MTTB Bayburt İl Temsilciliği: "Ey Türk insanı, Türkçene sahip çık!"

Milli Türk Talebe Birliği (MTTB) Bayburt İl Temsilciliği, 'Vatandaş Türkçe Konuş' başlıklı bir bildiri yayınladı.

MTTB Bayburt İl Temsilciliği: "Ey Türk insanı, Türkçene sahip çık!"

Bayburt Postası - Bildiride, sosyal medya ve toplumsal hayatın her alanında yabancı kelimelerin oldukça yaygın kullanıldığına vurgu yapılarak, "Türklerin ilk uğrak noktalarından biri olan ve birçok mânevî şahsiyet yetiştirmiş tarihî bir kent olan Bayburt'umuz da yabancılaşmaktan ne yazık ki nasibini almaktadır" ifadeleri yer aldı. 

Geçtiğimiz günlerde açılışı gerçekleştirilen Hacı Gıyasi Şentürk Cami'nin çevre düzenlemesinde göze çarpan ve sosyal medyada eleştirilere maruz kalan, 'ne olduğu anlaşılmayan' yazıyı da hatırlatan açıklamada, toplumsal hayatın genelinde, göze gönle hitap etmeyen kelimelerin kullanıldığına vurgu yapılarak, "Ey Türk insanı, Türkçene sahip çık!" mesajı verildi. 

Milli Türk Talebe Birliği Bayburt İl Temsilciliği tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"VATANDAŞ, TÜRKÇE KONUŞ!

Türkçe bizim için bir hüviyettir, hürriyettir. Nasıl ki hüviyet cüzdanımızı yanımızdan ayırmıyor,  iyi muhafaza ediyorsak hüviyetimiz olan Türkçeyi de aynı şekilde muhafaza etmeliyiz. Unutulmamalıdır ki bağımsızlığını kaybeden milletler bağımsızlığını tekrar kazanabilirler fakat dilini kaybeden milletler yok olmaya mâhkumdur.

Ülkemizde son dönemde yaygınlaşan sosyal medya platformları başta olmak üzere; sokaklarda, dükkân adlarında, tüketilen malzemelerde, markalaşmada hâsılı toplumsal hayatımızın her alanında yabancı kelimeler oldukça yaygın kullanılmaktadır.Türklerin ilk uğrak noktalarından biri olan ve birçok mânevî şahsiyet yetiştirmiş tarihî bir kent olan Bayburt'umuz da yabancılaşmaktan ne yazık ki nasibini almaktadır.

Devletin idare organları tarafından düzenlenen çevre düzenlemesi çalışmalarında dahi milletimize, dilimize aykırı, sesimize ve dilimize hiçbir şekilde yakışmayan, gözümüze ve gönlümüze hitap etmeyen kelimeler kullanılmaktadır.

Milli Türk Talebe Birliği Bayburt teşkilâtı olarak ülke genelinde ve şehrimizde yaygınlaşan yabancı kelimelere olan düşkünlüğü reddediyor, yetkililerin gereğini yerine getirmesini talep ediyor ve milletimize sesleniyoruz:

Ey Türk insanı, Türkçene sahip çık!"

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Arif Emre Aktaş 3 yıl önce

Kesinlikle katılıyorum. Birde çok büyük iş yapmışlar gibi Bayburt’un bir çok insanı önünde fotoğraflar çekilip sosyal medyada paylaşıyorlar açılış yapıyorlar. Basit bir işi büyük bir işmiş gibi gösteriyorlar. Ayıca o ışıklı mahyada yazan yazı Türkçenin dokusuna uymaz. I love you İngilizce seni severim manasına gelir geniş zamanda yapılmış bir cümledir. Türkçeye çevrildiğinde seni seviyorum diye çevrilir şimdiki zamanmış gibi konuşulur her türlü yanlış bir iş. Batı ya özentinin bir anlamı yok.

Avatar
Hakan 3 yıl önce

Türkiye'de Türkçe'nin katlı yöresel şiivelerin devlet eliyle bitirilmesiyle başladı sanki herkes İstanbul ağzıyla konuşmak zorundayız gibi kendi siivesi konuşamaz hale geldi böylelikle o siive içerisindki kelime hazinede kaybolup gitti soruyorum Bayburt şiivesini kaç kişi çekinmeden konuşuyor halbuki bunlar Türkçemizi zenginlikleri

Avatar
Bayburtlu 3 yıl önce

Gada düşüncelerin eyi de gattık garuşturdun bir birine.Bayburt'un şivesi olmaz.Ağızı olur.Ülke içinde gonuşulanlara ağız biyirük.Yani bizim konuştuğumuz Bayburt ağızıdır.Şive; Azeri şivesi, Anadolu şivesi,kıgız şivesi,Özbek şivesi...İstanbul ağızı demişsin orda doğrusunu söylemişsen.Ha gada neyimiz doğru ki zaten...

Avatar
yanlış 3 yıl önce

bunu yazmayacağını bülirem .....sizin bahsetdügüz hangi türkçe ecdadın kullandığı türkçemi yoksa bizi ecdadımızdan koparan türçe adı altında uyduruk kelimelermi he bende diyirem ey bayburt ecdadının diline sahap çık kibarlık adina ecdadını satma