Karadenizli girişimci kadınlar Bayburt'ta buluştu

Karadeniz Bölgesi Kadın Girişimciler Kurulu istişare toplantısı Bayburt'ta başladı.

Karadenizli girişimci kadınlar Bayburt'ta buluştu
Bayburt Postası - Bayburt Ticaret ve Sanayi Odası Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Leyla Karabulut, Bayburt'ta kadın girişimcilerin 10 yıl içerisinde kat ettiği mesafeyi anlattı. 10 yıl içerisinde Bayburt'ta en büyük değişimin kadınlarda yaşandığını söyleyen Karabulut, "Bayburt'ta kadın artık evden çıktı, iş hayatına ve üretime dahil oldu" dedi.

Karadeniz Bölgesi Kadın Girişimciler Kurulu istişare toplantısı Bayburt'ta başladı. Bayburt Ticaret ve Sanayi Odası Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Leyla Karabulut'un ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıya; Amasya Ticaret ve Sanayi Odası Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Ayten Çöl, Artvin Ticaret ve Sanayi Odası Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Nuray Öztürk Çelik, Çorum Ticaret ve Sanayi Odası Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Yasemin Kepçeli, Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Türkan Hocaoğlu, Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Sibel Kandaz Olgun, Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Züleyda Çelebi, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Hatice Gülay Atik, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Hülya Ulusoy katıldı.

Karabulut: "Bayburt'ta kadın evden çıktı"

Toplantıda bir konuşma yapan Bayburt Ticaret ve Sanayi Odası Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Leyla Karabulut, Bayburt kadınının iş hayatında var olma sürecini anlattı.

Karadeniz kadının yaşadığı sıkıntıları yerinde görmek ve çözüm önerilerini tartışmak için gerçekleşen toplantıya ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk duyduğunu söyleyen Karabulut, Bayburtlu kadınların iş hayatı hakkında bilgiler verdi.

10 yıl öncesine kadar Bayburt'ta kadın tezgahtarın dahi yok denecek kadar az olduğunu söyleyen Karabulut, "Bayburt biliyorsunuz Türkiye'nin en küçük ili ve maalesef bir şeylere hep çok geç kalarak başlıyoruz. 10 yıl öncesinde Bayburt'taki kadının üretimde çalıştığını görmek çok zordu. Kadın tezgahtar bile yok denecek kadar azdı işyerlerimizde. 10 yıl öncesinde kurulan derneğimiz hedefini kadınları üretime dahil etmek olarak belirledi. Bu vesileyle 10 yıl içerisinde çok güzel gelişmeler yaşandı" dedi.

10 yıl içinde Bayburt'ta en büyük değişimin kadın hayatında yaşandığını söyleyen Karabulut, "Evde oturan kadınımız aslında üretiyordu. Ehram, kilim, oya gibi ürünler üretiyordu ama dört duvar arasında yaptıklarıyla birlikte kalıyorlardı. Bayburt'ta kadın artık evden çıktı, iş hayatına ve üretime dahil oldu. Projeler, kurslar bunlara öncülük yaptı. Projelerde kadınlarımıza meslek edinmeleri ve sosyal hayata katılmalarının yanı sıra cep harlığı da verildi. Bu şekilde eşlerinin de desteğini aldılar. Komşuya bile eşinin izniyle giden kadınlarımızın psikolojileri daha iyi bir noktaya geldi ve eşleri de bu mutluluğu görünce buna seve seve müsaade etti" diye konuştu.

Gelinen noktada Bayburt'ta erkekten daha çok kadının iş aradığını belirten Karabulut, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Bunları biraz zor başardık, adım adım ilerledik. Şuanda Bayburt'ta erkekten daha çok kadın iş arayan var. Kadınlarımızın çalışma alanı olarak az ama bunu da zamanla aşacağız. Daha kalıcı işlerle de tanışacaklardır. Burada en büyük kadın girişimci sektörü ev tekstili. 15 tane ev tekstili üzerine işyeri olan kadınımız var. Kuaförlerimiz var, son yıllarda bir fotoğrafçı ve bir de çiçekçimiz oldu.KOSGEB'in girişimcilik kursları var, kadınlarımızı buna yönlendiriyoruz. Bu kurslar onların iş kurmalarını da sağlayan hibe destekli kurslarımız. İnşallah çok daha güzel şeyler olacak. Bayburt'taki kadınlarla gurur duyuyoruz."

Aynı zamanda Karadeniz Bölgesi başkanı da olan Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Dr. Hatice Gülay Atik ise, kadın girişimciler kurullarının Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından kurulan bir girişim olduğunu ve amacın kadınları çalışma hayatı, toplum hayatı ve sosyal hayatın içine almak olduğunu söyledi.

Karadeniz kadının cefakâr, vefakâr ve çok çalışkan olduğunu söyleyen Atik, "Bayburtlu hanımlar gerçekten çok şanslı. Leyla hanım gibi bir koçları var. Onlar da artık kendileri evden çıktılar ve bundan sonra gelecekleri için çalışacaklar. Geleceğimiz olan çocuklarımızı daha iyi yetiştirmek için elimizden geleni yapmalıyız" dedi.

Toplantı sonunda katılımcılara Bayburtlu kadın girişimciler tarafından hediyeler verildi. Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Hülya Ulusoy ise, Leyla Karabulut'a plaket takdim etti.

Karadeniz Bölgesi Kadın Girişimciler Kurulu istişare toplantısı programı kapsamında; Bayburt Kalesi, Aydıntepe Yer Altı Şehri ve Baksı Müzesi gezisi yer alacak.




Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.