Minnet, rahmet ve şükranla anıldı

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 76. yıldönümünde tüm yurtta olduğu gibi Bayburt’ta da düzenlenen törenlerle anıldı.

Minnet, rahmet ve şükranla anıldı
Bayburt Postası -  Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi  Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 76. yıldönümünde tüm yurtta olduğu gibi Bayburt’ta da düzenlenen törenlerle anıldı. Gün içinde düzenlenen anma etkinliklerinin ilk bölümü Cumhuriyet Meydanı’nda Atatürk anıtı önünde yapıldı. Anıta çelenklerin konulmasının ardından saat 09.05’te, 2 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Bayrakların yarıya indirilip, sirenlerin çalındığı saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okundu. Cumhuriyet Meydanı’nda yapılan anma töreninin ardından etkinliklere Şair Zihni Kültür Merkezi’nde yapılan programla devam edildi.



Bayburt Anadolu Lisesi tarafından hazırlanan programa Bayburt Valisi Yusuf Odabaş, Bayburt Belediye Başkanı Mete Memiş, Garnizon Komutanı Mehmet Nail Yiğit, protokol üyeleri, öğretmenler ve öğrenci velileri katıldı.

Anadolu Lisesi öğrencilerinin Bayburt Valisi Yusuf Odabaş’a çiçek takdim ettiği törende günün anlam ve önemini anlatan konuşmayı Anadolu Lisesi tarih öğretmeni Murat Koç yaptı. Koç, konuşmasında şu ifadelere yer verdi. 

"10 Kasım Atatürk'ü anlama günüdür"

"Herkesin bildiği gibi eşsiz devlet adamı 20. Yüzyılın yetiştirdiği en büyük deha ve de Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu olan Mustafa kemal Atatürk’ü 76 yıl önce bugün kaybettik. Türk milleti için 10 Kasım bir matem günü olmaktan çok Türkiye Cumhuriyeti ile birlikte yaşayacak olan Büyük Önder Atatürk’ü anma ve düşüncelerini anlama günüdür. O’nu anarken ve anlamaya çalışırken üzerinde durmamız gereken esas unsurlar Atatürk’ün ‘en büyük eserim’ dediği Cumhuriyet’e yön veren kurucu ilkelerdir. Cumhuriyetçilik, milliyetçilik, devletçilik, halkçılık, inkılapçılık ve laiklik Türkiye Cumhuriyet’ini var eden asıl nitelikler olarak karşımıza çıkmakta, ülkemizin geleceğine ışık tutmaktadırlar. Atatürk’ün egemenliği kayıtsız, şartsız millete ait bir yetki olarak gören anlayışı, Türkiye’mizin bugün sahip olduğu demokratik rejim açısından belirleyici bir öneme sahiptir. Mustafa Kemal Atatürk, vatanına ve milletine çok yüce duygularla bağlı, vatan müdafaasını her şeyin üzerinde tutan ulus sevgisi kıyaslanamayacak bir tutku derecesinde olan, hayattayken ve ölümünden sonra da maddi ve manevi tüm varlığını çok sevdiği milletine adamış bir devlet adamı ve komutandı. O’nun büyük emeli; Türk milletinin ‘En medeni ve refah seviyesi yüksek bir millet olarak varlığını sürdürmesi’ idi. Mustafa Kemal Atatürk bunları arzularken asla hayalperest davranmazdı. Zira ona göre akıl ve mantığın üstesinden gelemeyeceği hiçbir iş yoktu. Bu nedenledir ki hayata geçirdiği başarılı reformların temelinde de akıl ve mantık vardı. O’na göre bilim ve teknik hayatımıza hakim olmalıydı. Çağdaş uygarlık düzeyinin üzerine çıkmanın eğitimle olacağına işaret eden Atatürk, eğitimin milli olması gereğine inanmıştır. Zira O, eğitimin gücünden bahsederken bir söyleminde ‘Eğitimdir ki bir milleti ya hür, bağımsız, şanlı, yüce bir toplum olarak yaşatır; ya da bir milleti esarete ve sefalete terk eder’ demektedir."

"O’na göre Türk ulusu esir yaşayamazdı"

"Atatürk bağımsızlığına çok düşkün bir liderdi. O’na göre Türk ulusu esir yaşayamazdı. Bu nedenle Milli Mücadele’yi Anadolu sathında başlattığında parolası da ‘Ya İstiklal Ya Ölüm’dü. Mücadeleci bir ruha sahip olan ve milletine sonuna kadar güvenen Atatürk, Amerikalı bir generale de bu hususta şu sözleri söylemiştir. ‘ … bir millet top yekûn kurtulmaya karar verir de harekete geçerse onun özgürlüğünü ve bağımsızlığını elde etmesini engelleyecek bir güç dünyada yoktur.’ Ulusumuzun kurtarıcısı, demokratik ve çağdaş Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu eşsiz devlet adamı Atatürk, dün olduğu gibi bundan böyle de yolumuzu aydınlatmaya devam edecek, ilke ve devrimleri ülkemizin geleceğine yön vermeyi sürdürecektir. Buna hiç şüphe yoktur. Sözlerime son verirken Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü minnet ve şükran duyguları içerisinde anıyorum."

Konuşmanın ardından Bayburt Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından hazırlanan ve milli mücadele yıllarını analatan ‘Atatürk’ konulu oratoryo sahnelendi. Oratoryo gösteriminde yer alan şiir ve türküler büyük beğeni topladı.


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.