Galer Hamamı’nda değişen bir şey yok…

Bayburt’un tarihi ve kültürel değerleri arasında hatırı sayılır yeri olan Galer Hamamı kurtarılmayı bekliyor.

Galer Hamamı’nda değişen bir şey yok…
Bayburt Postası - Dünyanın oldukça zengin tarih ve kültür mirasına sahip Anadolu’nun birçok yerinde hamamlar restore edilip hizmete açılırken, Bayburt’ta ise kamuoyunun uyarılarına ve yol açtığı tehlikeye rağmen ilgisizlikte ısrar ediliyor.



Bir zamanlar Bent, Şengül, Nurlan, Çarşı gibi hamamları ile ünlü Bayburt, şimdilerde biri tarihi iki hamamıyla 80 bin nüfuslu şehirde hizmet vermeye çalışıyor. Kimi Evliya Çelebi’nin Seyahatname’sine konu olmuş, kimi  Osmanlı mimarisinin ilk örneklerini taşıyan bu hamamlardan Galer ya da diğer isimleriyle Nurlan, Paşaoğulları yahut Kondolotlar Hamamı, kentin belleğinde önemli bir yer tutuyor.  

Şenlikli hamam sefalarının yapıldığı, düğün dernek gibi geleneksel şölenlerde uğrak yeri olan, yıkanılıp yunulan, ancak 1990’lı yıllarda hizmetine son verilen Galer hamamı, o gün bugündür terk edilip yıkılmaya yüz tutmuş. 

Çocuklar için riskli oyun alanı

Kentin sosyal ve kültürel dokusu için bir kayıp olarak görülen tarihi hamam, bir başka yönüyle de tehlike çanları çalıyor. Her an yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya olan bu harabeye dönüşmüş yapı, aynı zamanda etrafında oyun oynayan çocuklar ve mahalleli için bir risk oluşturuyor. Mahalle sakinleri, koruma(!) altına alınmış hamamın bir an önce onarılmasını beklerken, aynı zamanda çökme ve yıkılma gibi tehlikelere karşı bir önlem alınmasını da talep ediyor. 



Fotoğraflar: Engin Kaban
Haber: Murat Okutmuş

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Tuzcuzadeli 5 yıl önce

Bu hamamın sorunu çözülmez. Sebep Vakıflar diyorki bana devredin bende alıp tamir edeyim ama sonrasına ben karar veririm. Mal sahibi aile fertleri tadilat masrafını karşılayamıyor. Onlar ise devr etmek taraftarı değil. Devir olsa bile taşhanlar gibi satın alınsın hakkı ödenerek alınsın diyorlar. Yöneticiler bu konuda ciddi bir yaklaşım içerisinde görmedim pek. Öyle bir ağız söylenip geçiştiriliyor.
Dip Not : Lütfen bu mahalleye ve hamama isim olarak GALER ismini kullanmayın. Galerismi Osmanlı zamanında ermenilerin oturduğu kısıma denirdi. Müslüman tebaanın oturduğu bölgeye Tuzcuzade denirdi. Bilmiyoruz çoğumuz . Kaynaklarda ispatıda basit bir konu. elhamdülillah Müslümanız. Türküz. Tuzcuzadeliyiz.