Yetimler ‘Kardeşlik İftarı’nda buluştu

Bayburt Belediyesi ve İnsani Yardım Vakfı (İHH) Bayburt Şubesi "Dünya Yetimler Günü" nedeniyle "Kardeşlik İftarı" düzenlendi.

Yetimler ‘Kardeşlik İftarı’nda buluştu
Bayburt Postası - Bayburt Belediyesi ve İnsani Yardım Vakfı (İHH) Bayburt Şubesi "Dünya Yetimler Günü" nedeniyle "Kardeşlik İftarı" düzenlendi. Bayburt Öğretmenevi’nde düzenlenen programa Bayburt Valisi Mükerrem Ünlüer, Milli Eğitim Eski Bakanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Ömer Dinçer, Bayburt Milletvekili Bünyamin Özbek, Belediye Başkanı Mete Memiş, AK Parti Bayburt İl Başkan Vekili Lütfü Bölen, İHH Bayburt Şubesi Başkanı İlhami Polat ve davetliler katıldı. 

İHH Bayburt Şubesi Başkanı İlhami Polat’ın Türkiye geneli ve Bayburt’ta İHH tarafından yetimlere yönelik yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Polat, "Türkiye’de de 10 binin üzerinde yetim çocuğumuzun ihtiyaçları vakfımız tarafından karşılanmaktadır. Bayburt il merkezinde bizim ulaşabildiğimiz ilk, orta ve lise çağındaki yetimlerimizin sayısı 71 adettir. Köy, kasaba ve ilçeler dahil edildiği zaman yetimlerimizin sayısı 224 tanedir. Ulaşamadığımız evlerin olduğu kanaatindeyim. Yetimlerimizin azlığından övünürüz biz. İnşallah sayıları fazla olmaz. Bu yetimler bizim yetimlerimiz; bunlara komşuluk şefkatini göstermemiz gerekiyor" dedi.  

Programda bir konuşma yapan Belediye Başkanı Mete Memiş ise, “Bizim vazifemiz yetimleri bulup, onları sevmek ve onlara yardım etmektir” dedi.

Bayburt Belediyesi’nin her zaman olduğu gibi yetimler ve şehit yakınlarının yanında olmaya devam edeceğini söyleyen Başkan Memiş, “Türkiye Cumhuriyeti devleti de hep yetimlerin ve şehit yakınlarının yanında olacaktır, onları okşayacaktır, onları memnun edecektir. Bu duygu ve düşüncelerle mübarek Ramazan ayının tüm fertlerimize, ailelerimize, şehrimize, ülkemize, İslam coğrafyasına ve tüm insanlığına huzur, barış ve sevgi getirmesi temenni ve duasıyla tekrar hepinizi saygılarımla selamlıyorum” diye konuştu.

Başkan Memiş’in ardından konuşan Ömer Dinçer ise, AK Parti hükümeti döneminde çocuk hakları ile ilgili yapılan çalışmalara değindi.

“Çocuk haklarını koruyacağımızı dünyaya deklare ettik”


AK Parti hükümeti olarak yetim veya engelli çocukların sorunlarını konuşmakla kalmadıklarını ve onların hakları üzerinde çalışmlar başlattıklarını söyleyen Dinçer, “Mesela Türkiye de sadece yetim çocuklar değil, aynı zamanda bütün çocuklarımızı kapsayacak Çocuk Hakları Sözleşmesi imzalayarak Türkiye’de çocuk haklarını koruyacağımızı tüm dünyaya deklare ettik. Aldığımız tedbirlerle de yetim çocuklarımızın haklarını korumaya çalışıyoruz. Tabi biz devlet olarak tüm imkânlarımızı bu alana sevk etmiş durumdayız. Aile dağıldıktan sonra ya da çocuklarımız yetim kaldıktan sonra devlet koruması sağlanıyor. Çok geleneksel yöntemlerle yurtlarımız var, çocuklarımızı oralarda barındırıyoruz. Aşağı yukarı bu tip kurumlarda yaklaşık 13 bin çocuğumuzu bakıyor ve onlara elimizden geldiğince bir ailede karşılanabilecek ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyoruz” dedi. 

