Çay tarlalarında 10 bin kaçak işçi çalışıyor

Doğu Karadeniz’de 200 binden fazla üreticisi olan ve 1 milyondan fazla insanın geçim kaynağı durumundaki çay, artık çalışma izni olmayan 10 bine yakın Gürcü ve Rus işçiler tarafından hasat ediliyor.

Çay tarlalarında 10 bin kaçak işçi çalışıyor
Doğu Karadeniz’de 200 binden fazla üreticisi olan ve 1 milyondan fazla insanın geçim kaynağı durumundaki çay, artık çalışma izni olmayan 10 bine yakın Gürcü ve Rus işçiler tarafından hasat ediliyor. Üreticiler, yerli işçilerin maliyetinin yüksek olmasından dolayı günlüğü 80-90 lira olan yabancı uyruklu işçileri tarlalarında çalıştırıyor.

Çoğunluğunu Gürcistan ve Rusya’dan gelenlerin oluşturduğu sözkonusu kişiler Artvin’in Sarp Sınır Kapısı’ndan giriş yaparak başlayan yaş çay kampanyasının ardından bölgeye akın ediyor. Ülkeye turistik gezi kapsamında giren ve 3 ay kalma izni bulunan kaçak işçiler, bölgedeki uzantıları sayesinde çay tarlaları ve özel sektör çay fabrikalarında çalışma imkanı buluyor. Çay üreticisi, yerli işçilerin maliyetinin yüksek olmasından dolayı Gürcü ve Rus işçileri çalıştırmayı tercih ediyor. Tarlada çalışan kaçak işçiler, günlük yevmiye olarak 80-90 lira arası bir ücret alıyor. Bazı bölgelerde ise bu işçiler topladıkları çay tonu başına üretici ile 250 liraya anlaşıyor. Özel sektör çay fabrikalarında da hiçbir sosyal güvencesi olmadan kaçak statüde çalıştırılan işçiler, aylık 600-700 lira ücretle çalışıyor. İşçiler, Ekim ayında biten çay hasadının ardından, bir sonraki yıl yeniden gelmek üzere ülkelerine dönüyor. Bölgede kaçak işçi sayısının 10 bine yakın olduğu söyleniyor.

Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, bölgede özellikle çay tarlalarında Gürcü işçilerin ağırlıklı olarak çalıştırıldığını ifade ederek "Bölgede yaşayanların çoğu büyük şehirlere göç etti. Genç nüfus çok az. Yerli işçinin olmaması, olan yerli işçinin de çalışma maliyetinin yüksek olması üreticiyi kaçak Gürcü işçileri çalıştırmaya yönlendiriyor." dedi.

Çay Üreticileri Derneği Başkanı Mustafa Mavi ise Doğu Karadeniz’de çalışma izni olan yabancı işçi sayısının yüzü geçmeyeceğini öne sürerek "“Bölgede yaklaşık 10 bin kişi çalışma izni olmadan kaçak statüde çay fabrikalarında ve tarlalarda çalıştırılıyor. Çay sektöründeki işadamları bölge insanına tatmin edici ücret vermediğinden insanımız buralarda çalışmıyor. Sektörde ihtiyaç duyduğu işçi açığını yabancı işçilerle karşılıyor. Çalışma güvencesi olmaksızın düşük fiyatlarda bir öğün yemeğe bu işçilerin çalıştırıldığını görüyoruz." şeklinde konuştu.

Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan da çay üreticisinin yerli işçi bulamadığından yabancı işçileri tarlasında çalıştırmak zorunda kaldığını söyledi.

Haber: Cihan

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.