Bent Hamamı, sahibine emanet

Tarihi Bent Hamamı Akkoyunlu Ferahşat Bey ailesine emanet edildi.

Bent Hamamı, sahibine emanet
Bayburt Postası - Tarihi Bent Hamamı Akkoyunlu Ferahşat Bey ailesine emanet edildi. Bayındırlı Ümerası'ndan Akkoyunlu Hacı Ferahşat Bey Vakfı Mütevellisi Hayrettin Haluk Akkoyunlu,  Bayburt genelinde yer alan 88 vakıf eserinin kendilerine mahkeme kararıyla teslim edildiğini söyledi.

Yaklaşık 4 yıldır süren mahkemenin sonlandığını söyleyen Akkoyunlu, “Biz yaklaşık 4 yıl gibi bir süre mahkeme gördük. Vakıf evladı olduğumuzu ispat etmek için. Neticede vakıf evladı olduğumuzu, Hacı Ferahşat bey soyundan geldiğimizi mahkemede ispat edince Vakıflar Genel Müdürlüğü mütevellilik görevini 461 sayılı kararla bize devretti” dedi.  



Tarihi Bent Hamamı’nın Bayburt’un kanayan yaralarından biri olduğunu söyleyen Akkoyunlu, “2008 yılında projelendirme işlemi tamamlandı. Halen yapım ihalesine çıkılmadı. Biz bu noktada aile bireyleri olarak sayın valimizden bir randevu talep edeceğiz. Bu konuyu sayın valimiz, milletvekilimiz ve belediye başkanımızla da görüşeceğiz. Herşey hazır, yapılması gereken sadece ödeneğin tahsis edilip ihaleye çıkılması” diye konuştu.

Aile mensuplarının da katılımıyla tarihi Bent Hamamı’nın virane ve içler acısı ortamında basın toplantısı düzenleyen Akkoyunlu, şunları söyledi:

“Mülkün sahibi yalnızca yüce Allah’tır. Biz fani kullar sadece bekçiliğini yapmaktayız. Tarihi Bent Hamamı Bayındırlı Ümerası'ndan Akkoyunlu Hacı Ferahşat Bey Vakfı’na aittir. Bu vakfın daha önceki mütevellisi 1974 yılında Milli Selamet Partisi döneminde TBMM Başkanvekilliği yapmış olan emekli milletvekili merhum amcamız Avukat Mehmet Orhan Akkoyunlu idi. 2006 yılında amcamız yaşlılığı ve hastalığından dolayı mütevellilikten istifa etti. Sonraki yıllarda aile ile yapmış olduğu istişareler sonrasında vakıf yöneticiliğini yani mütevelliliğini bana devretti”

4 yıl süren ispat davası

“Biz yaklaşık 4 yıl gibi bir süre mahkeme gördük. Vakıf evladı olduğumuzu ispat etmek için. Neticede vakıf evladı olduğumuzu, Hacı Ferahşat bey soyundan geldiğimizi mahkemede ispat edince Vakıflar Genel Müdürlüğü mütevellilik görevini 461 sayılı kararla bize devretti. Burası bir mülhak vakıf. Mülhak vakıf yöneticisi kurucunun soyunda gelenler tarafından idare edilen vakıf demek. Aslında hepsi bir bütünün parçaları. Yalnız Cumhuriyet döneminde çıkan bir yasa ile bu ayrılmış ve mülhak vakıflar olarak eritilmeye çalışılmış. Mülhak vakıf bir nevi aile vakfı. Yani medeni kanundan önce kurulan vakıf. Mazbut vakıf ise devlet tarafından yönetilen vakıflardır.”

“Bayburt’un kanayan yaralarından biri”

"Tarihi Bent Hamamı Bayburt’un kanayan yaralarından biridir. Tabi Mehmet Orhan Akkoyunlu’nun istifa ettiği 2006 yılından 2014 yılı Aralık ayına kadar yasa gereği Vakıflar Bölge Müdürlüğü buraya vekaleten baktı. Bu sürede Erzurum Vakıflar Bölge Müdürlüğü bu hamamın tüm projelendirme işlemlerini tamamladı. 2008 yılında projelendirme işlemi tamamlandı ama  halen yapım ihalesine çıkılmadı”

“Yapılması gereken, ödeneğin tahsis edilip ihaleye çıkılması”

“Biz bu noktada aile bireyleri olarak sayın valimizden bir randevu talep edeceğiz. Bu konuyu sayın valimiz, milletvekilimiz ve belediye başkanımızla da görüşeceğiz. Herşey hazır, yapılması gereken sadece ödeneğin tahsis edilip ihaleye çıkılması.”

