Yahya Akengin “Bir Semaverlik Muhabbet” adlı yeni eseriyle okurlarla yeniden buluştu. Yıllarca şiir, roman, tiyatro oyunu türlerinde kalem oynatan, ödüller alan, kimi ödülleri haksızlık yapıldığı gerekçesiyle reddeden sanatçının bu yeni eseri İstanbul Bilgeoğuz Yayınları arasında yer almaktadır.

Bunca yıl sanatla iç içe yaşamış; toplumsal ve kültürel gelişmeleri yakından takip etmiş Yahya Bey gibi bir kültür adamının halkıyla paylaşmak isteyebileceği görüşleri ve düşünceleri vardır. O da bunu yapmış. Hatırat türünün kuramı gereği yazar kitabında kendi hayatını anlatıyor gibimize gelse de,bu eksen etrafında sanat, kültür alanında yaşanan dejenerasyondan duyduğu endişelerini ve kaygıları dile getirmiş, okurların ufkunu genişletmeye ayrıca özen göstermiştir.

Kültür ve sanat çevreleri Yahya Akengin’in tuttuğu her işi en iyi bir şekilde, topluma karşı sorumluluk duygusuyla yaptığını iyi bilirler. İLESAM Başkanlığı yaptığı dönemden hala övgüyle bahsedilir. TÜRKSAV’ı kurdu; onu da sivil toplum kuruluşları arasında saygın bir konuma getirdiği malumdur.

Kendine özgü titizlikle ürettiği “Bir Semaverlik Muhabbet’ten okurlar yazarın,sanatın dikenli yollarında ve çalışma hayatında yaşadığı ya da şahit olduğu olayların bilinmeyen yönlerini de öğrenebileceklerdir.

Hatıratta yer alan “Kültür Bakanlığında”, “TRT Çarkları”, “Türksüz İslam Tarihi” . “Ağabeylikten İstifa”, “Zeynep Hanlarova’nın Frapanlığı” v.b yazılarından da anlaşılacağı üzere anlattığı başından geçen ya da tanık olduğu olayları yan bilgilerle, fikirlerle beslemiş olması eseri hem sürükleyici, hem de değerli kılmaktadır.

Yüksek toplum bilincine sahip olan yazarın bu yeni eseri yaşadığı döneme ışık tutmak, günümüzü değerlendirmek ve kendi hayatı hakkında bilgileri tamamlamak açısından da önem arz etmektedir.

Bir Semaverlik Muhabbet, diliyle, anlatımıyla bir solukta okunacak fevkalade bir hatırat örneği. Yahya Akengin’i bu değerli eserinden dolayı yürekten kutluyorum.

Şubat 2011

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.