BAYGİAD’dan, HSYK teklifine tepki!

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) yapısını ve işleyişini değiştirmeyi öngören düzenlemeye Bayburt Girişimci İşadamları Derneği ’nden (BAYGİAD ) tepki geldi.

BAYGİAD’dan, HSYK teklifine tepki!
Bayburt Postası - Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) yapısını ve işleyişini değiştirmeyi öngören düzenlemeye Bayburt Girişimci İşadamları Derneği ’nden (BAYGİAD ) tepki geldi.

BAYGİAD Yönetim Kurulu tarafından yapılan yazılı açıklamada, HSYK’nın 2010’da yapılan referandum sonucunda milletin yüzde 58 evet oyu ile daha bağımsız hale getirildiği belirtilerek,“Yapılmak istenilen değişikliklerin 2010 yılında milletimizin ortaya koymuş olduğu iradeye saygısızlık ve vefasızlık olacağını kamuoyuyla paylaşıyoruz” denildi.

Son dönemde yapılan operasyonların gelişmekte olan diğer ülkelerdeki operasyonlarla karşılaştırıldığında, yaşanan gelişmelerin gıpta ile izlendiği belirtilen açıklamada, sürecin Türkiye’ye çok ağır ekonomik ve ticari maliyetler getireceğine de değinildi.

Her kesimin hukukun üstünlüğüne saygılı olmaya ve yargının bağımsızlığını zedeleyecek adımlar atmamaya  davet edildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“İbret ve gıpta ile izlemekteyiz”

"Son dönemde ortaya çıkan yolsuzluk ve rüşvet operasyonları ve sonrasında yaşananları dikkatle takip etmekteyiz. Benzer durumlarda nasıl reaksiyon verilmesi gerektiğine dair Türk ve İslam tarihindeki örnekler hepimizin malumudur. Ayrıca son bir ay içerisinde dünyanın gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerinde yaşanan yolsuzluk soruşturmaları ve yolsuzluklara karıştığı iddia edilenlerin, ülke üst yöneticilerinin, yasama, yargı ve yürütme erklerinin, ülke medyasının ve kamuoyunun aldıkları tavırları ibret ve gıpta ile izlemekteyiz.”

“Personel ve bürokrat kıyımı”


“Kuvvetler ayrılığı, hukukun üstünlüğü ve hukuk karşısında herkesin eşit olması gibi hukuk devleti olmanın temel ilkeleri bütün siyasi görüşler için vazgeçilmezdir. Ülkemizde ise, yaşanan süreçte adli kovuşturma ve yargılamada yakınları bulunanların kovuşturmayı yapan emniyet ve yargı mensuplarını görevlerinden aldıklarını ve bunu ülke çapında bir personel ve bürokrat kıyımına dönüştürdüklerini büyük bir şaşkınlıkla gözlemlemekteyiz.”

“Millet iradesine saygısızlık ve vafasızlıktır”


“Bu açıklamaya sebep teşkil eden son gelişmede ise TBMM’ye sevk edilen bir yasa tasarısı ile zaten ağır ithamlar ve basın yoluyla baskı altında tutulan yargı mensuplarının, hukuki tarafsızlığını ve bağımsızlığını imkânsız hale getirecek, atama ve soruşturmalarını tümüyle Adalet Bakanı’na bağlayacak bir düzenlemenin getirilmeye çalışılmaktadır. Hükümetin bir önceki Adalet Bakanı’nın yurtiçi ve yurt dışında her zeminde büyük bir gururla anlattığı gibi, AB normları ve Venedik Kriterlerine uygun bir şekilde HSYK, 2010’da yapılan referandum sonucunda milletimizin yüzde 58 evet oyu ile daha bağımsız hale getirilmişti. Hal böyleyken HSYK üyeleri ve ülkemizin önde gelen hukukçuları tarafından yargının yürütmeye bağlanması anlamına geldiği için Anayasa’ya aykırı olduğu ifade edilen bir yasal düzenleme ile HSYK’ nın yapısının ve işleyişinin değiştirilmesine karşı olduğumuzu açık bir şekilde ifade etmek istiyoruz. Yapılmak istenilen değişikliklerin 2010 yılında milletimizin ortaya koymuş olduğu iradeye saygısızlık ve vefasızlık olacağını kamuoyuyla paylaşıyoruz.”

