.

Avatar
mihmail bülentoğlu @serdar bey 9 yıl önce

haklısın ayrıca,bayburta çok büyük müze gerekli nedenmi,3 bine yakın tarihi eserler ve kitaplar,komşu illerde ve eskişehirde,ki depolarda"özelliğini kaybetmekte,dir.acil korumaya alınmalıdır,

Avatar
ARSLAN ÖZKAN 9 yıl önce

Gördüğüm kadariyle un,şeker,su var.Ama helva yok ortalıkta..Bu da tipik gelişmemiş bölge özelliği..Yıllar süratle geçiyor..Belki de talep eksikliği var.Her ne ise helvayı bekliyoruz.