Kop Dağı’nda bir çeşme var, akar da akar…

Anadolu’da yükselen bir değer olabilme anlamında en önemli adımlardan biri olan ve Bayburt’a çok yönlü faydalar sağlayabilecek yeni bir kış turizmi alanı; Kop Dağı’nın bağrında muhakkak hayat bulacak!

Kop Dağı’nda bir çeşme var, akar da akar…
YORUM/HABER -  Cumhuriyet tarihinin 'bir hüviyet belgesine bir ekmek' politikasının uygulandığı dönemler… O yılları yaşayanların bir şeyleri başarmış olmalarına rağmen; geriye dönüp baktıklarında, “ne kötü zamanlar” diye söz ettiği yıllar… Bayburtlu sporcuların işte o yokluğa inat; kayak sporunu 'şeker sandıkları' ile icra ettiği 1940’lı yıllardan bahsediyoruz!

1948 İsviçre Saint Moritz Kış Olimpiyatları, ülkemiz adına olimpik anlamda ikinci bir katılım olsa da, alp disiplininde milat olarak kabul görür. İkinci Dünya Savaşı’nın ardından İsviçre’de yapılan ilk Kış Olimpiyatları için yola çıkan 6 kişilik olimpik kafilede Bayburt dağlarında yetişen 3 sporcu vardı... Dursun Bozkurt, Muzaffer Demirhan ve Ahmet Giray…

Bayburt kayak sporu, Türk kayak spor tarihinde akademik ve profesyonel imkânlardan yoksun halde iyi bir başlangıçla başarılı bir profil çizerken, Bayburt aynı zamanda 1940’lı yıllardan 1970’li yıllara kadar ferdi şartlarla milli kayakçıların yetiştiği, olimpiyatlara sporcu gönderen bir bölge olmayı başardı.

İşte bu başarılı ve dönemin en popüler sporcularının yetiştiği dağın adıdır, Kop Dağı… Şair Cahit Külebi'nin; “Kop Dağı’nda akar bir çeşme var, serçe parmak kalınlığında suyu, haram etmiş gece gündüz uykuyu, akar da akar…” diye geçen dizelerinde insanı ferahlatan bir avuç suyu ile anlattığı sahipsiz tepe...

(Kop Dağı’nda ki suyun “serçe parmak kalınlığında” akmaya devam edişi, Palandöken ve Sarıkamış ölçeğinde düşünülürse anlaşılır bir durum!)

İhmal edilmiş, bir doğa harikası…

Yetiştirdiği sporculara ve mazisine bakarak, Kop Dağı’nın bugün ulaştığı konum karşısında, yatırım anlamında ihmal edilmiş 'bir doğa harikası' olduğunu söyleyebiliriz artık… Bölgenin yükselen değeri olarak her zaman birinci sırada düşünülen Palandöken Dağı, kış turizmi açısından Kop Dağı’nın hep ertelenmesine neden oldu…

Tüm bunlara rağmen, 2011 Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları’nın Erzurum’da yapılacağı açıklandığında, bu habere en çok sevinen Bayburt olmuştu… Çünkü Bayburtlu, olimpiyatların Erzurum ve Palandöken’in en yakınında olan Kop Dağı’na da yansıyacağını düşünüyordu. Olimpiyatlarda 'yardımcı oyuncu' rolünü üstlenme hevesinde olan Kop Dağı, bu rolün altından başarıyla kalkabileceği gibi, makus talihinin de sonuna geldiğine inanmıştı! Ama öyle olmadı. Palandöken, olimpiyatları kendi bağrına aldı ve etrafına kapıları kapadı. Bu son düş kırıklığının ardından da yılmayan Kop Dağı Kayak ve Kış Sporları Merkezi, henüz pes etmiş değil. Sıranın bir gün 'kendisine' geleceği bilinciyle, küllerinden doğma adına mücadelesini 'yavaş yavaş' sürdürüyor.

Kop Dağı Kayak ve Kış Sporları Merkezi

Bayburt – Erzurum karayolu güzergâhı üzerinde bulunan Kop Dağı Kayak ve Kış Sporları Merkezi; Bayburt merkeze 33 km, Erzurum Havaalanı’na 70 km, Aşkale Tren İstasyonu’na 20 km, Trabzon Havaalanı’na 215 km, Erzincan Havaalanına ise 240 km mesafededir.

