Jandarma 180 Yaşında

Jandarma Teşkilatı’nın 180’inci Kuruluş Yıldönümü dolayısıyla İl Jandarma Komutanlığı’nda tören düzenlendi.

Jandarma 180 Yaşında
Bayburt Postası - Törene Vali Ali Hamza Pehlivan, Garnizon Komutanı Tank Albay Davut Balibaşa, Belediye Başkan Vekili Suat Doğan, Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Murat Tiryaki, Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun, Vali Yardımcıları Ayhan Yazgan ile Coşkun Öztürk, Demirözü Kaymakamı Ömer Coşkun, İl Jandarma Komutanı Halil Murat Bilgiç, İl Emniyet Müdür Vekili Murat Güney, kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin yanı sıra emniyet ve jandarma teşkilatı personeli katıldı.

İl Jandarma Komutanlığı bahçesindeki tören İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Halil Murat Bilgiç’in Atatürk Anıtı’na çelenk sunmasıyla başladı. Daha sonra törene katılanlar Saygı Duruşu’nda bulunarak İstiklal Marşı’nı okudu.

Vali Pehlivan burada yaptığı konuşmada Jandarma Teşkilatı’nın 180’inci kuruluş yıldönümünü kutlayarak kurum mensuplarına başarılar diledi. Toplumsal hayat açısından güvenliğin vazgeçilmez ihtiyaçlar arasında olduğunu söyleyen Vali Pehlivan, “Sosyal sözleşme olarak ifade edilen felsefi anlayışta insanlar toplum halinde yaşamaya başladıklarında özgürlüklerinin bir kısmını Devlet denilen yapıya devretmek suretiyle bir takım beklentiler içerisine girmişlerdir. Bu beklentilerden en büyüğü güvenliktir. Devletin en temel görevleri arasında toplumun huzurunu, esenliğini ve intizamını temin etmek, adaleti tesis etmek ve güvenliği sağlamak gelir. Binlerce yıllık kadim geçmişiyle devletimizin en köklü kurumlarından biri olan Jandarmamız bu görevi kolluk birimi olarak 180 yıldır başarıyla yerine getiriyor.” diye konuştu.

Jandarma Teşkilatı’nın değişik isimler altında Türk Milleti’nin tarih boyunca kurduğu devletlerde güvenliği sağladığına işaret eden Vali Pehlivan, “Bu bağlamda Subaşı kelimesi eski Türk Devletleri’nde de kolluğu sağlayan birimleri ifade eden bir terimdir. Nitekim; Orta Asya’daki kitabelerde Subaşı isminin yer aldığı tespit edilmiştir. Sonrasında Anadolu’da kurulan Selçuklu ve Osmanlı Devletleri’nde de Derbent, Candar, Belderen gibi değişik başlıklar altında Jandarma Teşkilatı vazifelerini yerine getirmiştir. 1839 yılından itibaren Jandarma Teşkilatı olarak kırsal sahada asayişin sağlanması konusunda vazifeler üstlenmiş ve başarıyla yerine getirmiştir. Jandarma barış döneminde güvenlik ve asayiş hizmetini yerine getirirken savaş döneminde yurt savunmasında görev almış ve almaya devam etmektedir. Bugün de hem iç güvenlik hem de sınır güvenliği konusunda Jandarma’mız bütün birimleriyle, özellikle özel kuvvetleri marifetiyle hizmetlerini cansiperane ve fedakarca yerine getirmeye devam etmektedir.” şeklinde konuştu.

Vali Pehlivan sözlerine şu şekilde devam etti: “Jandarma personeli arkadaşlarımız zorlu bir görev yapıyor. Yurdumuzun her köşesinde vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğinin sağlanması, toplumda ortaya çıkan ya da çıkması muhtemel suç unsurlarına karşı mücadele edilmesi bağlamında hem önleyici hem de adli kolluk görevini yerine getirmektedir. Tabi bu zorlu görevi özellikle de kırsal alanda yerine getirmesi hasebiyle zor coğrafyalarda ağır iklim şartlarıyla da mücadele etmektedir. Jandarmamız mülki idare hizmetleri bağlamında kırsaldaki elimiz, kolumuz, gözümüz ve kulağımızdır.”



