Nuhoğlu'ndan 'Sosyal Güvenlik Haftası' açıklaması

Bayburt Sosyal Güvenlik İl Müdürü Ali İhsan Nuhoğlu, 16-22 Mayıs 2022 tarihleri arasından kutlanan Sosyal Güvenlik Haftası dolayısıyla bir açıklama yaptı.

Nuhoğlu'ndan 'Sosyal Güvenlik Haftası' açıklaması

Bayburt Postası - Kurum çalışmalarına değinen Ali İhsan Nuhoğlu, Sosyal Güvenlik Reformu hakkında bilgi verdi.

Ali İhsan Nuhoğlu, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Kurumumuzun 5502 sayılı kuruluş Kanununa göre 16 Mayıs 2006 tarihinde kabul edilmesi nedeniyle her yıl bugünü kapsayan hafta Sosyal Güvenlik Haftası olarak, bu yıl 16-22 Mayıs 2022 tarihleri arasında tüm Türkiye de kutlanmaktadır.

Sosyal Güvenlik Haftasının amacı; Sosyal Güvenlik Kurumunu tüm paydaşlarımıza tanıtmak, Sosyal Güvenlik Reformunu anlatmak, sosyal güvenlik bilincini oluşturmak, vatandaşlarımızı sosyal güvenlik kavramının önemi ve bu haktan doğan hak ve yükümlülükleri konusunda bilgilendirmektir. Sosyal Güvenlik Kurumu olarak, vatandaşlarımıza doğum öncesinden başlayıp ölüm sonrasına kadar devam eden bir hizmet veriyoruz. Teşkilatımız hem bugüne hizmet ediyor hem de geleceğe dair yatırımlar yapıyor. Teknolojik gelişmeler ışığında birçok hizmet, özellikle E-Devlet uygulamalarından kolayca yapılıyor ve takip edilebiliyor.

Sürdürülebilir ve uygulanabilir bir sistem oluşturması amacıyla hazırlanan sosyal güvenlik reformu birçok yeniliği de beraberinde getirmiştir. SSK, Emekli Sandığı, Bağ-Kur, üç farklı kurum Sosyal Güvenlik Kurumu çatısı altında toplanmıştır.

2012 yılında gerçekleştirilen Genel Sağlık Sigortası reformu sayesinde toplumun bütün kesimlerine adil ve birinci sınıf sağlık hizmeti sunan model bir ülke haline geldik. Salgın sürecinde “Türk Mucizesi” olarak adlandırılan Genel Sağlık Sigortası sistemimiz dünyaya örnek teşkil eden bir başarıya imza atmıştır. Vatandaşlarımız sosyal güvenlik şemsiyesi altında korunmuştur. Bugün sosyal güvencesi olmayan vatandaşlarımız bakmakla yükümlü oldukları aile fertleri dahil 2022 yılı itibariyle aylık sadece 150 lira 12 kuruş ödeyerek sağlık hizmetlerinden yararlanabilmekteler. Ödeme gücü olmayan vatandaşlarımızın primleri ise devletimiz tarafından karşılanmaktadır. Ayrıca 18 yaş altı çocuk ve gençler koşulsuz şartsız Genel Sağlık Sigortası kapsamına alınmıştır.

Sosyal Güvenlik sisteminin en büyük sorunlarından biri olan kayıt dışı istihdamın, ekonomik ve sosyal açıdan birçok olumsuz sonucu bulunmaktadır. Ayrıca kısa ve uzun vadede her bakımdan ülke ekonomisine ve kişilere oldukça büyük zararları bulunmaktadır. Sosyal Güvenlik sistemimizin sürdürülebilirliği açısından Kayıt Dışı İstihdam ile mücadele çok önemlidir. Sosyal güvenlik reformuyla sosyal güvenliğe ilişkin birçok konuda olduğu gibi kayıt dışı istihdamla mücadele konusunda da kapsamlı düzenlemeler yapılmıştır.  Reformla   birlikte kayıt dışı istihdamla   mücadele konusunda sadece Sosyal Güvenlik Kurumu’nun yaptığı çalışmalarla başarılı olunamayacağı; kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum örgütleri, bankalar ve toplumun diğer ilgili kesimleri ile iş birliği yapılarak bu sorunun ortadan kaldırılabileceği hususu benimsenmiştir. Sosyal Güvenlik Reformu ile oluşturulan bu yeni anlayış çerçevesinde, kayıt dışı istihdamla mücadelede beş ana strateji belirlenmiştir.

1-Kurumlar Arası Bilgi ve Veri Paylaşımı Suretiyle Çapraz Denetim Yapılması
2- Denetim Sisteminin Etkinleştirilmesi ve Risk Odaklı Denetim Modeline Geçiş 
3- İstihdam Üzerindeki Maliyetlerin Yeniden Değerlendirilmesi       
4-Sosyal Güvenlik Hizmetlerinin Kalitesinin Artırılması   
5- Sosyal Güvenlik Bilincinin ve Kültürünün Oluşturulması

Sosyal güvenlik bilinçlendirme faaliyetleri, Sosyal güvenlik haftasında daha da etkin olarak yürütülmekte ve bu esaslar çerçevesinde tüm vatandaşlarımızı ve paydaşlarımızı bilinçlendirmek suretiyle kayıt dışı istihdamın önlenmesi amaçlanmaktadır. Bu vesileyle tüm vatandaşlarımızın, kurum çalışanlarımızın ve paydaşlarımızın Sosyal Güvenlik Haftasını kutluyorum."
                                                                      

Anahtar Kelimeler:
Ali İhsan Nuhoğlu
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.