Bayburt Postası - Bayburt’ta üretilen organik ürünler ile Aşağı Çoruh Vadisi’nin tarihi, doğal ve kültürel zenginliklerinin tanıtılması amacıyla düzenlenen Organik Hasat Şenliği’nin ilki gerçekleştirildi.

Merkeze bağlı Aslandede Köyü’ndeki etkinliklere vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Organik Hasat Şenliği ile Aşağı Çoruh Vadisi’ndeki 18 köyde üretilen kendine has tat, renk ve dokuya sahip Orsor Balı, Kân Domatesi, Kân Karpuzu ve Fasulye gibi sebze ve meyvelerin tanıtımının yanı sıra bölgede gerçekleştirilen organik üretime dikkat çekilmesi ve organik üretimin teşvik edilerek yaygınlaştırılması, artırılması hedefleniyor.

Organik Hasat Şenliği açılışında bir konuşma yapan Vali Ali Hamza Pehlivan, çiftçilerin üretim ve pazarlama süreçlerine katkı sağlamak ve Bayburt’ta yapılan organik üretime değer katmak, dikkat çekmek amacıyla şenliklerin düzenlendiğini belirtti. Bayburt Valiliği himaye ve öncülüğünde Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün koordinasyonunda ilgili kurum kuruluş,oda ve birliklerin katkılarıyla düzenlenen Organik Hasat Şenliği’nin gerçek sahibinin çiftçiler olduğunu belirten Vali Pehlivan, “Bugün toprağı sadık yar olarak gören ve kendini adeta ona adayan çiftçilerimizin günü. Çiftçilerimizin ürünlerine kıymet vermek, o ürünlerin farkında olmak ve farkındalık oluşturmak için bugün burada toplandık. Bu etkinliğin sahibi emektar çiftçilerimizdir. Onların üretimi, gayreti olmasa, onların toprağı işleyişi, sabrı olmasa, bugün bu etkinliği yapamazdık. Bunun içindir ki biz çiftçilerimizle gurur duyuyoruz. Bu etkinliği yapmamıza vesile oldukları için saygıdeğer çiftçilerimize şükranlarımızı sunuyoruz.” dedi.



Vali Pehlivan şu şekilde konuştu: “Bayburt’umuz Anadolu’nun en kadim yerleşim yerlerinden birisi. Anadolu coğrafyasının her yerinde olduğu gibi Bayburt da bereketli topraklara sahip. Rakımı itibariyle ürünler az yetişiyor olabilir ama kaliteli yetişiyor. Bu etkinliğimizin adını organik ürünler hasat şenliği koymamızın sebebi sadece sayı olarak, rekolte olarak, nicelik olarak değil ürünlerimizi kalitesiyle ön plana çıkarmak. Stantlarımızı gezerken hepsini inceledik. Bütün ürünlerimizin organik bir şekilde yetiştirilmiş olduğunu gördük. Organik üretim ne demek? Kimyasalların hayatımızı kuşattığı bir ortamda tarımsal üretimi mümkün olduğunca ilaçlardan uzak tutmak ve doğal ortamlarda gerçekleştirmek. Buradaki köylerimizde Bayburt’umuzda organik üretim yapılıyor. Bu gayretle yetiştirilen ürünlerin içerisinde emek var, alın teri var, özveri var ve her şeyden öncede sevgi var, sabır var, sadakat var. Bu topraklara bağlılık var.”

Organik Hasat Şenliği’ni giderek büyütmeyi hedeflediklerini bildiren Vali Pehlivan, “Bugün birincisini hep birlikte hayata geçirdik. Gelecekte inşallah onuncusu, yüzüncüsü gerçekleşir ve kalite odaklı, doğallık odaklı bu ürünler artan nispette üretilmeye devam eder. Bu şenliklerimizin hayata geçmesinde başta Tarım ve Orman Müdürlüğü’müz olmak üzere birliklerimiz, odalarımız, diğer kamu kuruluşlarımız, emeği geçen çiftçilerimize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. İnşallah önümüzdeki yıllarda aynı çoşku ve heyecanla bu etkinliklerin tekrarlanması dileğiyle şenliklerin hayır ve iyiliklere vesile olmasını temenni ediyorum.” diye konuştu.

