Bayburt Postası

Kalp hastalarına 'sakatat' uyarısı

Sağlık

Kalp hastaları için paça ve kelle türü yiyeceklerin etten daha zararlı...

Kalp krizi geçiren ve kalp ameliyatı olmuş kişilerin et tüketiminin sınırlı olması gerektiği belirtildi. Afyon Kocatepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Osman Tansel Darçın, yaptığı açıklamada, kalp hastalarının sakatat tüketiminde dikkatli olması uyarısında bulundu.
“Kalp hastaları için paça ve kelle türü yiyeceklerin etten daha zararlı” diyen Prof. Darçın, kurbanın kesilmesinin ardından etin dinlendirildikten sonra tüketilmesi gerektiğini belirterek, şunları söyledi:

"Özellikle kalp hastalarının eti tüketirken daha hassas davranması gerekir. Kalp hastası veya ameliyatı geçiren kişiler daha dikkatli olması gerekir. Et, Türk toplumunun hayatında kuşkusuz vazgeçemeyeceği bir gıda. Toplum olarak eti çok seviyoruz ve tüketmek istiyoruz. Gençlik yıllarında edindiğimiz gıda alışkanlıklarımızı yaşlanınca kolayca değiştiremiyoruz. Bu, sağlık açısından doğru değil. Hastalara, eti Kurban Bayramı'nda hiç tüketmeyin diyemem ancak dikkatli tüketmelerini tavsiye ediyorum. Kalp hastaları, az miktarda ve tadacak kadar yemeli. Gıda mühendisleri, etin haşlama şeklinde tüketilmesini tavsiye ediyorlar ancak eti haşlama şeklinde yemek halkımızın genellikle pek de sevmediği bir şey. Bu durumda en azından ızgara olarak tüketilebilinir. Sakatatlardan biraz daha uzak durmak gerek"

Kelle paça etten daha zararlı!


"Kalp hastalığı bulunan kişiler için ciğer, kelle, paça ve işkembe türü şeyler etten daha da zararlıdır. Tüketeceğimiz et eğer dana eti olursa daha iyi olur. Koyun eti, kolesterol açısından daha zengin ve zararlı. Bu noktada koyun etinden özellikle kalp hastalarının uzak durmasında fayda var. Kalp hastalarının daha ziyade az miktarda ızgara tarzında yapılmış dana etlerden tadımlık olarak yemelerini öneriyorum"
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.