Yetim çocukların bir kurumda kalması yerine onların aile ortamında bakılmasını sağlayacak tedbirler aldıklarını söyleyen Dinçer, yetim çocukların yakınlarına bakım ücreti ödendiğini belirttiği konuşmasında şunları söyledi:

"Öksüz ve yetim olan bir peygamberin ümmetiyiz"

“Öncelikle bir yetim çocuğumuzun annesi, teyzesi, babaannesi, anneannesi ya da yakın bir akrabası varsa onların yanında bakılmasını istiyoruz. Dolayısıyla çocuklarımızın kendi ailelerinde bakılmalarına yönelik tedbirlerimizi arttırdık. Bu minval üzere yaklaşık 54 bin çocuk kendi ailesi içerisinde bakılıyor ve bunlara biz finansal destek sağlıyoruz. Aşağı yukarı aylık olarak bunlara sağladığımız destek 540 lira civarındadır. Eğer bu yöntem sağlanamıyorsa geniş araştırmalarla şartlarını değiştirmek suretiyle çocuklarımızı koruyucu ailelere veriyoruz. Koruyucu ailelerimize yılda 700 civarında çocuğumuzu teslim ettik. Ülkemiz de şuanda 13 bin 100 civarında çocuk koruyucu ailelere teslim edilmiş durumdadır. Şayet bu da mümkün olmuyorsa yurt ortamından çıkıp bir aile ortamı gibi yetişsinler diye yaş guruplarına göre sevgi evlerine yerleştiriyoruz. Kız ve erkek çocukları ayrı olmak kaydıyla dairelere çıkardığımız çocuklarımıza bir öğretmen ve bir bakıcı anne tahsis ederek onların bir aile içerinde kardeş gibi büyümelerini sağlıyoruz. Bütün bunlara baktığımızda aslında biz, imkânlarımız daha da artırarak ülkemizdeki bütün yetim çocuklara bakabilecek potansiyele sahibiz. Yeter ki sivil toplumlarımızla birlikte devlet olarak el ele vermiş olalım. Yeter ki biz çocuklarımıza sahip çıkalım. Zaten bizim toplumsal bir değer olarak bir inanç sistemine sahip olduğumuzu da ifade etmek lazım. Biz hem öksüz hem de yetim olan bir peygamberin ümmetiyiz. Biz yine ayrıca Kur’anı Kerimde emredildiği şekliyle yetimi dışlayan onu şiddetle azarlayan bir tavır içerisinde olamayacak bir inancı taşıyoruz. Kur’anda yetimi azarlayan ve onu dışlayan kişi telin edilmiştir. Yoksula ve miskine sahip çıkmayan ve onların ihtiyaçlarını karşılamayanlar kınanmıştır. Bu açıdan inanç sistemi olarak da sağlam bir zemine sahibiz. Ben bu anlamda katkı sağlayan herkese çok teşekkür ediyorum.”

Program çocuklara ve ailelerine çeşitli hediyeler verilmesiyle son buldu.



Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
metin kaçan 10 yıl önce

helal olsun işte gerçek müslümanlık! ,gerçek ak partili olmak budur. ihtiyacı olana, yetime, öksüze kameralar önünde küçük bir koli vermek tekrardan kutluyorum ne kadar da yardım sever yöneticilerimiz varmış.

Avatar
bahattin 10 yıl önce

o çocuğun babasına iş vermek sosyal devlet olmanın gereğidir ama siz iş yerine çocuğa koli verip resmini çekip yayınlamakla o insanı rencide ediyorsunuz Bayburt Bayburt olalı böyle zulüm görmedi