Tüm yurtta ücretsiz, Bayburt da dahil!

65 yaş üstü vatandaşlar için şehir içi ulaşım artık ücretsiz...

Tüm yurtta ücretsiz, Bayburt da dahil!
Bayburt Postası - 65 yaş üstü vatandaşlar için şehir içi ulaşım artık ücretsiz. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, yönetmeliğin bugünden itibaren yürürlükte olduğunu duyurdu.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın girişimleriyle daha önce engelli ve şehit yakınları için ücretsiz seyahat hakkını tanıyan yönetmelik 65 yaş üstü vatandaşları da kapsayacak şekilde düzenlenerek yeniden yayımlandı. Dün yürürlüğe giren yönetmelik kapsamında şehit yakınları ve gaziler, yaşlı ve engelliler ile 65 yaş üstü vatandaşlar için ücretsiz seyahat hakkı uygulaması başladı. Uygulamanın tüm yurtta geçerli olacağı belirtildi.

Yönetmeliğin Resmi Gazete'de yayınlandığını söyleyen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, “Şehit ve gazi yakınlarımız şehir içi bütün ulaşımlardan ücretsiz yararlanabilecekler. 65 yaş üstü, engellilerimiz, engelli yakınlarımız kendileriyle birlikte seyahat eden bir kişi, şehit yakınları, gazi yakınları artık bundan sonra ücretsiz seyahat edecek” dedi.

Kart olmaması engel değil


Engelli vatandaşlar mevcut kimlik kartlarıyla, yaşlılar ise nüfus cüzdanlarıyla uygulamadan yararlanacak. Hizmet tüm Türkiye'de geçerli olacak. Nüfus cüzdanında engel oranı yazılmış olan engelli bireyler engel oranını gösteren nüfus cüzdanları ile bu haktan yararlanabilecek. Ücretsiz seyahat hakkından refakatçisi ile birlikte yararlanmak isteyen ağır engelli vatandaşlar için, yakınları yeniden düzenlenen engelli kimlik kartları için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın il müdürlüklerine başvuru yapması gerekiyor.

Şehirlerarası yüzde 50 indirim

65 yaş üstü vatandaşlar demiryolları ve denizyollarının şehir içi hatlarında, belediyelerin şehir içi toplu taşıma hatlarında, belediyeler tarafından kurulan şirketlere, birlik, müessese ve işletmelere veya belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs ya da şirketlere ait şehir içi toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz seyahat edecek. Demiryolları ve denizyollarının şehirlerarası hatlarından ise 50 indirimli yararlanacak. Ulaşımda herhangi bir saat uygulaması olmayacak, her saatte uygulanacak. Ücretsiz veya indirimli seyahat hakkının kullandırılmaması halinde bu haktan faydalandırılmayan her kişi için mülki idare amiri tarafından toplu taşıma aracının tarifesi üzerinden elli tam bilet bedeli tutarında idari para cezası uygulanacak.

Bayburt’ta kanuna rağmen ‘özel’ tarife uygulanıyordu!


Öte yandan Türkiye genelinde illerle birlikte birçok ilçede toplu taşıma araçlarında şehit, gazi ve yakınları ile birlikte engelli vatandaşların yararlandığı ücretsiz ulaşım hakkı Bayburt’ta uygulanmıyordu. Bayburt Postası tarafından gündeme getirilen konu hakkında, Bayburt Belediyesi’ne ait halk midibüslerinin kullanılmamasından dolayı mağdur olduklarını söyleyen şehit ve gazi aileleri ile engelli vatandaşlar, Türkiye genelinde illerle birlikte birçok ilçede uygulanan ücretsiz ulaşım hakkının Bayburt’ta da uygulamaya konulmasını istemişti.

TBMM’de kabul edilen ve terörden zarar görmüş siviller ve terörle mücadele sırasında mağdur olanlarla birlikte şehit ve gazi ailelerine toplu taşıma araçlarından ücretsiz seyahat hakkı getiren 'Torba Yasa'ya rağmen Bayburt Belediyesi, toplu taşımacılıkta özel bir tarife yayımlamıştı.

