Proje Koordinatörü ve West Virginia City At Çiftliği Sahibi Mustafa Deniz, proje kapsamında geçen yıl 400 Alman, İngiliz, ABD, Kanada, Belçika, Fransız, İsviçre, Hollanda, İsveç, Danimarka ve Finlandiyalı turisti tarihi İpek Yolu üzerinde çadır kurarak 2 hafta içinde Manavgat'ın Beydiğin köyünde Konya'nın Beyşehir ilçesine ulaştıklarını söyledi.
Projenin hedefinin Toroslarda eko ve alternatif turizmi canlandırmak olduğunu belirten Deniz, 2014 turlarının yılbaşı tatiline gelen Avrupalı turistlerle başlayacaklarını kaydetti. 2014 yılı hedeflerinin 2 bin 500 ABD, Avrupalı ve İskandinav ülke turistine tarihi İpek Yolu turlarıyla Torosların tarihi ve doğal güzelliklerini göstermek olduğunu anlatan Deniz, "İki haftalık at safari turlarımıza Manavgat'ın Beydiğin köyünde bulunan ve halen ayakta bulunan 8 asırlık Anadolu Selçuklu şaheseri Kargıhan'dan başlıyoruz. Avrupalı turistler Selçuklu dönemi eserlerine hayran kalıyor. At safari turlarıyla Selçuklu döneminde at ve develerle yapılan İpek Yolu turlarına seyahat ediyor. Akşam olunca da vardığımız yere çadır kuruyoruz. Tarihi yolda atla tur yapmak turistlerin hoşuna gidiyor. Aynı zamanda Torosların asırlardır hiç bozulmayan bakir güzelliklerini yakından görmüş oluyor. Tura talep doğrultusunda 30 atla çıkıyoruz." ifadesini kullandı.
Anadolu Selçuklu ve Osman dönemlerinde Antalya'nın İbradı ilçesine bağlı Ormana beldesi Eynif Ovası'nda at yetiştirme çiftliklerinin olduğunu hatırlatan Deniz, turistlerin tur kapsamında Eynif ve Gembos Ovası'nda çadır kurmayı sevdiğini kaydetti.
AT SAFARİ TURLARIYLA ANTALYA TATİLE GELEN TURİSTLER TOROSLARI GÖRÜYOR
Toroslar Yörük Kültürünü Yaşatma Derneği Başkanı Ömer Gürler, Torosların tarihi ve doğal güzelliklerinin tanıtılması için 2 yıl önce Avrupa ülkelerinde tanıtım çalışması başlattıklarını söyledi. Toroslar'da tarihi İpek Yolu'nu yeniden tanıma ve bölgenin doğal güzelliklerini tanıtma adına at ve deve safari turlarını desteklediklerini belirten Gürler, bunun aynı zamanda Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın alternatif turizmin yaygınlaşmasına yönelik çalışmalarına destek olduğunu kaydetti.
Kültür ve Turizm Bakanı Dr. Abdurrahman Arıcı'nın Antalya'ya gelen turistin deniz, kum ve güneş turizmi dışında Torosların güzelliklerini gösterilmesi için çalışması olduğunu belirten Gürler, "Bu tür etkinlikler Toroslar'da alternatif turizmi hep canlı tutacaktır. Yörükler olarak bizi biz yapan değerlerimizin tanıtılması ve yaşatılmasını her zaman destekliyoruz. Bu bağlamda Alarahan, Kargıhan ve Belkıs Köprüsü tam anlamıyla Selçuklu şaheseri. Turistlerin buraları görmesi kültür ve eko turizminin Toroslar'da hayat bulması için önemli." diye konuştu.
Ormana Belediye Başkanı Mehmet Ayhan Keskin, beldelerinin Osmanlı döneminde iyi cins atların yetiştirildiği yerlerden biri olduğunu söyledi. Bu tür at safari turlarının Toroslar'da eko ve alternatif turizmi yaygınlaştıracağına inandıklarını belirten Keskin, at safari turlarının beldelerini dünyada tanıtımına katkı sağladığını kaydetti.