Bayburt taşından sandal yapıldı!

Bayburt Üniversitesi tarafından "Ferrocement Tekniği" ile üretilen ve Bayburt taşı karışımıyla oluşturulan betonarme sandal, gölette yüzdürüldü.

Bayburt taşından sandal yapıldı!
Bayburt Postası - Bayburt Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İlker Tekin ve öğrencileri tarafından "Ferrocement Tekniği" ile üretilen sandal, Yeni Şehir Parkı'ndaki gölette yüzdürüldü.

YÖK Denetleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. İlyas Doğan, Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun, Atatürk Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Bayhan, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nasrullah Hacımüftüoğlu, Bayburt Üniversitesi Genel Sekreteri Yrd. Doç. Dr. Fatih Yalçın, Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Hakan Bilgiç ve öğrencilerin de katıldığı Yeni Şehir Parkı'ndaki etkinlikte sandal hakkında bilgi veren İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İlker Tekin, sandal hakkında bilgi verdi.

Katkı malzemesi Bayburt Taşı

Tekin verdiği bilgide, Bayburt taşı karışımıyla yapılan betonarme sandalın ilk kez yüzdürüldüğünü söyledi. Sandalın yapımında Bayburt taşının agrega yani katkı malzemesi olarak kullanıldığını anlatan Tekin, Bayburt taşının çok hafif ve çok önemli bir malzeme olduğunu ama fazla miktarda su emdiği için betonla su emme özelliğini de oldukça aşağılara çekerek salda denemeye çalıştıklarını söyledi. İlter, şu açıklamayı yaptı:

"Yaptığımız sal iki gündür suda. Herhangi bir su alma ya da harabeye uğramadı. Beton sandalın en büyük avantajı ahşap ve fiber teknelerden çok daha fazla dayanıklı olmasıdır. Herhangi bir bakımı gerektirmediği için uzun süre dayanacağını tahmin ediyoruz. Biz bunu şuan bu gölette denedik, belki denizde çok daha büyük ve anlamlı imalatlar yapılabileceği görüşündeyim. Türkiye'de bizim araştırmalarımıza göre ODTÜ ilk olmak üzere İTÜ ve sonrada Osman Gazi Üniversitesi'nde çeşitli hocalar bu proje üzerinde çalışmışlar ancak bazıları başarılı, bazıları başarısız olmuş. Biz şu an Türkiye olarak beton tekne üretiminde çok söz sahibi değiliz. Amacımız aslında biraz da bunu sağlamak. Bu tekneler ve sallarla her şey yapmak mümkün. Bu malzeme ile hem  çevreye duyarlı, hem de çok faydalı bir malzeme ürettik. Ekonomiye de dönüşebilecek bir ürün haline geldi"

Projenin Bayburt taşının tanıtımına önemli katlı sunacağını kaydeden Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun ise şu açıklamayı yaptı:

“Türkiye’de bu amaçlı birkaç deneme var ama başarılı olan denemelerden bir tanesinde  bizim denememiz. Bazıları batmış, yüzdürememişler, bazılarını tam rantabl çalıştıramamışlar. İlker beyin ifadesine göre  içerine su almayacak bir şekilde tasarlanmış yapılmış. Dolayısıyla çarpınca dayanıklılık oranı da yüksek bir şekilde tasarlandı bu sandal.  Bununla aslında biz şunu demek istiyoruz. Bayburt taşı binalara yük vermeyen, hafif, gerek dış kaplamada, gerek duvar elemanı olarak kullanmada çok yükü olmayan hafif bir taştır ve inşaat alanında çok rahatlıkla kullanılacak bir taştır. Bunu ispat etmeye çalışıyoruz. Tabi bu proje geliştirip farklı şeyler de ortaya konabilir. Genç arkadaşlarımızı bilimsel çalışmalar açısından her türlü desteği vermeye hazırız. Onların ufku geniş olsun yeter ki. Bir idealleri olsun, onun peşine koştursunlar. Biz üniversite olarak her türlü projeyi sonuna kadar destekleyeceğiz."

YÖK Denetleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. İlyas Doğan, Bayburt taşı kullanılarak, geliştirilerek üretilen sandalın mühendislik fakültesi için minik ama önemli bir başlangıç olduğunu söyledi.

Mühendislik fakültelerinin yaptıkları Ar-Ge çalışmaları ve ürettikleri yeni mamullerle önem kazandığını söyleyen Doğan, "Bayburt Üniversitesi, Bayburt'un, üniversitenin, ülkemizin ekonomisine katkıda bulunacak yeni buluşlara imza atacaklardır. Bütün üniversitelerimizde olduğu gibi Bayburt'ta da bu tür çabaların sonuç vermeye başladığını görüyoruz ve bundan büyük bir memnuniyet duyuyoruz" şeklinde konuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
nurllh 10 yıl önce

helalllll