Jandarma’nın bu zorlu süreçlerde bir çok şehit verdiğine vurgu yapan Vali Pehlivan, “Hem iç güvenlik hizmetlerini, hem de asayiş hizmetlerini yerine getirirken sayısız şehitler verdik. Aziz Şehitlerimizi rahmetle,minnetle yad ediyorum. Aynı şekilde kahraman gazilerimizin ebediyete intikal edenlerini rahmetle, hayatta olanlarını şükranla yad ediyorum. Görevi başında olan personelimize üstün başarılar temenni ediyorum. Jandarma personelimiz Bayburt’ta, yarın yurdumuzun değişik bir ili ya da ilçesinde görevlerini yapmaya devam edecekler. Görevleri sırasında aileleri de bu özverili görev süreçlerine ortak oluyor. Bu vesileyle bütün Jandarma Personelimizin ailelerine de şükranlarımı sunuyorum. Onların vermiş olduğu destek, bu uğurda göstermiş olduğu sabır ve özveri şüphe yok ki Jandarma personelimizin başarısının daha da pekişmesine vesile olmaktadır. Huzur kenti olarak nitelendirdiğimiz Bayburt ilimizde bütün köylerimizde, yaylalarımızda, mezralarımızda görevlerinizi yerine getiriyorsunuz. Başta İl Jandarma Komutanımız olmak üzere bütün meslek mensuplarına bu güvenli ortamın tesisinde ve devamlılığındaki çok önemli katkılarınızdan dolayı İlin Valisi olarak hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum.” İfadelerini kullandı.

İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Halil Murat Bilgiç ise mensubu olmaktan gurur duydukları Jandarma Teşkilatı’nın kuruluşunun 180’inci yıl dönümünü kutlamanın onur, mutluluk ve heyecanı içerisinde olduklarını söyledi.

Jandarma Genel Komutanlığı’nın başarılarla dolu bir mazisi olduğunu dile getiren Albay Bilgiç, “Kuruluşundan bugüne kadar yüce milletimizin engin sevgisine mazhar olmuş, Türkiye Cumhuriyeti’nin bölünmez, bütünlüğünün korunması, milletimizin huzur ve güvenliği ile kamu güvenliğinin sağlanması yönündeki hizmetlerle ulusumuzun her zaman takdirini kazanmıştır. Jandarma Genel Komutanlığı personeli olarak biz de milletimizin bize olan bu teveccühünün bilincinde hareket ederek var olan bu güven ve sevgi bağını korumak, perçinlemek ve daha da güçlendirmek azim ve kararlılığındayız.” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Vali Pehlivan ile beraberindekiler tören alanında yer alan jandarma personelini tebrik ederek görevlerinde başarı diledi. Vali Pehlivan, günün anısına komutanlık şeref defterini imzalaması sonrasında Jandarma’nın kuruluş yıldönümü dolayısıyla verilen yemeğe katıldı.

Tören İl Jandarma Komutanlığı’nda düzenlenen 180’inci Kuruluş Yıldönümü yemeğiyle sona erdi.

YÜRÜYÜŞ VE MEHTERAN GÖSTERİSİ DÜZENLENDİ

Öte yandan Jandarma Teşkilatı’nın 180’inci Kuruluş Yıldönümü dolayısıyla Cumhuriyet Caddesi boyunca Jandarma personelinin katıldığı yürüyüş ve arkasından mehteran gösterisi düzenlendi.

Dede Korkut Kavşağı’ndan hareket eden İl Jandarma Komutanlığı’nda görevli askerler İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Mehteran Takımı eşliğinde Saat Kule Meydanı’na kadar yürüyüş gerçekleştirdi. Jandarma askerler ile mehteran takımından oluşan gruba vatandaşlar da yol boyunca ilgiyle eşlik etti.

Gösteri birliğinin Bayburt Valiliği önünde yerini almasının ardından Vali Pehlivan askerleri selamladı, Jandarma Teşkilatı’nın 180’İnci Kuruluş Yıldönümü ’nü tebrik edip Jandarma personeline görevlerinde başarılar diledi.

Valilik Binası önünde Mehteran konserinin sunulmasının ardından Jandarma Teşkilatı’nın 180’İnci Kuruluş Yıldönümü gösterileri sona erdi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.