“Tüm sorumluları göreve davet ediyoruz”


“Yaşadığımız bu süreç kısa ve orta vadede ulusal ve uluslararası arenada çok ağır ekonomik ve ticari maliyetler getirecektir. Büyüme ve gelişme için hem yurtdışından doğrudan yatırıma, hem de yurtdışından finansman bulmaya ihtiyacı olan Türk ekonomisinin, yurt dışında ‘öngörülebilir bir hukuk devletinden’, ‘bir gecede değiştirilebilen sözde kanunlar ülkesine’ dönüşen ülke algısı nedeniyle ciddi bir güven, finansman ve yatırımcı kaybına uğrayacağı endişesini taşıyoruz. Hem emniyet teşkilatında hem de yargıda yapılmaya çalışılan değişikliklerin, aslında yargılamaya konu olan şahısların masumiyet karinelerine zarar verdiği ve daha en baştan suçlularmış gibi bir algı oluşturduğunu da unutmamalıyız. Herkesi devletimizin ve ülkemizin geleceğini muhafaza etmek için adalete ve hukukun üstünlüğüne saygılı olmaya ve yargının bağımsızlığını zedeleyecek adımlar atmamaya davet ediyoruz. Erklerin işleyişinde büyük bir sıkıntıyı ortaya çıkaran ve devletimizin geleceğini tehdit eden bu hususta başta Sayın Cumhurbaşkanımız, Sayın Meclis Başkanımız, Sayın Başbakanımız, Milletvekillerimiz ve Sayın Muhalefet Liderleri olmak üzere tüm sorumluları göreve davet ediyoruz."

Anahtar Kelimeler:
BAYGİADHSYKHukukYargı
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Dursun Ali Daştan 10 yıl önce

İş adamı olarak gösterdiğıniz başarıları ülkenin ışsızlığın olmadıgı tek ıl olan bayburt iş adamlarının hukuka karşı duyarlılıklarını ibretle izliyoruz.

Avatar
doğan güneş 10 yıl önce

ihh'ya yapılan operasyonla neye hizmet ettiğiniz açıkça ortaya çıktı.siz kınasanız ne olur övseniz ne olur,yerseniz ne olur?

Avatar
Celali 10 yıl önce

Postmodern darbeyi savunmak baygiad'a yakışmadı. Her şey ayan beyan açık, yolsuzluk operasyonu kılıfı ile hükümete operasyon çekildi. Sonu iyi olur inşallah.

Avatar
hak @Celali 10 yıl önce

celali ye kısmen katılıyorum.

Avatar
baycaan 10 yıl önce

yolsuzlukların üstü kapatılamaz hiç kimse bu milletin zekasız olduğunu zannetmesin yine mağdur rolleri başladı.ama bu millet artık yemez. hırsızı bıraktık polisin peşine düştük.

Avatar
talip uçar 10 yıl önce

evet zekasız değiliz.bir gün israili kınayın ,bir gün amerikayı kınayın,bir gün de bir müslümana şerriniz bulaşmasın ne olur.şu islam ülkelerinin yakasını bırakın...

Avatar
hasan 10 yıl önce

1) bu baygiad bu bildiriye kaç üyesini imza attığını neden açıklamamış? .. 2) bu baygiad kuruluşun adını kullanarak şahsi açıklama mı yapmıştır.. 3) bu baygiad mavimarmara da neden açıklama yapmadı..? 4) bu baygiad gezi olaylarında neden açıklama yapmadı...? 5) bu baygiad terör olaylarında neden açıklama yapmadı..? 6) bu baygiad kime ve neye '' hizmet'' ediyor , onlarıda açıklasın..? 7) bu baygiad 2010 referandumunu kendi verdikleri oylarlamı kazanıldığı zannediyor..?... kısacası siz kimsiniz...birden bire ortaya çıktınız.. bayburt ta kaç tane yatırımınız var..?

Avatar
hasan 10 yıl önce

yorumun davamı... şimdi birileri 12 yıldır ak partinin şemsiyesi altına girmiş arkadan omuz hizasından ateş ediyordu..tabii o zaman kimse sesini çıkarmıyordu... nasıl ki şemsiye kapandı ıslanmaya başladı bu sefer kendi ayağına sıkmaya başladı.. hsyk mış..yok ya..yolsuzluk muş..yok ya... siz şuna arpamız kesiliyor desenize ..yıllardır insanları din adına sömürüp sonra onları icra ya vermediniz mi?..ülkede sıra bunlara gelince yolsuzluk... yemezler....daha söylenecek çok şey varda neyse... siz konuştukca müslümanlar zarar görüyor artık susun...