Milletvekili Fetani Battal ise ilki düzenlenen Organik Hasat Şenliği dolayısıyla heyecanlı olduğunu söyledi. Çiftçilerle bir arada bulunmaktan mutluluk duyduğunu da sözlerine ekleyen Milletvekili Battal, “Burada Bayburt’ta fındık üretildiğini gördüm. Bundan da ayrı bir heyecan duydum. Burada olmaz denilen bir memleketin çocuklarıyız. Yıllar önce bahçemizde bir karpuz yetişmişti onu üstüne titreyerek büyüttük. Bunun heyecanını her zaman yaşadık. Aşağı Çoruh Vadisi’nde organik üretim üzerine emek sarf eden bütün dost ve kardeşlerimize tebrik ve takdirlerimi arz ediyorum. Bu yıl ilkini gerçekleştirdiğimiz bu şenliklere ilerleyen yıllarda bütün Bayburt buraya dökülecek. O zaman ayrı bir heyecan yaşayacağız. Buna katkı sunan başta Sayın Valimize, Tarım ve Orman İl Müdürümüz ve personeline çok teşekkür ediyorum.” dedi.

Toprağın doğru kullanılmasının önemine dikkat çeken Belediye Başkanı Mete Memiş de göç nedeniyle boş kalan tarım arazilerinin yeniden değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Üretimin ve tüketim arasındaki dengenin mutluluğu da beraberinde getirdiğine değinen Başkan Memiş, “Hepimiz tüketime doğru koştuk. Bunun karşılığında doğa tahrip oldu betonlaştırıldı. Sonuçta mutsuzluk… Bugün burada topraktan kopulmaması gerektiğini düşünen insanları gördük. Bunun için burada organik üretim adı altında kanaat toplumunu oluşturacak kardeşlerimizi görünce mutlu olduk. İnşallah böyle devam eder.” değerlendirmesinde bulundu.

Saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasıyla başlayan şenlikler kapsamında mehteran ve halk oyunları gösterileri sergilendi. Şenlik için oluşturulan alanda beraberindeki heyetle organik ürünler stantlarını dolaşan Vali Pehlivan üreticilerden bilgiler alarak, organik üretim yapma gayretlerinden ötürü kutladı ve teşekkür etti.

Etkinlikte Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun, Bayburt Ziraat Odası Başkanı Abuzer Yıldırımtepe ile Baksı Müzesi Kurucusu Prof. Dr. Hüsamettin Koçan da birer konuşma yaparak organik üretimin tanıtımı ve yaygınlaştırılmasına yönelik düzenlenen şenliğin önemine vurgu yaptı.

Şenlikler kapsamında çocukların katıldığı çuval ve yumurta taşıma gibi yarışmalar da düzenlendi. En iyi bal, en iyi karpuz, en iyi kân domatesi, en iyi fasulye yemeği, köy ekmeği ve kete, balık tutma ile rafting ve bisiklet yarışmalarında dereceye girenler ödüllendirildi.

Hasat Şenliklerinin ilki etkinliklere katılanların Baskı Müzesi’ni ziyaretinin ardından sona erdi.

Etkinliklere Vali Ali Hamza Pehlivan, Milletvekili Fetani Battal, Belediye Başkanı Mete Memiş, Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun, Vali Yardımcıları Mutlu Almalı ile Tamer Kılıç, İl Emniyet Müdür Vekili Sedat Aktaş, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Halil Murat Bilgiç, Baksı Müzesi Kurucusu Prof. Dr. Hüsamettin Koçan, kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşu temsilcileri, çok sayıda çiftçi ve vatandaş katıldı.