Bayburt Postası

2008'de neler olmadı ki? İşte bazıları…

Teknoloji

2008 yılında, tüm dünyada ilgi uyandıran birçok önemli gelişme yaşandı. Ve 2008, bilim dünyasını sarsacak, felaket senaryolarına konu olacak bilimsel gelişmelerin yaşandığı önemli bir yıl olarak tarihe geçti.

2008 yılında, tüm dünyada ilgi uyandıran birçok önemli gelişme yaşandı. Ve 2008, bilim dünyasını sarsacak, felaket senaryolarına konu olacak bilimsel gelişmelerin yaşandığı önemli bir yıl olarak tarihe geçti. Gerçekleştirildiği anda dünyanın yok olacağı söylentileriyle uzun süre gündemde kalan Big Bang deneyi ve diğerleri... ABD’deki bilim adamları, tamamen yapay canlılar oluşturmak için ilk adımları attı. Bilim adamı Craig Venter, ilk kez bir bakterinin sentetik, yani yapay DNA dizilimini oluşturmayı başardı. Bilim adamları, tamamiyle labaratuar ortamında hayat verilmiş canlılar için çalışmalarını sürdürüyor.

Yeni dünyalar
Güneş Sistemi’nin dışında, Dünya’nın kütlesinden en az 30 kat büyük toplam 45 gezegen tespit edildi.

Görünmezlik pelerini
Kaliforniya Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, üç boyutlu nesnelerin çevresindeki ışığı bükerek onları görünmez yapabilecek bir malzeme geliştirdi. Araştırmacılar gelecekte, insanları bile gizleyebilecek kadar büyük malzemeler yapılabileceğini söylüyor.

Bilinmeyen 125 bin goril
Doğal hayatı koruma uzmanları Afrika’daki Kongo Cumhuriyeti’nin el değmemiş bir bölgesinde en az 125 bin gorilin varlığını keşfettiklerini açıkladı. Gorillerin dünya üzerindeki nüfusunun 100 binden az olduğu tahmin ediliyordu.
4.600 Yıllık çekirdek aile
Almanya’da M.Ö. 4.600 yılına ait bir mezardan, bilinen en eski çekirdek aile ortaya çıkartıldı. Bu keşfin, bir çekirdek aileye ait dünyada bilinen en eski moleküler genetik kanıt olduğu belirtiliyor.

Mars’ın kutbuna iniş Nasa'nın Mars'a gönderdiği Phoneix (Anka Kuşu) uzay aracının, gezegenin kuzey kutbuna inmesi 'Mars'ta hayat var mıydı?' sorusunun yanıtı için çok büyük bir adım oldu. Anka Kuşu, gezegene inişinden kısa bir süre sonra kuzey kutup bölgesinde, mikrobik düzeyde de olsa bu gezegende bugün veya geçmişte yaşam olabileceğine ilişkin önemli bir bulgu olan 'buz'u bulmayı başardı.

Çin’den uzaya ilk adım
Çin’in tamamen kendi imkanıyla uzaya yolladığı üçüncü yörünge kapsülü Şıncou-7’deki (Kutsal Tekne) astronotlar uzay yürüyüşüne çıktı. Böylece Çin, ABD ve eski SSCB'den sonra uzayda yürüyüş yapan üçüncü ülke oldu.

Mamutlar aramıza dönüyor
Buzlular içerisinde buldukları mamut kıllarından yola çıkan bilim adamları ilk kez soyu tükenmiş bir hayvanın genetik şifresinin büyük bir kısmını çözmeyi başardılar. Bu gelişme sayesinde son 100 bin yıl içerisinde soyu tükenmiş herhangi bir canlının yeniden yaşama döndürülebilmesi mümkün olacak.
Türk bilim adamından Einstein'ın kuramını çürüttü
Prof. Dr. Tolga Yarman'ın yaptığı çaılışmalarla Einstein’ın Genel Görecelik Kuramı’nı çürütmesi bilim dünyasında çok büyük yankılar uyandırdı. Einstein’ın teorisine göre hiçbir etkileşmenin, ışık hızından daha hızlı olamaz. Fakat Türk profesör Yarman, yaptığı deneylerde, bağıl manyetik alanın, ışık hızından en az 4 kat daha hızlı yayıldığını kanıtladı.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.