Tarihi İpek Yolu güzergâhı üzerinde bulunan; Karadeniz Bölgesi’ni Doğu Anadolu Bölgesi’ne bağlayan önemli bir merkez olan Kop Dağı Kayak ve Kış Sporları Merkezi, muhteşem bir doğa manzarasına sahip. 2 bin 600 metre rakımda, Kartal Tepesi olarak bilinen bir tepenin ardında başlayan Kop Dağı Kayak pisti, Aralık ayında kar tutmaya başlıyor ve Mayıs sonuna kadar kaliteli kar sunmaya devam ediyor.

Kamping ve tracking için birden fazla öneriler sunabilen Kop Dağı, geniş ve uzun pistine rağmen tesis konusunda henüz planlanmış dereceye ulaşmış konumda değil. Bakanlık tarafından onaylanmış ve 2011 yılında ihalesi yapılarak eklenecek olan teleferik tesisi, Bayburt Kop Dağı’nı Türkiye’nin en uzun pistlerinden biri haline getirecek.

Bol oksijen, doyumsuz bir doğa ve -şimdilik- sakin bir kış tatili imkânı sunan Kop Dağı Kayak ve Kış Sporları Merkezi, özellikleri ile 5 yıl içerisinde bölgenin bu anlamda parlayan yıldızlarından biri olabileceğini müjdeliyor. Şu an 1240 metre uzunluğunda 70 adet  askısı bulunan teleksi tesisi ile hizmet veren Bayburt Kop Dağı Kayak ve Kış Sporları Merkezi’nde 2 bin 950 metrelik zirvelerden başlayan ve zorluk derecesine göre 10 ayrı pist bulunuyor. Ek tesis ile bu sayının 30’a,  pist uzunluğunun ise 2 bin 600 metreye çıkarılması planlanıyor.

Merkezde 110 yatak kapasiteli Kayak evi hizmet vermektedir. Bayburt Kop Dağı Kayak ve Kış Sporları Merkezi ayrıca Kamp-Karavan, Atlı Doğa yürüyüşü, Trekking, ayak paleti ile karda yürüyüş gibi etkinliklerin yapılabilmesine elverişlidir. Kop Dağı’nda ornitoloji foto safari, jeep safari ve bisiklet turları yapılabilecek birçok alan mevcuttur.

Bayburt Kop Dağı Kayak ve Kış Sporları Merkezi’nde; Şubat ayında 21 Şubat Kurtuluş Kupası ve Dursun Bozkurt Ustalara Saygı Kupası düzenlenmektedir.

Anadolu’da yükselen bir değer olacak!

Bakanlık desteğiyle Bayburt Valiliği’nin organize ettiği bir çalışma içerisinde ilgili ve yetkili kurumlar tarafından yeni ve daha büyük bir adım atılıp, bu alanda ki eksikler giderilinceye kadar Kop Dağı ve sahip olduğu konum, Bayburt açısından en öncelikli konulardan biri olmaya devam edecek. 

Çünkü kış sporları ve kış turizmi için aranan tüm şartları bünyesinde barındırmakla beraber küresel ısınmaya karşı bulunduğu bölgede özelliğini koruyabilecek bir yapıya sahip olan Kop Dağı, tıpkı “Denize inen yolun hikâyesi” gibi; istense de yıllar boyunca ertelenemeyecek!

Vilayetlik mührünü almaya hak kazanırken, il olabilme sevdasının sona ermesinden öteye geçip; Anadolu’da yükselen bir değer olabilme anlamında en önemli adımlardan biri olan ve Bayburt’a çok yönlü faydalar sağlayabilecek yeni bir kış turizmi alanı; Kop Dağı’nın bağrında muhakkak hayat bulacak!

 

 

 

 

 

 

Fotoğraflar: Feridun Hacıhasanzade
*Bu haber 21 Aralık 2010 tarihinde Bayburt Postası'nda yayımlanmıştır.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
a.mehdi öz-almanya 9 yıl önce

evet kop dağından,çımağıl mağarası çok yakın,mağaranın tanıtımı bu yoldan olursa
çok ziyaretçi olur,ilgililere önemle duyrulur.