Saraya benziyor mu?

Özel sektöre ait renkli ve ışıklı tabelaların arasında zor seçilebilen Belediye Sarayı, abluka altında.

Saraya benziyor mu?

Bayburt Postası - Bayburt’un en merkezi noktasında bulunmasına rağmen şehrin sembolik bir yapısı olması gereken Bayburt Belediyesi hizmet binası tartışmalı görüntüsüyle dikkat çekmeye devam ediyor. Son günlerde şehir genelindeki yapılaşma ile ilgili dile getirilen binalardan birisi ise tahmin edileceği gibi yine Bayburt Belediye Sarayı.

Belediye hizmet binasının mevcut yapısıyla bir saray olmaktan çıktığı ve köhne bir yapıya dönüştüğüne ilişkin eleştiriler tekrar gündeme gelirken, bu eleştirilerin en önemli çıkış noktası ise özel sektör ile kamu hizmet biriminin aynı binada yer alması!

Özel sektöre ait renkli ve ışıklı tabelaların arasında zor seçilebilen Belediye Sarayı, abluka altında…Bayındırlık eski Bakanı Erol Tuncer’in ilk mimari projelerinden biri olarak yükselen ve 34 yıl sonra mimarisi tamamen değiştirilen Bayburt Belediye Sarayı ile ilgili eleştiriler yeni değil. 1996'da mimarisine sadık kalınmadan yenilenen belediye sarayının bazı bölümlerinin ise özel sektöre satılması büyük bir tepki görmüştü.

1962 yılında temeli atıldıktan sonra 1982 yılında ise mimarisi değiştirilmeden bir kat daha yükselen belediye sarayı, tamamen yıkılıp yeniden yapılmaya başlandığı 1996 yılından bugüne kadar hem fiziki hem de sembol olarak tartışma konusu oldu. Binanın tarihi bir yapı olduğunu ileri sürüp yıkılmasını eleştiren vatandaşlarla, binanın yetersiz olduğu gerekçesiyle yeniden yapılmasını savunan vatandaşları daha sonra ortak bir noktada buluşturan eleştiri konusu ise belediye sarayının zemin ve 1. katının sürpriz bir şekilde özel sektöre satışı olmuştu.

1998 yılında yeniden hizmete açıldığında zemin ve 1. katı özel sektöre satılan Bayburt Belediyesi'nin, 2000 yılında dönemin Belediye Başkanı Hükmü Pekmezci tarafından 1. katı ancak kurtarılabildi…

Dönemin İçişleri Bakanı Ülkü Gökalp Güney ve Bayburt eski Valisi Ali Haydar Öner’in de yıkım kararı için tepki gösterdiği belediye sarayının yenilendikten sonra ise bazı bölümlerinin satışa çıkışı da birçok vatandaş tarafından tepki görmüştü. 1998 yılında yeniden hizmete açıldığında zemin ve 1. katı özel sektöre satılan Bayburt Belediyesi’nin, 2000 yılında ise 1. katı ancak kurtarılabilmişti. Dönemin Belediye Başkanı Hükmü Pekmezci tarafından başlatılan ‘Bayburt Belediyesi’ni kurtarma operasyonu’ ile büyük bir başarıya imza atılarak binanın bir kısmı tekrar geri alınmıştı. Tüm bu tepkilere ve kurtarma operasyonlarına rağmen hem mimarisi değiştirilen hem de bazı bölümlerinin özel sektöre satışı gerçekleştirilen Bayburt Belediye Sarayı, aradan geçen 17 yıl sonra görüntüsüyle eleştiri konusu olmaya devam ediyor.

Konuyla ilgili gazetemize açıklamada bulunan vatandaşlar, son yıllarda Hükümet tarafından başlatılan kentsel dönüşüm projelerini hatırlatarak, Bayburt’ta da benzer bir proje geliştirilmesini ve bu kentsel dönüşüme ilk olarak Bayburt Belediyesi’nden başlanılması gerektiğine dikkat çekmişti. Ülke genelinde birçok il ve ilçede tarihi belediye hizmet binalarının ya korunduğunu ya da sembolik bir bina olarak yöreye has yeniden tasarlandığını söyleyen vatandaşlar tarafından, Türkiye’nin 69’uncu vilayeti olan Bayburt’ta belediye hizmet binasının kentsel dönüşüm için sembolik bir yapı olmadığına da vurgu yapılmıştı.

Ocak 2013'te gündeme getirdiğimiz bu habere ilk tepki, SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz'dan geldi:




Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
ALOŞ 10 yıl önce

Çarpık yapılaşmayı halk önler. Eğer bu çarpık yapılaşmadan bana ne derseniz o zaman sorun yok demektir. Çarpık yapılaşma ve projesiz işler yapılırsa çarpık yapılaşma ve çıkmaz sokaklar oluşur. Bu da çirkinlik ve çözümü olmayan işler çıkar ortaya. Aslında bu işleri Belediyeler çözer. Onun için 5 yıllığına seçtiğin ekip başı eğer liyakatsız ise çözüm olmaz. 5 yıllığına halkın verdiği oylar ile seçilen Başkan yanlış ve çarpık yapılaşmalara sebep olursa ona rey verenler de sorumludur. Bu çarpık işlerin çözümüde yoktur.Onun için akıl denen varlığı kullanmak gerek. Bu benim partimin adamı veya partim kazansın da çarpık yapılaşma olsun derseniz oyu atan kişi de vebal altında olur ve adaleti sağlama konusunda hatalıdır. Onun içindirki inancımız gereği Allahın emri olan "ölçü ve tartıda hile yapanların vay haline!" emri kulağımızda ve kalbimizde olarak o seçim sandığına gitmeli ve hata yapmamalı

Avatar
Selim 10 yıl önce

Bayburt tarihi bir şehir olmalı safranbolu gibi imar usulü bu tür sistemde verilmeli zahit tarafları erzincan tarafından gelince acaba hangi köy diye hep bakar dururdum..

Avatar
Adnan 10 yıl önce

Hacı Ali Polat eski itfaiyenin yerini 4 trilyona satmasa şimdi oraya çok güzel bir belediye sarayı olurdu.

Avatar
VATANDAŞ 10 yıl önce

Ne yani Bayburt gibi yaşam koşullarının zor olduğu bir İL de Belediyeyi şehrin dışına kurup birde dolmuş parası mı ödesin millet?.. sanki büyükşehiriz de belediye sarayı şaşalı bir görüntü olsun istiyorsunuz.. yarın belediyeyi şehrin dışına yaptıklarında iki dolmuş ücreti verdikten sonra halkta serzeniş başlayacak ve belediyeyi merkeze çekme kampanyaları düzenleyecekler. Bayburtun belediye binasından önce bir sürü problemi var. ayrıca belediye binası yapmak demek belediye gelirlerini ikiye katlamak demek, bu da Bayburtluya bindirmek demek..

Avatar
Ahmet 10 yıl önce

Aklımız sonradan gelir hep,taş köprünün dibindeki binaya da beş on sene sonra başlarız.......