Bayburt Belediyesi Meclisi tarafından alınan kararla yüzde 25 zam gören toplu taşıma ücretleri 1.00 liradan 1.50 liraya yükselirken, yeni ücretlerin yer aldığı çizelgedeki ayrıntı ise dikkat çekmişti. Engelli vatandaşların yüzde 60 ve üzeri orana tabi tutulduğu çizelgede, şehit aileleri ve yakınları ise emekliler ve 65 yaş üzeri için uygulanan indirim tarifesinde yer almıştı. 

Dikkat çeken diğer bir ayrıntı ise Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı koordinasyonunda hazırlanan şehit yakınları ve gazilere tanınan hakların düzenlenmesi ile ilgili bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılmasına dair Resmi Gazete'de yayımlanan kanun maddelerinin aksine yayınlanan özel tarifede engelli vatandaşlara yönelik ise yüzde 60 engelli oranı. Ülke genelinde toplu taşımacılıkta belediyeler tarafından yüzde 40 ve üzeri oranda engelli olan vatandaşlara ücretsiz ulaşım hakkı verilmesine rağmen, Bayburt’ta ise hem yüzde 60 ve üzeri engel oranı uygulanıyor hem de ücrete tabi tutuluyordu.

Halk midibüslerine ne oldu?

Toplu taşımacılıkta vatandaşlar tarafından dile getirilen bir başka sorun ise belediyeye ait halk midibüsleri. Bayburt Belediyesi tarafından geçtiğimiz yıllarda toplu taşımacılıkta kullanılan halk midibüsleri bir süre sonra belediye tarafından kaldırılmıştı. Şehir içi taşımacılıkta kullanılması için alınan fakat daha sonra kaldırılan halk midibüsleri şimdi ise sadece belediye personelini taşıyor.

Midibüslerin şehir içi taşımacılıkta olmamasını eleştiren vatandaşlar, bir an önce halkın hizmetine sunulmasını ve yeni yasanın getirdiği ücretsiz ulaşım hakkının hem belediyeye hem de özel sektöre ait toplu taşımacılıkta uygulamaya konulmasını istedi.



Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Gül 10 yıl önce

Bizim dolmuş şöförleri kesin bunu kabul etmezler bir duraktan diğer durağa 1 tl olmasına rağmen 1.5 tl wericeksiniz diye yolcuyla kavga ediyor kaldıki 65 yaş üstünden para almıyacaklar kıyameti koparırlar.

Avatar
Akın 10 yıl önce

Bizim dolmuş şoförlerine iyi bir eğitim verilmesi gerekiyor. Öncelikle insan olma eğitimi. Yanında erkek olmayan bayanlara olmadık hakaretler edildiğine tanık oldum.

Avatar
Bayburt 10 yıl önce

Bizim şoförlere ilk önce direksiyon eğitimi versinler sonra zaten saygı yok buda başka bir konu tam bir eğitim şart

Avatar
Ahmet 10 yıl önce

Dolmuş şoförlerine eğitim şart ..

Avatar
Köksal Bayburtluoğlu 10 yıl önce

Çok sürat yapıyorlar, şöforler cem bşk ne iş yapar! Lütfen

Avatar
Hakan Can 10 yıl önce

Dolmuş şöforü amcam diyor ki ben zamanında bu hattı almak için 3 kilo altın bozdurdum. Ne kuralı ne yasası ben ne dersem o olur. Buyurun cenaze namazına...

Avatar
Canbayburt 10 yıl önce

Sırf bunların suratını görmeyim diye araba aldım

Avatar
mustafa 10 yıl önce

Goruyorum ki yaşamış oldugum tartismayi benim gibi bi cok insan yasamis baska sehirlerde 1 tl yada 1.5 tl arasi ucretlerlee 30 - 40km gibi mesafeler gidiyorsun dolmus soforleri gayet anlayisli ve nazik bizim bayburtta yontulmamis tasdevrinden kalma yobaz insanlari koymuslar 1 yada 2 si haric insanlari gercekten cok rahatsiz ediyorlar