Down Sendromuna dikkat çekmek için yürüdüler

Atatürk Üniversitesi (AÜ) Açıköğretim Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi ve Engelli Öğrenci Biriminin birlikte düzenlediği Down Sendromu Yürüyüşü Sağlık Bilimleri Fakültesi önünde başladı. Kalabalık topluluk Bilim Anıtı önüne kadar yürüdü.

Down Sendromuna dikkat çekmek için yürüdüler
Atatürk Üniversitesi (AÜ) Açıköğretim Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi ve Engelli Öğrenci Biriminin birlikte düzenlediği Down Sendromu Yürüyüşü Sağlık Bilimleri Fakültesi önünde başladı. Kalabalık topluluk Bilim Anıtı önüne kadar yürüdü.

Burada konuşan AÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ö. İrfan Küfrevioğlu, down sendromlu insanların hayattaki konumlarına dikkat çekti. Küfrevioğlu, onların da var olduğu gerçeğini unutturmamak, sağlıklı yaşam hakkını korumak ve geliştirmek için 1995 yılından beri dünyanın değişik ülkelerinde farkındalık yürüyüşleri gibi faaliyetler gerçekleştirildiğini hatırlattı. Küfrevioğlu şöyle dedi: “Türkiye’de de sürdürülen çeşitli etkinlikler Down Sendromu Derneklerinin farkındalık paylaşımları ile Atatürk Üniversitesi öğretim elemanı ve öğrencilerinin de dikkatini çekmiştir. Atatürk Üniversitesi Rektörlüğünün Engelsiz Üniversite ve Engelli Öğrenci Birimi, olarak,-Öncelikle toplumu her yönüyle şekillendirecek olan üniversite öğrencilerinde, down sendromu olan bireylerle ilgili farkındalık oluşturması noktasında bu yürüyüşü önemli ve anlamlı bulduğumu ifade etmek isterim. Türkiye’de yaklaşık 100 bin civarında Down Sendromu olan birey yaşıyor. Erzurum ilinde bununla ilgili sağlıklı verilere ulaşabilmiş değiliz. Erzurum Down Sendromu Derneği ve Özel Eğitim Rehabilitasyon Merkezleri ile işbirliği içinde, Erzurum’da yaşayan Down sendromu olan bireyleri toplumla kaynaştırmak, bütünleştirmek, bu konuda toplumun engellilik algısını değiştirmek amacıyla her alandaki güçlü eğitim kadromuz ve bu yürüyüşe katılarak duyarlılıklarını gösteren sosyal sorumluluk bilinci taşıyan sevgili öğrencilerimizle farkındalık etkinlikleri planlamaya ve yürütmeye hazırız.”

AÜ Engelsiz Üniversite-Engelli Öğrenci Birimi Engelli Farkındalık Eğitimi Komisyon Başkanı Doç. Dr. Nadiye Özer ise şunları kaydetti: “Bugün 21 Mart ve hepimiz bugünün baharın ilk günü, doğanın uyanışı olan Bahar Bayramı olduğunun farkındayız. 3000 yıldan beri kutlanmakta olan bahar bayramını; Birleşmiş Milletler Manevi Kültür Mirası Koruma Kurulu 2010 yılında Dünya manevi kültür listesine eklemiştir. Birleşmiş Milletler yine 2011 yılında 21 Mart tarihini çoğumuzun farkında bile olmadığı Dünya Down Sendromu Günü olarak tanımıştır. Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü, Atatürk Üniversitesi Engelli Öğrenci Birimi, Atatürk Üniversitesi Genel Sekreterliği, Sağlık Bilimleri Fakültesi ve Açık Öğretim Fakültesi Dekanlığı olmak üzere hangi kapıyı çaldıysam samimiyetle karşılandım. Erzurum'da her yönüyle desteklenmesi gereken Down Sendromu Derneği'nin varlığından haberdar oldum. Erzurumda Down Sendromu olan çocuklara eğitim veren birden fazla özel merkezin olduğunu fark ettim. Fark ettiklerim, fark edemediklerimin yanında bir damla su. Bugün bir başlangıç olsun ve bizler, özel durumu olan insanların, toplumun içinde ötekileştirilmeden, ayrıştırılmadan; kaynaştırıcı, bütünleştirici ve kapsayıcı yaklaşımla yaşama hakkı olduğunu unutmadan bunun için ben ne yapabilirim?" diye düşünmeye başlayalım.”

Konuşmaların ardından öğrenciler ve katılımcılar barış, sevgi ve birliktelik için havaya balon uçurdular.

Haber: Cihan



Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.