Kop Destanı 'milli' payesini alıyor!

Kop Şehitleri Anıtı ve çevresinin, Milli Şehitlik ya da Milli Park olması yönünde çabalar sürüyor.

Kop Destanı 'milli' payesini alıyor!
Bayburt Postası - Kop Şehitleri Anıtı ve çevresinin, Milli Şehitlik ya da Milli Park olması yönünde çabalar sürüyor. Bayburt Postası’nın sürekli gündeme getirdiği konu ile ilgili Bayburt Valiliği tarafından bir açıklama yapıldı. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından etüt çalışmalarının başlatıldığı duyurulan açıklamada, “Genel Müdürlüğümüzden gelen uzmanlarla beraber yaklaşık iki hafta arazide etüt çalışması yapılmış olup, çalışmalarımız Genelkurmay Başkanlığı ATASE (Askeri Tarih ve Strateji Etüt Dairesi),Bayburt ve Atatürk Üniversitelerinde arşiv araştırmaları yönünde devam etmektedir” denildi.

Açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

"Bayburt Orman ve Su İşleri (Doğa Koruma ve Milli Parklar) Şube Müdürlüğü’nce 2014 yılında ön etüdü hazırlanarak teklifi yapılan Kop Dağları Tarihi Milli Parkı için T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından etüt çalışmaları başlatılmıştır. Genel müdürlüğümüzden gelen uzmanlarla beraber yaklaşık iki hafta arazide etüt çalışması yapılmış olup, çalışmalarımız Genelkurmay Başkanlığı (Askeri Tarih ve Strateji Etüt Dairesi (ATASE), Bayburt ve Atatürk üniversitelerinde arşiv araştırmaları yönünde devam etmektedir. Yapılacak çalışmalar neticesinde, tarihin karanlık sayfalarında kalmış Kop Savunma Savaşları, tarihte hak ettiği değere kavuşturulacak ve ülkemizin değişik yörelerinden gelerek burada kahramanlık destanı yazan şehitlerimizin ruhu şad edilecektir. Aynı zamanda aziz milletimizin her şeylerini ortaya koyarak göstermiş oldukları bu kahramanlık mücadelesi, gelecek nesillere aktırılarak vatan sevgisi ile tarih şuurunun gelişmesine katkı sağlanacaktır.


Anıt 1963’te yükseldi, o günden beri bekliyor!

1914’te Birinci Dünya Savaşı’na girmek zorunda kalan Osmanlı İmparatorluğu’na karşı, batıda olduğu gibi doğuda da başka cepheler açılmıştı. Aynı tarihlerde dillere destan Çanakkale Savaşı'nın bitmesinin hemen ardından yine dillere destan bir başka cephe Bayburt’ta açılmıştı.

İşte Anadolu'yu kasıp kavuran Birinci Dünya Savaşı'nın seyrini değiştiren bu cephelerden biri 2. Plevne olarak adlandırılan Halit Paşa komutasındaki 'Kop Savunması' idi. Şubat 1916’da Türk Ordusu tarafından oluşturulduktan sonra yer yer çarpışmaların yaşanmaya başlandığı Kop Dağı’ndaki savaş, Mart 1916’da şiddetlendi. Aralıksız zor şartlarda tutulan ve General Yudenich komutasındaki Rus ordusuna büyük bir kayıp verdiren bu cephe, Temmuz 1916'da ise zorunlu olarak düştü. 

Birinci Dünya Savaşı’nda Osmanlı İmparatorluğu’nun doğu cephesinin en önemli noktalarından biri olan ve Rus Ordusu’na aylarca geçit verilmeyen Kop Dağı’nda 9 bin 700 şehit düştü. Bu tarihi savunma, tarihe ‘İkinci Plevne’ adıyla Çoruh Müfrezesi'nin destanı olarak geçerken, savaşın anısına yapılan Kop Şehitleri Anıtı da 1963 yılında yükseldi.

Açılışı, dönemin 3. Ordu Komutanı Orgeneral Refik Tulga, Gümüşhane Valisi Mustafa Karaer, Erzurum Valisi Hüseyin Meydanoğlu’nun katılımıyla gerçekleşen Kop Şehitleri Anıtı, Bayburt Kaymakamı Sabahattin Çakmakoğlu, Garnizon Komutanı Kur. Alb. Bedrettin Demirel ve Bayburt Postası'nın kurucusu gazeteci Osman Okutmuş’un öncülüğünde Bayburt halkının katkısıyla yükseldi.

O günden sonra her Bayburtlu’nun kalbinde de abideleşmiş olan Kop Şehitleri anısına yapılan bu anıt ve çevresi, uzun yıllardır ‘Milli Şehitlik’ olmak için bekliyor!

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Abdulcelil Kahveci 8 yıl önce

InşAllah en kısa surede gerçekleşir. Her karışı şehitlerimizin kanıyla sulanarak şereflenen vatan topraklarının gerçek sahiplerine güzel bir vefa örneği.