Uzunca bir süredir Türkiye bunları konuşuyor… Neleri mi? Demokrasi, hukuk devleti, insan hakları, düşünce ve basın özgürlüğü, … Ve bunların ekonomi ile bağıntısı… Kalkınma, büyüme… Bunlar aynı mı, büyümek kalkınmak demek mi?

Siyasetçi, akademisyen, yazar ve üretken aydın Prof.Dr.Esfender Korkmaz, son kitabında işte bu sorulara geniş bir açıdan ve ayrıntılı olarak yanıtlar veriyor. Kitabının adı: “Demokrasi ve Kalkınmada Zor Geçit”, yayınevi ise Asya-Şafak. Kitap 255 sayfa, kaliteli bir kâğıda basılmış, Esfender Hoca’nın çokça kullandığı grafik ve görsellerin çoğu da renkli olarak ilgili sayfalarda yerini almış.

Ben bu kitaptan, ilginç bulduğum, benimsediğim, hatta alkışladığım bazı tespit ve görüşleri aktarmak istiyorum. Sizleri de bunların üzerinde derin derin düşünmeye davet ediyorum:

“Eğer dinler köleliğe izin vermeseydi, kölelik bu kadar insanlığın canını yakmazdı.”
“Dinlerin demokrasiye bakışı.”
“İslam’da Kur’an anayasadır, Kur’an ayetleri ve hadis hükümleri yaşamı düzenler, İslam’da demokrasiyi tartışmak zaman kaybıdır.”
“Dini taassup kalkınmaya engeldir.”
“Türkiye’de eğitim siyasal İslam tuzağına düştü.”
“Küreselleşme demokrasiye yaramadı.”    
“Sosyalist rejimlerin tortularında demokrasi yeşermedi.”
“Gelişmekte olan ülkelerde başkanlık sistemi, demokrasi için tuzaktır.”
“Son on yılda demokratik toplumların kusurlu demokrasiye geçmeleri ve oradan otokrasiye geçmeleri, dört aşamalı bir süreçte olmakta:
-Denetim ve şeffaflığı kaldırmak.
-Medyayı kontrol etmek.
-Sivil toplum örgütlerini etkisizleştirmek.
-İktidarda tutunma.”
“Türkiye’de şimdilerde ılımlı otokrasi var.”
“Siyasi popülizm her dönemde insanlığın istismar sorunu olmuştur. (…) Yolsuzluk ve popülizm dikta ve yoksulluk getirir.”
“Yolsuzluk ve popülizm çeşitleri:
Patronaj
Nepotizm (Akraba kayırma)
Kronizm (Adam kayırma)
Rant yaratma”

Esfender Hoca’nın bu kitaba aldığı bir Çin atasözü ile bitireyim ve okumanızı dileyeyim bu değerli yapıtı.

“Bir öküz çalan hırsız ceza alır, bir ülke çalan ise hükümdar olur.”
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.