Bayburt Postası

Darıca’da ‘Goji Berry’ üretilecek

Tarım

Bayburt Tarım Orman İl Müdürlüğü’nün teknik desteği ile Bayburt’un Darıca köyünde ‘Goji Berry’ üretilecek.

Bayburt Postası - Alternatif Gelir Getirici Ürün Yetiştiriciliği kapsamında Bayburt’ta ilk defa yetiştiriciliği yapılacak olan Goji Berry (Kurt Üzümü) bitkisinin üretim alan tesisi Darıca köyünde yapıldı.
Girişimci Hasan Aydın’ın 10 dekar alana tesis ettiği bahçenin bölge çiftçisine örnek teşkil edeceği öngörülüyor. Yapılan denemelerde Bayburt’un iklim koşullarına adapte olduğu belirlenen Goji Berry bitkisinin halk arasında bilinen ismi Kurt Üzümü.

Bayburt Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde konuyla ilgili yapılan açıklamada, Goji Berry meyvesinin soğuk hava sevmesi dolayısıyla Bayburt’ta rahatlıkla üretiminin yapılacağı kaydedildi.

Ürünün yetiştirilmesi açısından teknik bilgilere de yer verilen açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Üzümü meyvesi için soğuk havaların üretime katkıda bulunması, doğa açısından gerekli koşulların birçoğunu karşıladığını göstermiştir. Kurt Üzümü bitkisin hiç su istememesi kurak ve verimsiz topraklarda yetiştiriciliğinin yapılabilir olması İlimiz için alternatif gelir getirici ürün statüsünde değerlendirilmesine olanak sağlamıştır.

Anavatanı Tibet, Moğolistan bölgesi olduğu için çok düşük sıcaklıklara bile dayanıklıdır. Kışın yapraklarını döken, çalı formunda uzun ömürlü bir ağaçtır. Tohumdan ve çelikten üretilebilir. Toprak konusunda çok seçici olmamakla birlikte hafif killi, milli, drenajlı toprakları sevmektedir.

İnsanlar özellikle son zamanlarda yediklerine daha fazla dikkat etmeye başlamıştır. Kurt üzümü besleyici ve iyileştirici özelliği sayesinde oldukça değerli hale gelmiştir. Kurt üzümü dünyadaki en yüksek antioksidanlı gıdalardan biridir. Kurt üzümü farklı toprak türlerine ve çeşitli sıcaklıklara kolay adapte olabilen dirençli bir bitkidir. Kısa ve uzun çeşitleri olan bu bitki üç metreye kadar büyüyebilir. Kurt üzümü asmadan çok çalı formundadır. Budanabilir, kısaltılabilir ve süs bitkisi olarak kullanılabilir. Tam bir şifa kaynağı olan goji berry meyvesi doğru iklim bölgesinde yetiştirildiğinde çok karlı bir yatırım olacaktır. Özellikle soğuk iklimi seven meyve İlimizin çoğu bölgesinde rahatlıkla kendine yetişme alanı bulmaktadır. Aktarlarda en çok satılan ürünlerden ilk 5'te olmasını ve kilosunun ortalama 50 TL'ye satıldığını düşünürsek "ne yetiştiriciliği yapsam" diyenler için goji berry, kazançlı ve gözardı edilmemesi gereken bir tarım ürünüdür.



Goji Berry Yetiştiriciliği
Rakım: Ülkemizin her bölgesinde, 200-2000 m rakım arasında yetişen bir bitkidir. Nemli sahil iklimlerine mantari hastalık ve/veya meyve aşırı sulu olduğu için uygun değildir.
Ömrü:
Yaklaşık 100 yıldır. Kök ölmediği sürece sürgün vermeye hazırdır. Biyolojik yapısı gereği hızlı büyüyen ve fidan dikildiği yıl dahi çabuk meyve veren bir çalı grubu bitkidir.
Erkek-Dişi fidan:
Kendne dölleyendir. 1/50 oranında tozlayıcı erkek fertler dikildiğinde ise yabancı döllenme rezervini kullanarak, % 20 oranında verim artışı sağlanmaktadır.
Su İsteği:
Bölgelere göre oranı değişmekle beraber, özellikle İlk yıllarda yaz kuraklığını atlatabilmek ve arzulanan verim için için mutlaka sulama gereklidir. İdeal sistem damla sulamadır. Yağışın yeterli olduğu bölgelerde İleri yıllarda kademe kademe azaltılarak 3-4 yıl sonra sulamaya son verilebilir.
Fidan Üretimi:
Goji berry iki türlü yetiştirilir: Birincisi tohumdan ikincisi çelikleme yöntemi ile yetiştirme de mümkündür. Tohum ekim ortamının ısısı 20-25 derece olduğunda yedi ile on gün içinde çimlenme görülmesi gerekir. Bu süre ortam sıcaklığına ve ekilen tohumun cinsine bağlı olarak daha erken de görülebilir.
Goji Berry’nin Budanması
Fidan Dikildiğinde: Goji berry fidanları bahçeye dikilip, ortalama 1 m lik kamış/çıtalara bağlanıp, 30 cm den tepe kesimi yapılmalıdır. Böylece gövdenin güçlenip kalınlaşması sağlanır.
1.Yıl:
İlkbaharda yaklaşık 60 cm den tepe kesme işlemini tekrarlanmnalıdır. Çatal sayısı da en güçlülerinden 3 e indirilmelidir. Amaç: Hem gövde kalınlaşması hem de taç yapması için. .Yoksa tek dal olarak yukarı uzayıp gider. Kendini taşıyamayan bir gövde ortaya çıkar.
2. Yıl ve Sonraki Yıllar:
İlerleyen zamanlarda ağacımıza, 1.30 cm den budanır.Ters armut gibi bir şekil verebilmek için her ilkbaharda budamayı tekrarlamalıyız. (Max. hasat boyu 1.75 cm)
BUDAMA ZAMANI 
Fidanlar uyanmadan hemen önce (Mart ayı başlarında) yapılmalıdır. Yaz ortasında budama yapılması meyve verimini düşürecektir.

Toprak İsteği:
Derinliği: Goji berry bitkisinin fazla toprak seçiciliği fazla yoktur. Köklerin gidebileceği toprak derinliği en az 70 cm olmalıdır. Fidan dikilecek sıralar üzerinde mümkün olduğunca derin bir toprak işlemesi önerilir.
Toprak Cinsi:
Balçık topraklar idealdir. Killi balçık ve kumlu balçık topraklar da uygundur. Toprak tahlilne göre organik madde ve gübre takviyesi yapılmalıdır.
Işık İsteği:
Doğrudan güneş ışığı ister. Gölgeye uygun değildir.
Hasat Zamanı:
Haziran ayında başlayıp, Ekim ayına kadar yaklaşık 5 ay sürer. Aynı dalda hem çiçek, hem ham meyve hem de olgun meyve vardır.”

Yorumlar (1)

kadir 5 Yıl Önce

ben geçen yıl köyüme 3 adet diktim ticari amaçlı değil eşit olsun diye diktim bu arkadaş inşAllah verim alır. bayburtta dağlara çam dikmek yerine goji bery yaban mersini gibi bölgeye katkısı olacak agaçlar dikilse daha iyi olur

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.