Bayburt'ta Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü

Bayburt'ta, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 106. Yıl Dönümü dolayısıyla törenler düzenlendi.

Bayburt'ta Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü

Bayburt Postası - İlk tören Şehit Osman Tepesi’ndeki Bayburt Şehitliği'nde gerçekleşti. Törene, Bayburt Valisi Cüneyt Epcim, Garnizon Komutanı Vekili Piyade Binbaşı İsmail Yılmaz, Belediye Başkan Vekili Çetin Köse, Milli Eğitim Müdürü Cengiz Karakaşoğlu, Şehit ve Gazi Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Selami Köksal ve kurum amirleri katıldı. 

Çelenk sunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan törende bir konuşma yapan Bayburt Şehit ve Gazi Aileleri Dayanışma Derneği Başkanı Selami Köksal yaptı.

ŞAGDER Başkanı Köksal konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Bugün Türk Savaş tarihine altın harflerle yazılan Çanakkale Deniz Zaferi’nin 106. Yıldönümünü kutlamanın ve mukaddes vatan toprakları uğruna canlarını feda eden aziz şehitlerimizin Şehitler Günü’nü idrak etmenin büyük onurunu ve gururunu yaşıyoruz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Çanakkale Savaşı’nda özellikle Anafartalar cephesinde göstermiş olduğu büyük mücadele ve 276 kiloluk top mermisini sırtında taşıyan Seyit Onbaşı ve arkadaşlarının göstermiş olduğu kahramnalık dünyada çok az milletin gösterebileceği bir kahramanlık destanıdır. Bugün de yalnızca terör örgütlerine karşı değil, yedi düvele karşı göğsünü siper eden yine kahraman Mehmetçik’tir. Allah ordumuzu ve bütün güvenlik güçlerimizi korusun, yar ve yardımcıları olsun. Kutsal vatan toprakları için canlarını seve seve feda eden aziz şehitlerimize Allah’tan rahmet, gazilerimize acil şifalar diliyorum. Allah birliğimizi bozmasın” dedi. 

Türk Silahlı Kuvvetleri adına ise İkmal Yüzbaşı Sema Saraçoğlu Akat bir konuşma yaptı. Yüzbaşı konuşmasında, “106 yıl önce bugün 18 Mart 1915’te Çanakkale Boğazının denizden geçilmeyeceğinin tüm dünyaya gösterildiği ve deniz zaferinin ilan edildiği gündür. Bu tarih Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda 4768 numaralı kanun ile 2002 yılında aziz vatandalrı için canlarını seve seve feda eden kahraman şehitlerimizi anmak maksadıyla aynı zamanda Şehitler Günü olarak kabul edilmiştir. Tüm yokluk ve imkansızlıklara rağmen milletimizin kahraman evlatlarının şehadeti ve gaziliği pahasına kazanılan bu zafer İstiklal Harbimize ve nihayetinde Türkiye Cumhuriyeti’ne giden bu yolda çok önemli bir kilometre taşı olmuştur. Çanakkale Zaferi Ebedi Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’ün tarih sahnesine çıktığı destan olduğunu söyleyen Yüzbaşı Akat, Başta Büyük Önder Aatatürk olmak üzere gerektiğinde vatanı için şehit olmayı en şerefli görev olarak kabul eden 7’sinde 70’ine kadın erkek tün Anadolu insanı bu zaferden aldıkları güçle Kurtuluş Savasşını başlatmışlar ve işgal altındaki vatan topraklarını kurtararak Türkiye Cumhuriyeti’ni kurmuşlardır.Hayatını bu cengaver erleri komuta ederek geçiren, ‘dünyanın hiçbir ordusunda seninkinden daha temiz, daha sağlam bir askere rast gelinmemiştir’ diyerek bu kahramanlara hayranlığını ifade eden büyük önder Aataürkle aynı duyguları paylaşan bizler şehitlerimizi bir keaz daha saygıyla anıyoruz” ifadelerini kullandı.

Vali Epcim: “Çanakkale Zaferi ölüm indirmede göğe, ölü püskürtmede yere nazire yapan şanlı ordumuzun kahramanlık mirasıdır.”

Şehitlik Defterini imzalayan Vali Epcim ise, duygularını şöyle ifade etti:

“Azimle, fedakarlıklarla elde edilen bu şanlı zaferden bizlere emanet kalan mukkaddes topraklara sadakatla bağlılığımızı şühedanın huzurunda bir kez daha yineliyoruz. Çanakkale zaferi tarihin akışını değiştiren, güçlünün değil haklının galip çıktığı, medeniyet tarihinin en büyük mücadelelerinde biridir. Çanakkale Zaferi ölüm indirmede göğe, ölü püskürtmede yere nazire yapan şanlı ordumuzun kahramanlık mirasıdır. Çanakkale inancın, zeferin destanıdır. Milletimizin her ferdi bu şuurla birlik içerisinde emin adımlarla geleceğe yürümekte, atalarının mirasına bu idrakla sahip çıkmaktadır. Bu vesile ile gururla yad etttiğimiz Çanakkale Deniz Zaferi’nin 106. Yıldönümünü en kalbi duygularımla kutluyor, devletimizin ve milletimizin bekası için can veren aziz şehitlerimizi saygı ve rahmetle anıyorum. Gazilerimize ve aziz milletimize Yüce Allah’tan sağlık ve esenlikler dolu yarınlar diliyorum.”

Bayburt Şehitliği’ndeki tören konuşmaların ardından dua edilmesi ve şehit mezarlarına karanfil bırakılması ile son buldu.

Şair Zihni Kültür Merkezi’nde devam eden ikinci tören Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlendi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan Bayburt Lisesi'nin hazırladığı programda iki öğrenci tarafından şiir seslendirildi. Tiyatro gösterisi ve müzik dinletisi ile devam eden programda Bayburt il genelinde düzenlenen şiir, kompozisyon ve resim konulu yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Program, Garnizon Komutanı Vekili Piyade Binbaşı İsmail Yılmaz, Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun ve Bayburt İl Milli Eğitim Müdürü Cengiz Karakaşoğlu tarafından ödüllerin takdim edilmesi ile son buldu. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.