“Restore edilip hamam olarak hizmete açılacak”


“Mahkeme kararının ardından 22 Aralık 2014 tarihinde  Vakıflar Genel Müdürlüğü ve bölge müdürlüğünden davet geldi, gittik. Bana bu vakıfla alakalı 88 gayri menkul tahsis edildi. Bunlardan biri Bent Hamamı ve hamamın bitişiğindeki 2 katlı kargir ev. Orası yıkılmaya yüz tutmuş bir yer. Orayla ilgili de düşüncelerimiz var. Bundan sonra bu hamam aslına uygun bir şekilde restore edilip hamam olarak hizmete açılacak. Eski günlerde olduğu gibi. Vakıf tarafından işletilecek. Hamamla ilgili ayrıca Kuzey Doğu Kalkınma Ajansı’na (KUDAKA) da proje suncağız. Hamamızı eski ihtişamına kavuşturacağız inşallah”

İlk iş, balicilerin meskenine kilit vurmak oldu

Bent Hamamı virane görüntüsüyle içimizi acıtırken, basın açıklamasının yapıldığı yerde acı bir gerçek daha göze çarptı. Daha önce de gazetemiz tarafından gündeme getirilen görüntülere bugün yine şahit olduk. Uzun bir aradan sonra kapısını araladığımız tarihi hamamın madde bağımlılarının meskeni haline geldiği objektiflerimize bir kez daha yansıdı.

Uzun yıllar Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün gözetiminde olmasına rağmen kapısız ve güvenliksiz bir şekilde bırakılan hamam, bali, tiner ve bira şişeleriyle adeta çöplüğe dönmüş vaziyette.

22 Aralık 2014 tarihinde diğer vakıf malları ile birlikte Bent Hamamı’nın yetkisini alan Akkoyunlu Hacı Ferahşat Bey Vakfı Mütevellisi Hayrettin Haluk Akkoyunlu, görevi aldığı günün ertesi günü Bent Hamamı’na kapı yaptırarak kilit vurdurduğunu söyledi. 

Akkoyunlu, “Yetkiyi alır almaz bunu yaptım, çünkü Allah korusun o tarihten itibaren bir kişiye bir şey olsa devlet bunu bizden sorar” dedi.

Yağmaya direnen bir başka Ferahşat Bey mirası

En son 1980’li yıllarda hamam olarak faaliyet gösteren Bent Hamamı o günden itibaren yıkılmamak için direniyor. Atıl bir vaziyette günümüze kadar gelebilen hamamla aynı yerde aynı kaderi paylaşan yerlerden biri yine Ferahşat Bey Vakfı malı olan bitişikteki 2 katlı ev.

Geçmişte hamamı işleten Ferahşat Bey Ailesi tarafından kullanılan ev zaman içerisinde definecilerin uğrak yeri olmuş. Kapısı kırılan ve içerisinde çukurlar açılan virane ev de tarihi hamam gibi kurtarılmayı bekliyor. 

Vakfın mütevellisi Hayrettin Haluk Akkoyunlu, “Hamamla birlikte evi de eski günlerdeki gibi kurtaracağız. Ve aile bireylerimizle birlikte alınacak karar sonrası faaliyete sokacağız. Açıkçası Hacı Ferahşat Bey Öğrenci Yurdu adı altında yetime, yoksula açılacak sıcak bir yuva olabilir. Bayburt Postası’ndaki haberde denildiği gibi direnen yiğit bir yeri var ama tarihimiz ve kültürümüz yok olup gidiyor. İnşallah hep birlikte Bayburt olarak buraları ayağa kaldıracağız” dedi.



Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
nurhan altınbilek 9 yıl önce

çok güzel bir gelişme "akkoyunlu ailesine başarılar dileyerek,Allah razı olsun.
diğer eski hamamlarda sağlıklı bir şekilde,onarılır.

Avatar
Hüsamettin Adıgüzel @nurhan altınbilek 9 yıl önce

Bayburt adına sevindirici bir haber bu.. başarılar diliyorum, Hayırlı olsun

Avatar
Aslıhan Tuluğ 9 yıl önce

Tarihimize sahip çıkmamız gerek. Eski günler geri gelecek mi. Bayburt ta ki o eski hamam kültürü yeniden yaşanacak mı.. İlgilileri tebrik ediyorum. Sadece burası değil diğer hamamlarda örneğin galer hamamı da ele alınmalı

Avatar
Aslıhan Tuluğ 9 yıl önce

Tarihimize sahip çıkmamız gerek. Eski günler geri gelecek mi. Bayburt ta ki o eski hamam kültürü yeniden yaşanacak mı.. İlgilileri tebrik ediyorum. Sadece burası değil diğer hamamlarda örneğin galer hamamı da ele alınmalı

Avatar
Alperen Aslan 9 yıl önce

Hayırlı olsun. Bayburt ta yok olmaya yüz tutmuş olan bir Osmanlı Eseri inşallah yakında ayağa kalkar.Bakınız Bayburt Bent Hamamım Tarihçesi

Avatar
Gürsel Karapınar 9 yıl önce

2015' in en sevindirici haberi dersem yalan olmaz,Haluk Akkoyunlu kardeşimi tebrik ediyorum..En kısa zamanda onarımına başlanır..Sabırsızlıkla bekliyoruz..
Darısı tarihi Kondolot hamamına diyoruz....

Avatar
pulurlu 9 yıl önce

aynı hamamdan pulurdada var onada el atılmalı .yıllarca samanlik olarak kullanıldı .

Avatar
Sade Vatandaş 9 yıl önce

Hoç biz Hasan'a boşuna Akkoyunlu demedük.