Bayburt Postası

Ne varsa, BEKDER'de var

Spor

Bayburt Postası - Bayburt’ta doğa sporları coşkusu yaşandı. Bu yıl 19’uncusu yapılan Uluslar Arası  Dede  Korkut Kültür Sanat Şöleni’nin kuşkusuz en heyecanlı bölümü BEKDER öncülüğünde gerçekleşen doğa sporları şenliğiydi.

Bayburt Postası - Bayburt’ta doğa sporları coşkusu yaşandı. Bu yıl 19’uncusu yapılan Uluslar Arası Dede Korkut Kültür Sanat Şöleni’nin kuşkusuz en heyecanlı bölümü BEKDER öncülüğünde gerçekleşen doğa sporları şenliğiydi.

Bayburt Bilim Eğitim ve Kültür Derneği (BEKDER) ve Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü ortaklığı ile yürütülen ve KUDAKA tarafından finanse edilen "Doğuya Doğru Doğaya Doğru" adlı projenin bir parçası olarak Doğa Sporları Şöleni düzenlendi.

Bu yıl Uluslar Arası Dede Korkut Kültür ve Sanat Şölenleri haftasında gerçekleştirilen organizasyonda, her biri Bayburt adına ilk sayılabilecek etkinlikler gerçekleştirildi. Proje çerçevesinde Türkiye’nin değişik illerinden çok sayıda doğa sporu aktivisti Bayburt’ta düzenlenen yamaç paraşütü, kampçılık, rafting, off-road, foto safari ve trekking etkinliklerine katıldı. 3-7 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilen doğa sporları şöleninin en etkileyici organizasyonu bu yıl birincisi gerçekleştirilen Bayburt Off-Road oyunları oldu. S1 ve S2 kategorilerinde gerçekleştirilen yarışmaya Trabzon, Ardeşen, Arhavi, Arhavi, Giresun, Artvin ve Erzurum off-road kulüplerinden tam 23 ekip katıldı.

Yenişehir Parkı civarında 2 kilometrelik zorlu parkurda yapılan yarışlara, vatandaşlar da yoğun ilgi gösterdi. Yarışma esnasında zorlu parkurda takılan arabalar ise traktör yardımıyla kurtarıldı. Yarışmalar sonucunda S1 kategorisinde birinciliği Hikmet Tibukoğlu ve Sinan Özyılmaz'dan oluşan Arhavi ekibi, ikinciliği Taha Özak ve Elif Özak'tan oluşan Trabzon ekibi, üçüncülüğü ise Hüseyin Güngör ve Seyfi Gerele'den oluşan Arhavi ekibi kazandı. S2 Kategorisinde ise birincilik Ardeşen Off-Road Klübü'nden Mustafa Akcanca ve Hüseyin Özyanık'tan oluşan ekibin oldu. Bayburt Valisi Hasan İpek ve Bayburt Belediye Başkanı Hacı ALi Polat'ın da izlediği yarışın sonunda dereceye girenlere kupaları Vali İpek tarafından takdim edildi.

Rafting heyecanı

Öte yandan şenlikler kapsamında rafting de yapıldı. Yaklaşık 250 kişinin raftingle tanışma heyecanını yaşadığı etkinlik ilgi odağı oldu. Vatandaşların ilgiyle takip ettiği rafting heyecanı 5 gün boyunca devam ederken, doğal güzellikleri ve kanyonları ile rafting sporu için en uygun güzergâhlardan biri olan Aslandede ile Baksı arasındaki parkura da dikkat çekmeyi amaçlayan etkinlik renkli görüntülere sahne oldu.

40 fotoğrafçı ile foto safari

Yine Bayburt’ta bir ilk olarak gerçekleştiren etkinliklerden biri de Foto Safari oldu. Trabzon, Gümüşhane, Bayburt ve Kayseri illerinden katılan FOTOFORUM, TRAFOD, UFAD, BAYFOD ve GÜFSAD gibi fotoğrafçılık dernekleri foto safari turlarına iştirak ettiler. Yaklaşık 40 fofoğrafçının katıldığı etkinliklerde çekilen fotoğraflar önümüzdeki dönemde foto safari tanıtım rehberi olarak basılacak ve turizm acentalarına ulaştırılacak.

Yamaç paraşütü ve kamping

Off-Road yarışlarının olduğu gün aynı dakikalarda yamaç paraşütü sporcularının gökyüzündeki gösterileri de görülmeye değerdi. Aslandağı Şahin Tepesi ve vericiler bölgesinden, Duduzar tepesinin iki farklı noktasından atlayışlar gerçekleştiren paraşütçüler Bayburt semalarında görülmeye değer görüntüler oluşturdu. Şölende ayrıca 2 gün boyunca 30 çadırla oluşturulan kamp alanında il dışından gelen yaklaşık 150 sporcu konuk oldu.

Etkinliklerle ilgili bir açıklama yapan BEKDER Başkanı Mete Emir, Bayburt’un doğa sporları alanında önemli bir potansiyelinin olduğunu ama bu potansiyelin turizme kanalize edecek bir çalışmanın bugüne kadar yapılmadığını ifade ederek, doğa sporları şenliği fikrinin bu doğrultuda çıktığını söyledi.

Proje kapsamında trekking, yamaç paraşütü, off-road, foto safari, rafting ve kamping etkinlikleri gerçekleştirildiğini ve bu etkinlikleri Dede Korkut Uluslararası Kültür ve Sanat Şölenleri haftasına denk getirerek şölenlerin içeriğini zenginleştirmeyi hedeflediklerini ifade eden Emir, “Amacımıza ulaştığımızı düşünüyoruz. Ülkemizin değişik illerinden 5 adet fotoğrafçılık derneğinden yaklaşık 40 fotoğrafçı, bir adet havacılık kulübünden 12 sporcu, 7 offroad kulübünden 100’ü aşkın sporcu etkinliklerimize katıldı. Yaklaşık 250 yerli ve yabancı misafiri rafting ile tanıştırdık. Çoruh nehrinin ilimiz sınırları içerisindeki bölümünde rafting yapılabileceğini deneyim edinerek öğrenmelerini sağladık. 2 gün boyunca 30 çadırla oluşturduğumuz kamp alanında il dışından gelen yaklaşık 150 sporcuyu konuk ettik. Dumlu, Sırakayalar ve 12 virajlar bölgelerinde foto safari ve trekking etkinliği gerçekleştirdik. Bu etkinliğe iştirak eden katılımcıların ilimizin doğal yapısı ile ilgili söylediği övgü dolu sözler bizi gelecek için daha da umutlandırdı” diye konuştu.

Trabzon Hava Sporları kulübünün önümüzdeki dönemde eğitim uçuşlarının bir kısmını Bayburt’ta yapacağını, projenin Bayburt’un doğa turizmi için bir milat olduğunu ve Bayburt bundan böyle tarihi ve kültürel değerlerinin yanı sıra doğa turizmi potansiyeli ile de anılacağını ifade eden Emir, organizasyona emek veren Bayburt Valiliği, Bayburt Belediyesi ve Bayburt Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü'ne de teşekkür etti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.